Högt intresse för barnmorskeprogrammet

Barnmorska, ultraljud

Ultraljudsundersökning med en barnmorska. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Publicerad: 3 maj, 2022 14:10
Trots kriserna – fortsatt högt intresse för barnmorskeprogrammen

Till höstens barnmorskeutbildningar har antalet sökande ökat med 3,2 procent i hela landet, enligt UHR. Även i Göteborg är intresset fortsatt högt, och intresset ser inte ut att minska. 

— För mig känns det som om jag har hittat hem, säger Emelie Sandberg, barnmorskestudent på Göteborgs universitet.

Under förra hösten var det många kriser inom förlossningsvården. Det rapporterades om dåliga arbetsförhållanden, barnmorskeuppror och personal som sade upp sig på löpande band. Trots de kritiska förhållandena minskar inte intresset för utbildningen på Göteborgs universitet.

 — Hos oss ser vi att det är ungefär som det alltid har varit, ett högt söktryck, säger Herborg Holter, programansvarig för barnmorskeprogrammet på Göteborgs universitet.

Uppmärksamheten i media

Till höstens utbildningar var det drygt 2700 personer som sökte till landets barnmorskeutbildningar, en ökning med 3,2 procent jämfört med tidigare år. Herborg Holter menar att det kan finnas flera faktorer som har påverkat intresset. En anledning kan vara att yrket har fått mycket uppmärksamhet i media.

— Det är fler som har sett möjligheterna och lagt märke till utbildningen.

Efter en turbulent höst var det ingen självklarhet att barnmorskeutbildningarna skulle ha samma söktryck som tidigare. Herborg Holter menar att medias rapportering om förlossningsvården är en faktor som kan tänkas bidra till att det är fortsatt högt intresse för utbildningen.

— Det är nog många som tänker att de kan göra skillnad. Många har fått upp ögonen för samhällsviktiga yrken.

Erfarenheter och förebilder

Emelie Sandberg började barnmorskeprogrammet på Göteborgs universitet i höstas. Hon har länge vetat att hon ville bli barnmorska.

— Jag var på en ungdomsmottagning när jag var 16 år och träffade en fantastisk barnmorska. Då bestämde jag mig för att jag också ville bli det. 

För Emelie har det länge varit en självklarhet att bli barnmorska, något hon inte är ensam om. Flera i hennes klass har tidigare jobbat på gynavdelningar, BB-mottagningar och på gynakuten. Många har redan fått ett intresse och en inblick i vården och vet vad det kan innebära att arbeta som barnmorska.

”En pressad situation”

Som barnmorskestudent ingår det i utbildningen att praktisera på en förlossning. Studenterna ansvarar, tillsammans med sin handledare, för ett födande par per arbetspass, något som skiljer sig från en färdigutbildad barnmorska som ansvarar för flera patienter.

 — Man blir lite skyddad av situationen. Som student har man mycket att tänka på och då kan det vara skönt att slippa tänka på andra saker, säger Emelie Sandberg. 

Trots den kritiska situationen är det ingenting som påverkar Emelie Sandberg och hennes framtidsvisioner.

— Det är halva mitt liv som jag har tänkt att jag ska bli barnmorska. Jag tror det är svårt att trolla bort det, även om man vet att det är en pressad situation, avslutar hon. 

Så här blir man barnmorska

1. Gå en av landets sjuksköterskeutbildningar (3 år).

2. Efter sjuksköterskeexamen måste man jobba minst i ett år som

   sjuksköterska.

3. Därefter söker man till någon av landets barnmorskeutbildningar

   (2 år).

4. När man är färdigutbildad kan man nu jobba som barnmorska.