Bordtennis-EM 2023 spelas i Sverige

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Kristian Karlsson under bordtennis-VM i Halmstad 2018

Kristian Karlsson under bordtennis-VM i Halmstad 2018. Foto: Jonas Ekströmer, TT.

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:22
Bordtennis-EM 2023 spelas i Sverige -- men inte i Göteborg

Bordtennis-EM ska spelas i Sverige. Igår blev det klart att Sverige arrangerar lag-EM 2023.

— Jag tror inte det blir i Göteborg, säger Stefan Wolgast, ordförande i Göteborgs bordtennisförening. 

Som värdnation för EM stod det mellan Sverige och Belarus och till sist bestämdes det att mästerskapet ska hållas i Sverige. Sist bordtennis-EM hölls i Sverige var 1990 då det spelades i Göteborg och svensken Mikael Appelgren tog guld i herrarnas singel. 2018 spelades även världsmästerskapen i bordtennis i Halmstad.  

Stefan Wolgast som är ordförande för Göteborgs Bordtennisförening ser positivt på att mästerskapet ska hållas i Sverige:

Det är ju viktigt för Sverige och för svensk pingis så klart också. Vi är respekterade av många länder för att vi har en lång tradition inom bordtennis, säger han 

Malmö kan arrangera

Det är ännu inte klart var i Sverige som mästerskapet ska spelas men Svenska Bordtennisförbundet har varit i samtal med Malmö stad om att eventuellt hålla det i Malmö. Chansen att EM spelas i Göteborg är inte särskilt stor, enligt Stefan Wolgast. 

Jag tror inte det blir Göteborg. Vi skulle nog gärna vilja ha lite arrangemang. Men det är ju en organisation omkring och man måste ha kommunen med sig och det är rätt mycket snack innan att kommunen är med på noterna. Det går inte att säga som stort bordtennisförbund att nu ska vi ta detta utan det är ju en större bit, säger han. 

Och fortsätter:

— Sen vet man ju inte hur det blir fortsatt med pandemin och vad man måste ordna runt omkring. Men sen finns det ju veteran-EM som ställts in 2021 och det ska man ju också hitta en ny ort för. Man är ju väldigt aktiv från förbundet de sista åren att försöka hjälpa till lokalt och hitta städer och kommuner som ska göra detta. Det är inte bara enskilda klubbar som försöker, säger Stefan Wolgast.

Han tror också att mästerskapet kommer bidra till större intresse för bordtennis i Sverige både som åskådare till sporten och som fritidssysselsättning. 

Senast när vi hade VM i Halmstad (2018) såg man att intresset för pingisen ökade och inte bara bland yngre utan även bland äldre som återkommer till sporten som ett motionsalternativ.