Inreda med böcker

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Gamla böcker med fina bokryggar på en hylla.

De dyra, handgjorda böckerna från Roland Olssons butik. Foto: Linnéa Andersson

Uppdaterad: 17 januari, 2022 17:37
Inredning med böcker: Både gamla och nya exemplar efterfrågade

Döm inte boken efter omslaget. Men det är just omslaget som är det viktigaste för somliga bokköpare idag. Roland Olsson, ägare till bokantikvariatet Röde Orm i Haga, berättar om petiga kunder som bryr sig mindre om innehåll men mer om färg och form.

– Vissa vet precis på centimetern vad de vill ha.

Gamla böcker med fina bokryggar på en hylla.

De dyra, handgjorda böckerna från Roland Olssons butik. Foto: Linnéa Andersson

Fenomenet bokkonsult har blivit en snackis på sociala medier efter en artikel i Svenska Dagbladet, det rapporterar TT om idag. För att fixa stilen i hemmet kan man ta hjälp av en sådan konsult som hittar snygga böcker att dekorera med. Roland Olsson är bokantikvarie i Göteborg. Han är van vid att folk letar efter böcker för estetikens skull.

– Man märker ju att det är inredning på gång när folk börjar fråga konstiga saker, som format och nyanser i skinnet. Vissa är väldigt noga och vet precis på centimetern vad de vill ha. Då får man gå till lagret och leta eller hjälpa dem på traven. Man kan ju lägga böcker på sidan också.

Antikvariat märker av trenden

Hur mycket kunderna bryr sig om själva innehållet i böckerna varierar. Vissa bryr sig inte alls, medan andra tycker att det också är viktigt. Men rent utseendemässigt letar de flesta efter samma sak.

–  Det är oftast skinn som folk vill ha, från beige till mörkbrunt. Andra material funkar också, men då är färgen viktig, säger Olsson.

Att köpa matchande samlingar av böcker från samma författare är också populärt. Vissa kunder fastnar för de vackra bokryggarna och gedigna omslagen på de handgjorda böckerna, tillverkade av bokbindare.

– Sådana böcker görs knappt idag, säger Olsson.

Att inreda med gamla böcker kan bli en riktigt dyr historia. Speciellt om man är ute efter de fina handgjorda exemplaren, unika titlar eller matchande samlingar.

– Det kan kosta flera tusen kronor. Men många av de som kommer in för inredningens skull är sådana som inte behöver tänka på priset.

Coffee table books på ett bord.

Coffee table books – ny litteratur som är gjort för att inreda med. Foto: Linnéa Andersson

Nya böcker gjorda för att inreda med

Även nya böcker är populära att inreda med, speciellt så kallade coffee table books. På inredningsbutiken Vallgatan 12 vid Grönsakstorget finns ett stort sortiment av sådana böcker. Stora, inbundna och med riktigt snygga omslag.

– Folk vill ju att det ska se snyggt ut hemma i hyllan. Man vill inte ha framme de vanliga böckerna som man läser, för de är ju oftast inte så roliga, säger butiksbiträde Caroline Kassall.

Innehållet i böckerna varierar, men det är vanligt med fotokonst, matlagning och olika typer av reseguider.

– De som gör de här böckerna har ju tänkt till. Det är både mycket intressant innehåll som folk gärna vill läsa, men också sådant som är snyggt att ha framme.