arbetslösheten ökat under pandemin

Montage av arbetsförmedlingen och Alana corneer

Bild av Arbetsförmedlingen och Alana Corneér. Bilden är ett montage. Foto: Ella Persson/Privat

Publicerad: 24 mars, 2021 15:24
"Jag lever hyra till hyra just nu" – Arbetsmarknaden allt tuffare

Det har blivit en svårare arbetsmarknad i Sverige under pandemin. Det rapporterar Arbetsförmedlingen. Fler än en halv miljon människor har skrivit in sig som arbetslösa och för de som har ett arbete har situationen förändrats drastiskt. Göteborg är inget undantag. 

— Man har inte något över till annat än att överleva liksom, säger Alana Corneér, restaurangbiträde från Göteborg.  

I mars gick Arbetsförmedlingen ut med att pandemin haft stora konsekvenser för arbetsmarknaden runt om i landet. Under året som gått har fler än en halv miljon människor skrivit in sig som arbetslösa och 180 000 personer har stått utan arbete i mer än 12 månader. När den totala arbetslösheten nådde sin topp låg den på 9,2 procent. Under februari i år hade den sjunkit till 8,7 procent. 

Trots att läget stabiliserats tror Arbetsförmedlingen att långtidsarbetslösheten kommer att fortsätta öka under året. Alana Corneér är en av de göteborgare som fått sin arbetssituation förändrad under pandemin. Hon är timanställd vid en snabbmatsrestaurang och i början av pandemin gick det ofta flera veckor mellan hennes pass. 

—Vi var inte lovade några pass direkt, så jag kunde få ihop cirka 10 arbetstimmar under en månad. Den restaurangen jag jobbar på är så himla beroende av alla skolor runt omkring oss och när skolorna gick till distans förlorade vi en stor del av vår omsättning. Efter sommaren när skolorna kom tillbaka fick jag lite mer timmar, men när skolorna gick till distans igen så blev det ganska likt början av pandemin, säger hon. 

När passen minskade började Alana ta av sina besparingar för att täcka utgifterna, men de tog till sist slut. När hon inte längre fick ekonomin att gå runt fick hon låna av familj och vänner. 

— Det har känts jobbigt. Jag lever väldigt mycket hyra till hyra just nu och det tar så mycket lust och energi. Man har inte något över till annat än att överleva liksom, berättar Alana. 

Svårt utan kontakter

En annan som stått inför en tuff arbetsmarknad är Jesper Hagwall. Han tog sin kandidatexamen i strategisk kommunikation förra våren och flyttade strax därefter till Göteborg, men han har inte fått jobb inom det ämne han studerade. Istället pluggar han på halvtid och jobbar extra i butik. Han berättar att han sökt 150 till 200 jobb, men av dem blev han bara kallad till två intervjuer.

Jesper Hagwall. Foto: Privat

— Det känns som att man blir lite bortprioriterad för det mesta handlar om kontakter och det är svårt att komma in på ställen utan dem. De intervjuer jag fått är på företag där jag haft kontakter och jobbat på innan så därför fick jag intervjuer där. Men jag är positiv till framtiden. Ju mer tid man lägger på sökandet desto mer kommer man att få, säger Jesper.

Att studera blev en lösning

Även Alana är positiv inför framtiden. Nu under våren har hon fått mer arbetstimmar så hon kan få ekonomin att gå runt. Hon har även börjat studera, men det är inte bara för utbildningens skull.

— Att studera har blivit en utväg. Många jag känner väljer att studera framför att söka jobb, för det känns nästan omöjligt att få ett. Så att plugga är lite som en korttidslösning, säger Alana. 

Så såg arbetsmarknaden ut i februari 2021 i Sverige

  • 8,7  procent var inskrivna som arbetslösa. I februari 2020 låg siffran på 7,4 procent
  • 11,6 procent av ungdomar 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. I februari 2020 var det 9,4 procent.
  • 228 744 personer var öppet arbetslösa. I februari 2020 var det 205 437 personer. 
  • 31 708 personer fick arbete. Förra året var det 26 624 personer. 

Arbetsmarknaden Västra Götalands län för februari 2021

  • 110 148 personer var inskrivna som arbetslösa
  • 12852 ungdomar i åldern 18-24 var inskrivna som arbetslösa
  • 37955 personer var öppet arbetslösa
  • 5253 personer fick arbete

 

Öppet arbetslös är den person som står utan arbete, är aktivt sökande och omedelbart kan börja på arbetsmarknaden. 

 

Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik och arbetsmarknadsdata i februari 2021.