forskning visar körsång nya medicinen

En kaffekopp och ett sånghäfte i förgrunden. Seniorer som sjunger allsång vid bordet.

Att sjunga i kör kan minska risken för demens tror forskare vid Linnéuniversitetet.

Publicerad: 8 mars, 2024 12:51
Allsång för seniorer: den nya medicinen

På Mötesplatsen i Sannegården har allsången lockat allt fler besökare de senaste veckorna. Sången ger inte bara glädje – de fysiska hälsoeffekterna är många. Färsk forskning visar att körsång skulle kunna användas i stället för medicin.

Kvart i ett. Det är en halvtimme kvar tills allsången på Mötesplatsen på Vintergatan 1 i Sannegården börjar, men muntra pensionärer börjar redan strömma in i möteslokalen. På väggarna sitter affischer om kommande event som kommunen anordnar. I takt med att lokalen fylls med folk sprider sig en kaffedoft i rummet.

 

–  Jag har varit här i ett och ett halvt år, men i början fanns här bara kaffe så då fick jag säga till om att vi behövde börja ta med oss kakor, säger en dam och slår ut med handen mot kakfaten.

Besökarna på mötesplatsen sjunger ja må hon leva samlade kring långbordet

Fram mot fjärde versen av Ja må hon leva fick födelsedagsbarnet Anita själv ta ton – sången fanns inte med i texthäftet.

Just den här onsdagen finns det extra gott om fika. Anita har fyllt 87 och bakat så det räcker till alla. Och det är inte få personer i lokalen. Det småpratas om allt från väder till uppvuxna barnbarn och Gustav den femtes broderikunskaper innan klockan slår kvart över.

 

–  Det är baske mig rekord idag, utbrister Inger Gustafsson som tillsammans med parhästen Pablo Rautenberg drog igång allsången första gången 2019. Så här många har vi aldrig varit! 23 personer, vi får möblera om, fortsätter hon, innan hon sätter sig med sitt dragspel vid ena änden av långbordet.

 

Inger har spelat dragspel sedan hon var fyra år, och behärskar därutöver gitarr, trummor och är självlärd på piano.

 

Sången – både fysisk och kognitiv träning

 

I Göteborgs kommun finns drygt 30 mötesplatser för seniorer som den i Sannegården. Pablo berättar att han jobbar på Enheten för hälsofrämjande och förebyggande inom äldreomsorgen – och det är just vad körsång är. På Linnéuniversitetet i Växjö har det sedan 2021 pågått en studie som visar på lovande resultat om hur just körsång bidrar till förbättrad hälsa hos äldre. Genom att mäta förändringar i hjärnan har forskarna kunnat se att körsång verkar kunna minska risken för demens.

 

–  Vi väntar oss att kunna se en förbättrad hjärnfunktion av körsång. Det är både en form av fysisk träning och en form av kognitiv träning eftersom deltagarna behöver komma ihåg melodin, uppgiften och kanske öva hemma, säger László Harmat, docent och projektledare för studien om körsång och hälsosamt åldrande vid Linnéuniversitetet.

 

Ytterligare en hälsofördel som László Harmat pekar på, är den sociala delen. Vi vet sedan tidigare att fysiska och sociala aktiviteter bland äldre hjälper till att bibehålla god hälsa. På mötesplatsen i Sannegården delar man bilden om att gemenskapen är viktig.

 

–  Det här är som mötesplatser för ungdomar, säger Pablo. Fast vi sjunger mer Elvis än hiphop och det är mer kaffe än energidryck. Men annars är det samma drivkraft på en annan sida av livet. Man kommer för att man vill sjunga och gillar gemenskap, musik och sång.

 

Sånger från förr

 

Irene Gunnarsson är 88 år. Hon minns inte hur länge hon har besökt mötesplatsen. I början brukade hon promenera hit, men nu tar hon bussen. Det har blivit för jobbigt att gå hela vägen.

Porträtt på Irene iklädd ytterkläder

88-åriga Irene föredrar det som spelades på dansbanorna på femtiotalet över dagens radiomusik.

–   Man märker ju själv att man tappar varje dag, och det är lite svårt att acceptera det när man har varit i gång, säger hon. Men att sluta komma till allsången på onsdagarna, det finns inte på kartan.

 

Irene berättar hur sången alltid har varit en del av hennes liv, från barndomen när det var mörkläggning under kriget, till sångkören i skolan och dansbanorna på femtiotalet. Nu för tiden bor hon själv, så hon tycker om att komma ut på onsdagarna och sjunga och träffa folk, berättar hon.

 

–   Vi sjunger sådana melodier som man har vuxit upp med. Jag har börjat glömma vissa saker, men allting glömmer jag inte. Det sitter där bak någonstans. Som melodierna man sjöng på femtiotalet, det är ju det som är så märkligt. Något annat kommer man ju inte ihåg.

 

Pablo och Inger berättar att sångrepertoaren har växt rejält sedan starten 2019. Deltagarna har kommit med egna förslag och nu håller de på med sitt femte sånghäfte. De är måna om att allsången ska vara kravlös och att alla ska få komma som de är. Den här onsdagen inleds med En gång jag seglar i hamn följd av bland annat Gamle Svarten, Sjösala vals och Alptoppens ros. Två låtar av Harry Belafonte hinns med, och givetvis Ja må hon leva för Anita.

Inger spelar dragspel. Till höger i bild skymtar en rullator.

Inger Gustafsson har spelat dragspel sedan hon var fyra år. Sedan starten 2019 leder hon allsången tillsammans med Pablo Rautenberg.

 

László Harmat räknar med att studien om åldrande och körsång är klar om ett halvår. Men hans förväntningar om resultaten märks redan. Han hoppas att körsångens effekter på minnet och hjärnan ska kunna leda till att vi kan använda det för att värna hälsan och den kognitiva förmågan, utan att använda läkemedel.

 

–   Vi blir äldre och äldre, och det är dyrt att gå till doktorn. Jag tror körsång hade varit en bra intervention så att folk behåller en god och hälsosam balans i sina liv.

 

Men det är inte av hälsoskäl Irene Gunnarsson tar bussen till Sannegården på onsdagseftermiddagarna.

 

–  Den musiken som de spelar idag på radion den är ju helt bedrövlig. Här sjunger vi som på femtiotalet!