Vetenskapliga experiment mitt i shoppingcentrum

Byggställning i miniatyr i färger

Byggställning i miniatyr. Foto: Laura Sakhong

Publicerad: 5 maj, 2022 10:19
Vetenskapliga experiment mitt i ett shoppingcentrum

För 25:e året i rad anhålls Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Festivalen är öppen för allmänheten och sker runt omkring i staden, bland annat i Nordstan.

Inne på stadens största shoppingcentrum är det flera personer som drar sina blickar till Vetenskapsfestivalens monter. Det är en stor scen där Agnes Wold, professor för infektionssjukdomar i Göteborgs Universitet och som i höstas var med i SVT:s På Spåret, ska hålla ett samtal om COVID-19. Samtalet lockar mer och mer publik under tidens gång. Hon kritiserar hårt kring Folkhälsomyndighetens rekommendationer under pandemin, vilket vid vissa tillfällen får publiken att ibland på ögonbrynen.

Agnes Wold på scenen

Agnes Wold under live-podden.
Foto: Laura Sakhong

— Det var helt nonsens att behöva tvätta händerna mer än absolut nödvändigt, säger Agnes Wold. Jag tänker på dagisbarnen som har så känslig hud.

Bredvid den stora scenen är det olika utställningar berör vetenskapliga områden. Det är alltifrån naturvetenskapliga fält som kemi, biologi och fysik samt teknik. Flera personer går runt med tröja på Vetenskapsfestivalens logga, som i år har tema “Det okända”. Festivalen kommer att ske under hela veckans gång.

En chalmerist

Studenten Anders Källström är en del av Vetenskapsfestivalen. Foto Laura Sakhong

Chalmers-studenten Anders Källström har tillsammans med sina kursare en utställning om genmodifikation. Anders förklarar hur man i framtiden kan ändra på celler för att omvandla det till biobränsle och medicin, som insulin eller antibiotika. På deras bord finner man färgglada molekyluppsättningar och provrör med olika färgglada vätskor i. Anders berättar om att det har kommit många olika personer som är nyfikna på deras utställning.

— Under förmiddagen kom det två klasser av sex-åringar. Jag är fortfarande ganska mätt efter den upplevelsen, säger Anders skrattandes. Men det är kul att träffa alla olika sorters människor och lära ut om vetenskap

Den som lockar mest publik är en utställning från ideella föreningen Kodcentrum om framtidens städer. Föreningen jobbar med att introducera barn och unga för programmering och digitalt skapande. På utställningen har personer bland annat möjlighet att styra en stor mekanisk linbana. Alice Dryden från Kodcentrum förklarar att det ska demonstrera hur man i framtiden kommer att leverera paket. Alice håller med Anders att det är roligt att lära ut om vetenskap, men framförallt viktigt.

— Det är en viktig festival. Det är viktigt att väcka lust och intresse kring det kreativa i vetenskapen, säger Alice.