Molly Johansson

Molly Johansson för BK Häcken, Foto: Mollyjohansson.se

Publicerad: 3 maj, 2022 10:32
Molly Johansson; ”Vi spelar inte samma fotboll som killarna”

Liverpool mot Degerfors. Gunde Svan mot Usain Bolt. Apelsiner mot äpplen. Låter det som orättvisa jämförelser? Många skulle nog svara ja, så varför jämför vi fortfarande damlandslaget med herrlandslaget?

Molly Johansson är endast 19 år gammal men har redan hunnit skriva på ett A-lagskontrakt med BK Häcken. Hon har även spelat några matcher med U23-landslaget. Men målet är såklart landslaget i slutändan. Efter en stund kommer vi in på ämnet statusen på damfotbollen och som ung tjej inom idrotten är det glädjande att höra en positiv syn på framtiden. 

Resan till A-laget

– Såklart, man drömmer alltid om att spela något stort mästerskap, det är målet med karriären.

Mollys resa började hemma i Falkenberg men skulle ända ta henne genom Göteborg mer än en gång. Vid en match på Gothia Cup med laget Landvetter blev Molly scoutad av tränarna för Kopparbergs F14 och ett och ett halvt år senare anslöt hon till deras U19 lag. Men Göteborgslagets framtid såg oviss ut.

– I samma veva när vi blev Häcken så blev jag uppflyttad till A-laget.

Ekonomiskt stöd

Kopparberg, eller Göteborg FC som de också kallade sig, valde att lägga ner verksamheten efter att ha blivit svenska mästare säsongen 2020. Ordförande i klubben, Peter Bronsman, menar dock att det gjordes för att främja damfotbollen på lång sikt. Utan att ha ett elitlag på herrsidan så kan inte laget konkurrera med de större klubbarna som får ekonomiskt stöd från herrsidan. Det hade bara hämmat spelarenas utveckling.

I BK Häcken känner Molly Johansson av stödet som ges till både herr- och damsidan.

– BK Häcken supportar oss jättemycket och vi får samma förutsättningar som killarna.

Post-pandemi

Att damlag ofta bortprioriteras ekonomiskt är något som SVT rapporterade om efter pandemin. Av de 76 miljoner kronor som avsatts för fotbollsklubbar runt om i Sverige gick endast 3,6 miljoner till damklubbarna. Uppdelningen för ekonomiskstöd brukar ligga på 90/10 procentuellt mellan herr- respektive damklubbarna, men i detta fall motsvarar det knappt 95/5.

– Folk jämför oss så mycket med killarna. Vi spelar ju inte samma fotboll. Men för det behöver det ju inte vara tråkigare att kolla på, säger Johansson.

Framtidsvyer

Hon ser dock en ljus framtid för damfotbollen och tror att utvecklingen går framåt. En av anledningarna till att damfotbollen växer menar hon beror på medie- och tv-bevakningen av sporten.

– När jag var liten gick det inte ens att kolla på damfotboll och nu är det ändå Viaplay som visar matcherna. Så jag tycker det gått mycket framåt.

– Jag tror det är mer en längre kultur med killarna och deras supportrar och så. Men flera manliga klubbar startar ju även damlag och det tror jag lockar fler och fler tittare. Då blir ju mediebevakningen också större av damfotbollen.