Blåvittsupportrarnas irritation

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

IFK Göteborgs supportrar vid bortamatch mot Hammarby

IFK Göteborgs supportrar vid bortamatch mot Hammarby 2019. Foto: Henrik Montgomery / TT

Publicerad: 5 maj, 2022 10:58
Blåvittsupportrarnas irritation – åtta av elva matcher spelas på vardagar

I fredags spikades spelschemat för sommarens matcher i Allsvenskan. För IFK Göteborgs del blir det snålt med helgmatcher. Något som kommer bli ett hinder för inbitna supportrar som gärna åker på lagets bortamatcher.

Efter två år av tomma läktare har Blåvitt haft storpublik under sina hemmamatcher och har dessutom haft ett starkt bortafölje. IFK Göteborgs supporterförening Änglarna har tagit tillfället i akt och planerar att i år slå sitt eget rekord i antal sålda biljetter för bortasupportrar.

— Frågan är om det nu satta spelschemat tillåter rekordet att slås. Förutom prestationerna på plan kommer säkerligen publikssiffrorna påverkas av vilken dag under veckan matcherna spelas. Att åka på en bortamatch är ofta en aktivitet som tar en hel dag. Beroende på avståndet till laget man ställs mot kräver det ofta att man tar ledigt från jobb och kommer hem sent, ibland mitt i natten. Även om många är villiga att göra just detta blir det en alltför stor uppoffring för andra.

Änglarna upprörda

Beskedet att det blir många vardagsmatcher har retat upp supportrar. John Pettersson är ordförande för supporterklubben Änglarna

— Självklart är inte det optimala förutsättningar. Det är ju lite att vi sitter med Svarte Petter med alla måndagsmatcher. Det påverkar ju oss kanske särskilt då vi har något som vi kallar för ”Bortarekordet” där vi satsar på att få in 24 000 besökare på IFKs bortasektioner.

— Grunden i problemet är egentligen en större fråga än bara IFK Göteborg utan det handlar om att fotbollsupportrar och SFSU [Svenska Fotbollssupporterunionen reds.anm.] ska få en större roll i sättningen av spelschemat. Det är något som inte drivs från oss i Göteborg utan en nationell nivå där vi vill bli av med supporterfientliga avsparkstider.

Internationella aktörer

Med 16 lag i Allsvenskan där alla ska möta alla två gånger är ett spelschema inte en lätt uppgift att sätta. Svenska fotbollsförbundet ansvarar ensamt för sättningen av spelschemat. Det gör man dock i samråd med Föreningen för Svensk Elitfotboll som bereder olika intressenters önskemål kring spelschemat.

— Det är en komplex fråga då många aktörer ska vara med och säga till. Det finns fasta speldagar där UEFA och FIFA har blockat av så man helt enkelt inte får spela då. Vi har polisiära önskemål angående hur man placerar så kallade högriskmatcher. Nu har vi dessutom TV-matcher som ska in i ekvationen, säger John Pettersson

Storlagen favoriseras 

I Sverige brukar man tala om att det finns i huvudsak fem storlag som alla drar storpublik och mycket TV-tittare. Förutom IFK Göteborg är det Malmö FF och de tre Stockholmslagen AIK, Djurgården och Hammarby. Malmö FF som vann Allsvenskan i fjol kommer få kvala in till Champions League medans AIK och Djurgården i sommar kvalar till Conference League. Om Hammarby vinner Svenska Cupen kommer även då få chansen att spela i Europa. Blåvitt som hamnade på en blygsam niondeplats har därför inte chansen att spela i Europa.

— Jag har min lilla teori att om vi tittar på de lagen som kan dra en TV-publik så handlar det om de fem storstadslagen. Är du ett Europalag så måste du spela dina Allsvenska matcher på helger för att hinna med europamatcherna i veckorna. Då finns det ett starkt incitament att lägga blåvitt på måndagar och på så vis får man en TV-publik även där. Då går det ut för dem som vill stötta laget på plats, säger John Pettersson.

— Jag brukar säga att det bästa vettiga kvittot om Allsvenskan är en välmående liga eller ej är om vi har fyllda bortaläktare. Har vi det vet vi att vi har en sund och levande aktiv supporterkultur. Men då måste vi ha supportervänliga avsparkstider.

