Självförsvar kvinnor reportage

Publicerad: 8 mars, 2024 11:43
Självförsvar för att lindra oron

Anna Jacobsen & Molly Knight som utövar hårda sparkar – ett grundläggande moment inom självförsvar.

Kvinnors oro över att utsättas för brott skiljer sig betydligt från mäns. För att hantera rädslan och lindra oron vänder sig flera kvinnor till självförsvarets värld. Genom att lära sig självförsvar kan kvällspromenaden hem kännas tryggare.

– Kroppen är ett vapen, man kan göra mycket med den, säger instruktören Anna Jacobsen.

 

På Andra Långgatan i Göteborg anordnar ungdomsförbundet Ung Vänster utbildningar inom feministiskt självförsvar, hit får kvinnor i alla åldrar komma och ta del av kurserna. Stolarna och borden som i vanliga fall fyller konferenslokalen har staplats på varandra mot väggen för att skapa en större yta till träningen. Under träningspassen får deltagarna förbättra både sina fysiska och mentala förmågor för att hantera sin oro över att bli utsatt för brott.

– Man lär sig vad ens kropp är kapabel till, att man klarar väldigt mycket, säger Molly Knight, som genomgår en utbildning för att bli instruktör inom självförsvar.

 

 

Självrapporterad utsatthet för olika typer av brott mot enskild person 2022. Andel utsatta av samtliga samt av män respektive kvinnor i befolkningen (16–84 år). Källa & Bild: Brå, NTU 2023

Kvinnor bär i allmänhet på en större rädsla för brott jämförelsevis med män. Den Nationella trygghetsundersökningen gjord av Brottsförebyggande rådet, Brå, visar hur kvinnor i högre grad oroar sig över samtliga brott mer än vad män gör, uteslutande stöld av och skadegörelse på bil, där oron är lika fördelad mellan könen. Skillnaden när det gäller oro mellan könen är särskilt avvikande inom brott som innefattar våldtäkt och sexuella angrepp, där 18 procent av kvinnorna uttrycker oro, jämförelsevis med männens 2 procent. Detta tillsammans med trakasserier är också de enda brotten där kvinnor faktiskt utsätts i högre grad. Enligt den senaste undersökningen har nästan 8 procent kvinnor utsatts för brott av sexuell natur, medan det enbart är lite över 1 procent av männen. Dessa brott är samtidigt svåra att kartlägga då långt ifrån alla händelser anmäls.

– Mörkertalet är stort för sexualbrott, det kommer alltid att finnas händelser som aldrig kommer till rättsväsendets kännedom, förklarar Maria Molin, utredare på enheten för statistiska undersökningar.

 

Anledningen bakom ängslan är svår att besvara. Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, förklarar könsfördelningen som en del av ett större mönster.

– Det kan handla om skillnader mellan kvinnor och män när det gäller upplevd kontroll i samhället. Den som upplever mer kontroll över sin situation och samhällets utveckling verkar också uttrycka mindre grad av oro.

Enligt Lena hänger oron ihop med samhällsposition, ju starkare social position desto mindre oro. Anna Jacobsen, instruktör inom självförsvar, förklarar könsmaktsordningen som en orsak till hennes egen oro.

– Känslan av att jag inte kan nyttja det offentliga rummet till fullo på samma sätt som män kan blir ett påfrestande moment.

 

 

 

Anna Jacobson & Molly Knight inuti konferenslokalen som nu blivit platsen där självförsvarskurser hålls.

Allt fler kvinnor vänder sig till ungdomsförbundet för att bearbeta sin rädsla för att bli utsatt för både fysiskt och psykiskt våld. Att lära sig hantera sin egen kropp och därmed hantera hotfulla situationer kan fungera som ett sätt att finna trygghet i obehagliga sammanhang. Efter ett svettigt pass sätter sig Molly ner och förklarar hur träningen har påverkat henne.

– Jag blev tryggare i mig själv, vardagsrädslan och oron gick ner efter varje pass.

 

Kurser inom självförsvar inriktar sig inte enbart på det fysiska, det läggs även stor vikt på det mentala i form av diskussioner kring kvinnors position i samhället och anledningen bakom självförsvar. Inne i den kala konferenslokalen matar Anna slag och sparkar mot Molly samtidigt som hon skriker ”Nej! Nej! Nej!”.

– Man övar mycket på att hitta sin aggressivitet och skrika, en stor del av det feministiska självförsvaret ligger i att uttrycka sig, förklarar Anna andfått.

Molly anmärker på att det faktiska hotet inte motsvarar oron som kvinnor bär på.

– Egentligen är ju den farligaste platsen för en kvinna inte ute i det offentliga rummet, men i och med det ständiga hotet om våld skapas en rädsla.

Hon menar på att det emotionella tänkandet ofta tar över det rationella tänkandet när hon befinner sig i situationer där hon inte upplever sig ha lika mycket makt som en man i samma situation.

 

 

Anna som skriker i takt med slagen mot mittsen.

Självförsvaret blir en aktivitet för kvinnor som vill stärka sin kapacitet att skydda sig själv. Fokuset ligger på att stärka kvinnors kapacitet genom att öva på förmågan att både våga och kunna försvara sig i otrygga sammanhang. Genom att förbereda sig både fysiskt och psykiskt kan oron för att bli ett brottsoffer minska. Anna har lärt sig att uppskatta sina egna förmågor och känslan av att kunna försvara sig ökar för varje träningstillfälle, hon understryker stolt vikten av dessa träningstillfällen.

– Kroppen är ett vapen, man kan göra mycket med den.