Skydd av ålgräsängar

Utsikt från Älvsborgsbron, ut mot Göteborgs skärgård. Foto: Alice Östenberg

Publicerad: 25 mars, 2021 10:07
De vill skydda "fiskens barnkammare"

Idag väntas ytterligare ett steg tas för att ge skydd åt ängar av ålgräs som finns att hitta i grunda vatten på västkusten. Ålgräsängarna är viktiga för den biologiska mångfalden och är idag hotade.

— Jag tror att vi är många göteborgare som bryr sig om att vi har fisk i haven, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i Göteborg.

En motion av Karin Pleijel (MP) och Klara Holmin (MP) om att skydda havets ålgräsängar förväntas idag få ja i Göteborgs kommunfullmäktige, efter att i november 2020 fått bifall i kommunstyrelsen.

Nästa steg är att utreda vilka områden som finns i Göteborgsområdet, hur de kan skyddas på bästa sätt och få in ålgräsängarna på byggnadsnämndens prioriteringslista som innehåller olika skyddsgrader.

— Där tycker vi att ålgräsängarna behöver finnas med och att de ska vara prioriterade, säger

Karin Pleijel.

Ålgräsängarna är viktiga för livet i havet och för den biologiska mångfalden. Områden med ålgräs skapar gynnsamma förhållanden för att yngel ska kunna växa och kallas ”fiskens barnkammare”. Ålgräset binder både i botten så att det inte blir grumligt och binder koldioxid som när det kommer ut i atmosfären kan bidra till växthuseffekten.

Karin Pleijel (MP) Foto: Miljöpartiet

— Det är en viktig nisch för den biologiska mångfalden, men som är under ytan och kan därför lätt bli bortglömd, säger Karin Pleijel.

Odla nytt eller skydda

Försöken att odla har på senare tid blivit mer lyckosamma, bland annat gjordes nyligen en satsning vid Lilla Askerön mellan Tjörn och Orust där 1800 ton sand lagts ut på havsbotten för att stabilisera botten och minska grumligheten, vilket SVT har rapporterat om. Trots framstegen är det kostsamt och ovisst om det håller i längden, restauration är alltså möjligt men det allra bästa är att skydda de områden som redan finns

Exempel på skyddsåtgärder som kan sättas in är att områden med ålgräs ska skyddas vid utbyggnad av marinor och att båttrafik kan få begräsningar i de skyddade områdena.

— Jämför det med naturreservat, det är inga problem med att gå och vara försiktig men det kan finnas vissa restriktioner, säger Karin Pleijel. Några exempel på områden som kan komma att beröras är ute vid Amundön och Fiskebäck.

 

Fakta: Ålgräs

  • Ålgräs (Zostera marina) är en växt som bildar täta ängar i både salta och bräckta vatten.
  • På västkusten växer ålgräset på grunda, mycket mjuka bottnar
  • Olika faktorer som kan skada ålgräsängarna är muddring för att öka framkomlighet i båtfarleder, ankring som kan skada rotsystem och övergödning som får mikroalger att växa, vilket hindar ljus att nå ner till ålgräset.

Källa: Naturskyddsföreningen