Tv-tider

Göteborg Nu har pratat med Pär Andersson, fotbollschef på Discovery som har sändningsrättigheterna för Allsvenskan och Superettan.

— Gällande spelschemat är vi inblandade i våra studiomatcher som normal är klockan 15:00 och 17:30 på söndagar och 19:00 på måndagar. Inför varje vår, sommar, och höstsäsong har vi möten med SEF där vi kommer överens om vilka som ska vara våra studiomatcher.

Att just Blåvitt har fått så pass många måndagsmatcher är inte enbart en slump. Andersson menar att det samtidigt har funnits ett intresse kring det.

— Vi vill ju ha så mycket publik som det går på matcherna. Vi lägger inte matcher för att tvinga folk att titta på TV, utan vi hoppas att mycket publik också leder till att andra vill titta på matcherna på TV. Måndagskvällar är vår starkaste tid och då försöker vi lägga så bra matcher som det går på måndagar. När vi inte kan ha Malmö, AIK, Djurgården Hammarby eller Elfsborg på måndagar så är ju Blåvitt ett av de lagen som är kvar.  

Supportrarna först

Däremot anser Andersson att Discovery har tagit viss hänsyn till supportrarnas möjlighet att åka på bortamatcher men att det finns förbättringspotential i dialog mellan inblandade aktörer.

— Sen är det ju så att supportrar under juni och juli kan röra sig lite mer jämfört med vår och höst. Jag hoppas att det inte påverkas allt för mycket men jag förstår supportrarnas reaktion verkligen. Vi är ju inte aktivt emot Blåvitt utan det är snarare så att den här gången är alla lag i Europa de andra storlagen.

— Jag pratade med SFSU igår och vi vet att det är en fråga som berör mycket. Sen lägger ju SEF spelschemat och om de lägger Blåvitt på en måndag men vi inte har studiomatch så är vi inte inblandade i det. Känner Blåvitt att de bara får måndagsmatcher så får de ta upp det med SEF och så får de ta det till oss. Då får har vi en dialog och som sagt vill vi ha publik då det även ökar TV-tittare.

Resebyrå eller supporterklubb

John Pettersson håller med om att det absolut krävs en välfungerade systematik.

— Ska man vara uppriktiga så har IFK själva ganska små möjligheter att påverka sitt spelschema. Jag vet att man framför att man gärna spelar på helger men man är en aktör av väldigt många. Vi har nu åkt på en ganska rejäl nitlott. Det gäller inte bara oss utan Malmö FF har nu tre vardagsmatcher i Stockholm på fjorton dagar. Då blir det svårt att prestera i bortapublik.

— En supporterklubb gör många saker men en sak är att vi är lite av en resebyrå. För att vi ska kunna ha en produktiv dialog och få logistiken att fungera hade det varit bra att få spelschemat lite längre i förväg. Samtidigt som jag försöker vara ödmjuk inför att det inte är en lätt procedur tycker jag att vägen mot att det ska bli bättre kräver att man bjuder in supporterorganisationerna i ett tidigare stadium.

Rekordsugna

Om blåvittsupportrarna ska lyckas slå det rekord som Änglarna har satt upp kommer det kräva ett stort engagemang.

— Hitills har vi presterat väldigt bra. Vi kommer landa på att omkring 10 000 personer som har sett Blåvit spela bortamatch innan sommarsäsongen drar igång. Det är ganska imponerande med hänsyn till att det var det vi levde upp till på en hel säsong för bara några år sedan. Att vi ska nå upp till 24 000 är en dröm som fortfarande lever men det kräver nog mer eller mindre en guldstrid med avgörande match på bortaplan.

— Men det är en god trend och det visar på att det finns ett väldigt starkt och levande intresse kring IFK Göteborg trots pandemi och flera år av sportslig kräftgång.

Storklubbarnas vardagsmatcher omgång 11-21:

IFK GÖTEBORG                            8 av 11

HAMMARBY                                  4 av 11

MALMÖ FF                                    3 av 11

DJURGÅRDEN                               2 av 11

AIK                                                  0 av11