Lidköpings FK inför seriepremiär

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Backen Emilia Hjertberg

Mittbacken Emilia Hjertberg var med under förra årets tunga säsong men vågar sticka ut hakan inför i år. Foto: Marcus Erlingfors

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:21
Lidköpings FK självsäkra inför premiären: "Vi kan vara ett mittenlag"

Om några veckor kliver damerna i Lidköpings FK ut på planen för seriepremiär i Elitettan. Förra säsongen klarade man sig kvar med en poäng trots förlust i sista omgången. Ändå håller de huvudet högt och tror på sig själva.

– Jag tror definitivt att vi kan vara i mitten eller övre halvan, säger Emilia Hjertberg, mittback i LFK.

Det var med nöd och näppe som LFK:s damer hängde kvar i Elitettan inför i år. Inför förra säsongens sista omgång slogs fyra lag i botten om två platser till Elitettan 2021. Resultatet? Samtliga av de fyra lagen förlorade och LFK kunde pusta ut då de klarade sig med en poängs marginal.

Efter 15 förluster på 26 matcher förra säsongen kan man tänka sig att det har satt sina spår på självförtroendet. Men lagets tränare Andreas Gustavsson tycker inte man kan jämföra 2020 med 2021.

– Vi har haft en stor spelaromsättning där vi bytt ut tio spelare i en 19-mannatrupp. Så jag känner inte att man behöver dra några paralleller till förra året överhuvudtaget i vårt spel, säger han.

”Förstår inte varför inte alla kan spela”

Eftersom LFK spelar i den näst högsta serien för damer, räknas de som elitlag vilket betyder att de är ett av ytterst få lag i Sverige som fått lov att spela matcher under försäsongen. Något som har uppskattats.

– Det är jättekul att vi får spela, det hjälper oss så att vi kan vara förberedda till seriepremiären. Sedan tycker jag väl inte att det är jättestor skillnad på en match hos oss och en match i division två. Så jag förstår inte riktigt varför inte alla kan spela träningsmatcher, säger mittbacken Emilia Hjertberg som nyss anlänt från jobbet.

Tufft i Svenska cupen

LFK har generellt haft det tufft resultatmässigt på försäsongen i år, men de senaste två helgerna har det varit svårt att ens konkurrera med motståndet. Svenska cupens gruppspel har stått på schemat där man först har fått möta Linköpings FC som slutade fyra i damallsvenskan 2020, och där blev det förlust med 0-3.

Efterföljande helg fick de ta emot de regerande svenska mästarna BK Häcken (förra året under namnet Kopparbergs Göteborg) vilket resulterade i ännu en klar förlust med 1-8. Trots hemmafördel för Lidköping har bortalagen blivit övermäktiga och man har mest fått fokusera på försvarsspelet.

– Det är kul att vi får möta dessa lag men det är väldigt stor skillnad, det ska vi inte sticka under stol med. Men man har haft väldigt mycket att göra i alla fall, så det tycker jag om, säger Emilia Hjertberg samtidigt som hon skrattar.

”Vi är inte ett bottenlag”

Två matcher återstår innan det blir skarpt läge och Lidköping kliver ut på Studenternas i Uppsala den 17 april för första seriematchen. I princip hela truppen är i dagsläget tillgänglig, förutom mittfältaren Caroline Olsson och målvakten Sara Fröjd som båda dras med korsbandsskador.

Andreas Gustavsson gör sitt andra år som huvudtränare, men sitt fjärde i laget. Han berättar att man tränat hårdare än någonsin tidigare för att vara så bra förberedda som möjligt inför premiären.

Lidköpings tränare Andreas Gustavsson

Andreas Gustavsson gör sin andra säsong som huvudtränare. Foto: LFK

– Vi har bland annat kört lite tuffare konditionsmässigt, jobbat mycket med första touch på bollen och tempot i spelet, säger han.

Det är kanske det, och den stora spelaromsättningen som gjort att Emilia Hjertberg vågar sticka ut hakan en aning. Hon gör sin andra säsong i laget och säger:

– Förra året hade vi kanske lite bättre lag, men i år sitter vi verkligen ihop och på träningsmatcherna har det känts väldigt mycket bättre.

– Vi är inte ett bottenlag, och det var vi inte förra säsongen heller egentligen. Vi har ingen press på oss alls och jag tror definitivt att vi kan vara i mitten eller övre halvan, säger hon.

Andreas Gustavsson tror även han på sitt lag, men svarar aningen mer diplomatiskt.

– Vi är ett nytt lag och det känns som vi är på riktigt god väg. Sedan så gäller det att allt sitter från början. Det går liksom inte att vänta i fem matcher, utan vi måste börja visa resultat redan från start och då kan vi bli farliga, säger han.

Så spelas första omgången i Elitettan

17 april

  • Borgeby FK-Älvsjö AIK FF
  • IFK Norrköping FK-IFK Kalmar
  • Jitex BK-Sundsvalls DFF
  • Umeå IK-Bollstanäs SK
  • IK Uppsala-Lidköpings FK

 

18 april

  • Morön BK-Alingsås FC United
  • Mallbackens IF Sunne-IF Brommapojkarna