Tuva flyttade från Luleå till Göteborg för ridsporten

Tuva tillsammans med hästen Enjoy. Foto: Tilde Skarin.

Publicerad: 5 maj, 2022 10:19
Flyttade 150 mil-för att satsa på ridsporten

Tuva Tavér är dressyrryttaren från Luleå som fick ett erbjudande för bra för att tacka nej. Nu satsar hon fullt ut på ridsporten och att nå så långt som möjligt.

Trähagarna har börjat torka upp efter en regnig vinter och hästen Enjoy sträcker på halsen under stolparna i ett försök att nå gräset som grönskat på andra sidan. Onsala ligger närmare femton timmar bort från Luleå där gräset med säkerhet inte har börjat grönska.

För mer än ett år sedan var artonåriga Tuva Tavér bosatt i Luleå där hon tränade och tävlade dressyr med hästen Destiny, hästintresset hade funnits redan sedan barnsben. Trots höga ambitioner tog det ett tag innan det blev allvar i satsningen på ridsporten.

Tuva Tavér har flyttat från Luleå till Göteborg för att satsa på ridsporten. Foto: Tilde Skarin

–Jag tränade liksom med min ponny får någon tränare men hade aldrig riktigt några kontakter, jag ville dock väldigt mycket. Det kom först när jag började träna för Natalie.

Hon pratar om landslagsryttaren Natalie Oldfors från Kungsbacka, som några år innan hade börjat hålla träningar för dressyrryttare i Norrbotten. De fick bra kontakt och Tuva fick en förebild som trodde mycket på henne som ryttare. Då kom ett erbjudande som inte gick att tacka nej till.

 

–Vi fick möjligheten och förtroendet att köpa Natalies häst, Enjoy, en helt otroligt fin häst. När vi sedan fick veta att Natalie skulle köpa en egen gård i Onsala bestämde vi oss för att satsa, så vi valde att flytta ner.

Förutom Enjoy bor även hästen Fia på gården i Onsala, men också Destiny, som fick följa med på transporten från Luleå. Att lämna Luleå bakom sig och det hus hon bott i sedan hon föddes var dock inget som skrämde Tuva. För något år sedan gick hennes pappa bort och minnena av Luleå kändes mest jobbiga.

–Det kändes skönt att få en nystart. Vi bestämde oss fort, jag tror vi bestämde oss på en dag.

Med stallet som granne

Hon står i boxen av mörkt trä, brädorna är nedslitna på vissa ställen från hästarna som stått och bitit på dem. Det ligger en tjock bädd av ljusgult spån som underlag och en doft av hö sprider sig i stallet som inte är större än ett garage. Grepen sveper varsamt över underlaget när hon mockar för att inte missa någonting och det kittlar i näsan när spånet virvlar runt. Förutom att hennes tre hästar bor på gården så gör även Tuva och mamman Cristina det.

— Att få vara så pass nära min tränare och bo här och vara i den här miljön, det gör det så mycket lättare att satsa. Även om jag alltid har velat mycket tror jag man måste vara i den här miljön för att fatta vad det innebär.

Tuva förklarar att det finns andra förutsättningar och möjligheter som satsande dressyrryttare i södra Sverige än vad det gjorde när hon bodde i Norrbotten, trots att hon ser en expandering av föreningar i norra Sverige är det svårt att jämföra.

Stall Mossen, där Tuva både bor och har sina tre hästar. Foto: Tilde Skarin

— Man vill ju i framtiden få sporten betydligt mer i hela landet. Men det är ju också en klimatfråga. Det är mycket lättare att träna året om här och avstånden till tävlingarna är mycket mindre.

Tuva skrattar.

— Jag är ju van att tävla fem gånger om året, nu är det typ varje helg.

 

Hästarna blev en räddning

Nu jobbar hon heltid i stallet, från tidiga mornar till sena kvällar. För någon dag sedan kunde arbetspasset räknas till nästan tolv timmar. Hon har tagit en paus från skolan, för trots att hon är ambitioner och talang i skolan har det varit svårt.

–Skolan har som aldrig funkat för mig. Jag har ADD, vilket är som ADHD fast utan hyperaktivitet. Jag blev utbränd i skolan hela tiden och så hade jag inte tid med läxorna när jag var i stallet hela tiden.

Hon tar med stora plasthinkar i rosa och grönt för att fylla foder i ett närliggande skjul och pekar på de fläckiga brädorna som hinkarna står uppradade på.

–Liksom, det finns alltid saker att göra. Igår stod jag och skrubbade de här brädorna i typ en och en halv timme.

Hon förklarar hur ADD gör att man har mindre dopamin än andra och därav svårare att kunna känna glädje men hästarna har blivit en räddning. Allting har blivit bättre och hon känner nu hur hon kan jobba mycket utan att bli trött av själva jobbet.

–Med hästarna får jag det oftare så då känns det ju mycket roligare än att typ plugga. Det har hjälpt jättemycket.

Till och med när hon åkte hem till Luleå för att få en veckas semester i hemstaden blev veckan fullspäckad av tid i stallet.

–Det slutade med att jag fick ringa och avboka med massa personer som jag lovat att jag skulle komma och träffa i stallet. Jag blev nog mer utbränd efter att jag var hemma, skrattar Tuva.

Tävlingssäsongen är i gång

Under året har göteborgarna förvånat kunna kolla ned i startlistorna för att se att ett ekipage startar för Piteå Ridklubb, men inför tävlingssäsongen i år har Tuva valt att rida för Nordhallands ridklubb som är beläget i Kungsbacka.

–Jag har som aldrig haft någon hemmaklubb för att vi har varit lite mellan allting, vi hade en tränare i Piteå men hade hästen i Luleå. Jag har känt mig mer hemma i att tävla för Piteå, men det känns naturligt att byta till en klubb som finns här nere.

En av Tuvas tävlingshästar, Enjoy. Foto: Tilde Skarin

Inför sommaren väntar tävlingar, både med Enjoy och sin trygga punkt Dessan. För någon månad sedan var Tuva med om en olycka i stallet, så fokuset är nu att komma ut på banan igen och få tillbaka rutinen.

 

–Jag har blivit lite rädd eftersom jag ramlat av några gånger efter skadan också, så det är väl bara att jag behöver komma ut och börja smått men sen är planen att försöka starta någon internationell tävling.

 

Och målet är att komma så långt som det bara går. När höet är fyllt i alla boxar och spånunderlaget ligger perfekt tillplattat tar hon med sig en överfylld skottkärra till gödselplattan. En av tre klara.

–Jag vill bli så bra som jag bara kan, man får ju ha de stora målen. Sen får man inte glömma bort att mocka sina boxar också, det är ju inte så glamouröst i början.

Tuva och Enjoy på en dressyrtävling. Foto: Privat