Stina Blackstenius om smittspridningen i damallsvenskan

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Fotbollsspelare Stina Blackstenius i BK Häckens tröja.

Landslagsprofilen Stina Blackstenius efterfrågar mer regelbundna covidtester. Foto: Adam Ihse/ TT

Uppdaterad: 17 januari, 2022 14:42
Landslagsstjärnan om det allvarliga läget: "Vill ha regelbundna tester"

I söndags kom beskedet att fyra spelare i damallsvenska Piteå IF drabbats av covid-19. Nu efterfrågar BK Häcken-stjärnan Stina Blackstenius tätare tester för att hålla smittspridningen nere. 

— Jag hade väl önskat att vi hade fått testa oss oftare, säger hon. 

I motsats till seriekonkurrenten Piteå IF har BK Häckens damlag ännu inte haft något fall av viruset inom laget. En av lagets stjärnspelare, Stina Blackstenius, säger dock att man följer läget noga. 

— Jag vet inte hur vi ska hantera det, men för oss spelare handlar det om att vara uppmärksamma på symtom. Man ser ju hur snabbt det kan gå, som nu med Piteå. Vi har stor respekt för vad som kan hända. 

Trots att Blackstenius säger att klubben har tester tillgängliga så fort lagets spelare påvisar symtom hade hon hoppats på mer. 

— Vi har inte haft regelbundna tester, utan det har funnits tillgängligt om man misstänkt någonting. Jag hade väl önskat att vi hade fått testat oss oftare, men det hade nog varit svårt att möjliggöra. 

Varför tror du det? 

Jag har inte superkoll på allt sådant utan det får du ta med klubben. 

Inledningsvis har BK Häcken gått som tåget i årets damallsvenska. Laget från Hisingen har två segrar av två möjliga och har dessutom inte släppt in något mål. På söndag väntar skånelaget Vittsjö på bortaplan i Markaryd. Stina Blackstenius säger att lagets inställning inte påverkas av den nytillkomna smittspridningen i damallsvenskan. 

— Vi har fullt fokus på matchen. Det är inte så att jag går omkring och är orolig, det handlar mer om att ta ett eget ansvar. Sedan har vi givetvis vissa protokoll vi följer. 

Vilka protokoll syftar du på? 

— Återigen, det får du ta med klubben, säger Stina Blackstenius innan hon behöver sticka iväg till lagets andra träning för dagen. 

Kommunikationschefen: ”Inga skillnader mot övriga samhället”

Tillsammans med de andra föreningarna i damallsvenskan ingår BK Häcken i Elitfotboll Dam, en intresseorganisation som för klubbarnas talan i en rad olika frågor. Malin Jonson, BK Häckens kommunikationschef, säger att det är gemensamma coronaprotokoll framtagna av Elitfotboll Dam och Svensk Elitfotboll. Dessa, tillsammans med Folkhälsomyndighetens generella riktlinjer, reglerar klubbens rutiner för att minimera risken för smittspridning i både tränings- och matchverksamheten – även när det gäller rutiner för testning.

-– Vi gör inga skillnader mot övriga samhället. Den person som har haft symptom i minst 24 timmar testas och vid positivt test så smittspårar vi enligt smittskyddets rekommendationer. Spelare som har symptom ska stanna hemma, säger hon. 

Skiljer sig från övriga Europa

Hur som helst ser strategin annorlunda ut i andra länder och ligor. I engelska Premier League har man genomfört storskaliga masstester av både spelare och ledare varje vecka sedan pandemin bröt ut. Även UEFA har infört ett liknande testsystem i sina landslags- och klubbturneringar. Malin Jonson säger att det inte är en rättvist att jämföra situationen inom svensk damfotboll med läget i Europa.

– Om man tittar på elitnivån i Europa, det är två olika saker. Uefa har andra rutiner för testning som är effektiva utifrån att de kan isolera trupperna från omvärlden under deras matchperioder och därmed säkra sin bubbla. Våra spelare lever i samhället med allt från barn som går i skolor till att de handlar mat på Ica, vilket gör att inte ens testning dagligen skulle säkerställa att vi inte får någon person smittad.

Men varför vill ni inte använda den här testmetoden? 

–- Därför ett negativt test visar bara att man är negativ i stunden. Vi förlitar oss på Folkhälsomyndighetens och regionens kunskaper när det gäller testning. Det är också av respekt mot testbelastningen inom sjukvården,  det handlar om att se helheten, säger Malin Jonson. 

Situationen i damallsvenskan – det här har hänt 

  • MATCHEN: Det var efter söndagens match mellan Piteå IF och Eskilstuna United som en av spelarna i laget från Norrbotten testades positivt för covid-19.
  •  
  • SMITTAN: Under måndagen bekräftade klubben att ytterligare tre spelare var smittade.
  •  
  • EFFEKTEN: Därefter flyttades Piteås nästkommande match mot Linköping FC fram och klubben pausade all verksamhet på obestämd tid. 
  •  
  • ORON: I en intervju med fotbollskanalen i samband med händelsen säger Magnus Karlsson, tränare i Eskilstuna United, att han är orolig för smittspridningen i damallsvenskan och i samhället.