Lista: Tio hetaste nyförvärven i Göteborgsfotbollen

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Marek Hamsik står och tittar.

Marek Hamsik är ett av många heta nyförvärv i Göteborgstrakten. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:21
Lista: Tio hetaste nyförvärven i Göteborgsfotbollen

Transferfönstret är redan igång, men redan nu har det gjorts en hel del spännande övergångar. Sporten har plockat ut tio värvningar att hålla ögonen på i Göteborgs största fotbollsklubbar.

Vi har endast valt att ta med de fem största fotbollsklubbarna i Göteborg, sett till vilken serie de spelar i. Det vill säga IFK Göteborg, Häcken herr, Häcken dam, Gais och Örgryte.

Spelare som ansluter först i sommar, till exempel Marcus Berg och Oscar Wendt, räknas inte med i den här listan.

 

10) Anel Raskaj, till Örgryte IS herr

Den svensk-kosovanske innermittfältaren är tillbaka i Sverige efter en sejour i Finlands mest lättstavade klubb, Seinäjoen Jalkapallokerho. Han har tidigare varit i Halmstads BK och AFC Eskilstuna. Raskajs status är oklar, men vi vet sedan tidigare att han har en hög nivå i sig.

 

9) Michael Kargbo, till Gais herr

Han öste in mål i IFK Värnamo förra säsongen, när de tog klivet upp i Superettan. Nu har han skrivit på för Gais, och mycket talar för att han fortsätter hitta nät. Den blott 21-årige anfallaren har hög utvecklingspotential och kan bli en framtida storförsäljning för Gais.

 

8) Milica Mijatovic, till BK Häcken dam

Den serbiska landslagsspelaren har spelat mycket under försäsongen. Och har gjort det ganska bra. Hon är ett spännande namn, med många fina offensiva kvaliteter. Häcken har redan ett otroligt starkt lag, men Mijatovic kommer tillföra ytterligare bredd, och förhoppningsvis även spets.

 

Tobias Heintz driver boll.

Tobias Heintz är ett av flera spännande nyförvärv i BK Häcken. Foto: Thomas Johansson/TT

7) Tobias Heintz, BK Häcken herr

Han har spelat som ”tia”, bakom Alexander Jeremejeff under försäsongen. Och den 22-årige norrmannen har sett vass ut. I Svenska Cupens kvartsfinal mot IFK Norrköping blev han matchhjälte med ett mål och en assist. Om Heintz fortsätter på den inslagna vägen är han en perfekt ersättare för Häckens långtidsskadade stjärna Daleho Irandust.

 

6) Benie Traore, till BK Häcken herr

Bara 18 år gammal har Benie Traore lämnat hemlandet Elfenbenskusten för att satsa på fotbollen i Sverige. Här har BK Häcken hittat ett riktigt fynd. Han är snabb, teknisk och irrationell ute på högerkanten. Bra arbetskapacitet också. Benie Traore kan slå igenom redan den här säsongen, och då lär det finnas intresse från större klubbar, med tanke på hans unga ålder.

 

Simon Thern i löpduell

Blåvitt blir Simon Therns femte allsvenska klubb. Foto: Stefan Jerrevång/TT

5) Simon Thern, till IFK Göteborg herr

En av Allsvenskans största profiler kommer nu till sin femte allsvenska klubb. Simon Thern slog igenom i Helsingborgs IF, gick sedan över till Malmö FF innan han blev såld till Heerenveen i Nederländerna. När Thern fick skadeproblem där vände han hem, först till AIK, sedan till IFK Norrköping. Efter tre år i ”Peking” byter han nu kamratklubb. Och Simon Thern kan vara precis vad ett annars lite trögt IFK Göteborg behöver. Han har en teknik och ett spelsinne som kommer behövas i offensiven.

 

4) Lotta Ökvist, till BK Häcken dam

Två fotbollsspelare jagar bollen.

Lotta Ökvist är ny i BK Häckens damlag.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bytte från Hammarby IF till Manchester United 2019. Nu är den 24-åriga försvararen tillbaka i Sverige. Lotta Öqvist ger ytterligare kvalitet och stabilitet till ett redan starkt försvar i BK Häcken. Hon lär få en viktig roll den kommande säsongen. Dessutom ung och kan fortfarande utvecklas.

 

3) Martin Olsson, till BK Häcken herr

Helsingborgs klart bästa spelare förra säsongen, och fortfarande aktuell för landslagsspel.

Martin Olsson skjuter bollen.

Lagkapten i Helsingborgs IF förra säsongen. Nu har Martin Olsson gått över till BK Häcken.
Foto Stefan Jerrevång / TT

Martin Olsson är en drömvärvning för Häcken. Han kan användas både som ytterback och mittback, tack vare bra speluppfattning. Har haft skadeproblem under försäsongen, men när Martin Olsson är tillbaka på allvar kommer han bli en nyckelspelare.

 

2) Alexander Jeremejeff, till BK Häcken herr

Har gjort fem mål på fem matcher i Svenska Cupen. Det skulle kunna vara hela motiveringen. Men Alexander Jeremejeff är mer än en skicklig målskytt. Han startar anfallen genom att vara en uppspelspunkt. Han kan hålla i bollen och spela fram lagkamrater. Dessutom gör han hela backlinjen nervös genom sin blotta närvaro. Jeremejeff har sett glödhet ut hittills, och om han får vara skadefri är en skytteligatitel i sikte.

 

1) Marek Hamsik, till IFK Göteborg herr

Visst finns det invändningar. Och visst finns det osäkerhet. Men Marek Hamsik är en klasspelare. Han är egentligen alldeles för bra för Allsvenskan. Nu kanske han bara blir kvar fram till sommaruppehållet. Men då får IFK Göteborg se till att utnyttja hans kvalitet så mycket som möjligt innan dess. Och de unga spelarna får se till att lära sig allt de kan av Hamsik. Oavsett om det blir lyckat eller misslyckat är jag säker på en sak: Detta kommer bli sjujäkla spännande att följa.

 

Bubblare: Gustaf Norlin (IFK Göteborg), Adam Egnell (Gais).