Nikola Zivkovic

Nikola Zivkovic driver en av Sveriges största matbloggar med fokus i Göteborg. Foto: Privat.

Publicerad: 3 maj, 2022 14:55
Göteborgaren Nikola driver ett av Sveriges största matkonton

Nikola Zivkovic driver ett av Sveriges största matkonton på TikTok och Instagram. Han har över flera hundra tusen visningar på sina videos där han recenserar restauranger och caféer i Göteborg. Nu vill han ta nästa steg.

Nikola Zivkovic är mitt uppe i att publicera ett samarbete med ett stort matleverans-företag när vi ringer honom. Det går bra för honom nu. På Nikolas insta stories kan man se flera och flera samarbeten och visningarna på Instagram rullar på.

Med över 50 000 följare och nästan en miljon gilla-markeringar är göteborgaren en av de största i Sverige på TikTok med @Foodandcoffeegbg. Att matkontot skulle bli så framgångsrik är något han aldrig trodde skulle hända. Kontot var ju något som Nikola skapade som en kul grej och som en känga mot sina vänner.

– Det började som en peak mot mina vänner som alltid ville gå till caféer och restauranger som var alldeles för dyra med alldeles för dålig service. Jag ville visa mina vänner att det finns mycket bättre ställen i Göteborg med brett utbud, säger Nikola. Jag hade inga planer eller tankar att det skulle bli en så stor grej som det har blivit idag.

Han beskriver matkontot som en sidoprojekt. Han pluggar till lågstadielärare. Att kombinera plugget med matkontot kan bli stressig. Nikola beskriver att han får minst 30-40 meddelanden på Instagram varje dag.

– Jag svarar alltid och på alla meddelanden, säger Nikola. Det kan absolut vara stressigt men jag tycker att det ger mig massor, så jag tycker bara att det är roligt. 

Det roligaste med matkontot anser Nikola att hjälpa andra människor. Nikola beskriver att det är flera människor som hör av sig till honom och tackat för att de har käkat och fikat bättre.

–  Det ger mig supermycket tillfredsställelse att veta att människan äter bättre idag tack vare att han eller hon börjat följa mitt matkonto. 

 

“Blev dålig i magen i två veckor”

Med sitt matkonto har Nikola Zivkovic testat en hel del caféer och restauranger runtom i Göteborg, där vissa har varit till en besvikelse. Framförallt ett café på Götaplatsen (som Nikolas inte vill namnge) som gav Nikola dålig service och där han blev dålig i magen i två veckor. 

– Det har aldrig hänt förut, säger Nikola. Folk som har varit där har berättat om hur dåligt bemötta de blir. Jag har sågat de med all rätta. 

Det finns även ställen i Göteborg som har lagat så god mat att Nikola beskriver som “Sveriges hetaste ställe”.

– På Ringön finns det ett café som heter Bröderi Borgskog där de lagar allting för hand, både maten och bakelserna, säger Nikola. Senast jag var där fick jag gåshud. Det är inte många ställen inom åren som har gett mig det.

 

Vill kunna resa runt i Sverige

I framtiden vill Nikola expandera matkontot utanför Göteborg samtidigt som han jobbar som lärare.

– Jag tänker kanske att det är mitt nästa steg. Det är en dröm och mål jag har att bli nationell. Att kunna resa runt i Sverige och hitta gömda diamanter. Det är något jag verkligen hade velat och jag tror att det är realistiskt.

Nästa år, om allt går som det ska, kommer Nikola Zivkovic att ta lärarexamen. Denna  sommar kommer han satsa helt och hållet på sitt matkonto. 

– Det ska bli jävla roligt att se vad jag kan göra på en ledig sommar. Mitt konto har växt extremt mycket under pandemin, min förhoppning är att det ska fortsätta på det spåret, säger Nikola. Jag vill bara fortsätta med det jag gör och tar nya kliv hela tiden.

 

Kommer det bli recensioner på glass i sommar?

– Det kanske det blir! Där gav du mig en idé. 

 

Nikola Zivkovic om…

det bästa med Göteborg:

Det bästa med Göteborg är alla fantastiska människor som bor och lever här. Det är roligt att jag har hälsat och träffat på människor på stan som följer mitt matkonto. De är alltid lika trevliga och glada.

 

det sämsta med Göteborg:

Det sämsta med Göteborg är vädret. Lite väl många regniga dagar för min smak, men enligt mig är Göteborg fortfarande världens bästa stad.