West Pride skjuts upp – kommer med stort avslöjande

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Westpride i Göteborg

Westpride i Göteborg Foto: Thomas Johansson / TT

Uppdaterad: 16 januari, 2022 18:03
Pride skjuts upp till hösten - och avslöjar snart en stor nyhet

Årets Pridefestival skulle ha hållits mellan 9-13 juni, men nu har festivalen skjutits fram till hösten, i hopp om att kunna genomföra så mycket som möjligt på plats. Dessutom berättar Emma Guntherberg Sachs, general manager på West Pride, att de har spännande planer på gång kring årets Pride Park.

– Jag kan inte avslöja något än, men vi kommer gå ut med en stor nyhet nästa vecka.

I pandemins fotspår ställdes Pridefestivaler in över hela världen år 2020 och även i år måste evenemangen anpassa sig till det rådande läget. Stockholm Pride meddelade idag att årets festival kommer att hållas vid samma tidpunkt som vanligt, 2-8 augusti, men att den kommer bli en hybridvariant mellan fysiskt och digitalt. I Göteborg och Västra Götaland hålls Pride vanligtvis mellan 9-13 juni, men i år skjuts festivalen upp, i hopp om att kunna genomföra fler moment på plats.

– Vi tror ändå att det är skillnad på att vara på en Pridefestival digitalt och på att träffas fysiskt. Det blir en helt annan gemenskap, säger Emma Guntherberg Sachs, general manager på West Pride.

 

Tvådelad festivalidé övergavs

Emma Guntherberg Sachs berättar att det först fanns planer om att dela upp festivalen, och hålla en del programpunkter vid ordinarie tidpunkt i juni.

– Först tänkte vi att det har ju gått så lång tid sedan det var pridefestival i Göteborg, vi ville göra något redan i sommar. Men sedan diskuterade vi, också med programarrangörerna, och de flesta tyckte att vi skulle hålla ihop festivalen och göra allt sammanhängande till hösten, säger hon.

Avslöjar hemlighet snart

Eftersom festivalen kommer ske på hösten istället för sommaren planeras delar av den att hållas inomhus. Pride Park, som vanligtvis äger rum i Bältesspännarparken vid Kungsportsavenyn kommer i år att flytta in. Men var den kommer hållas, och vilka artister som är bokade är fortfarande oannonserat.

– Vi kommer att gå ut, förmodligen i början av nästa vecka, med en stor nyhet som handlar om Pride Park. Mer än så kan jag inte avslöja än, säger Emma Guntherberg Park.

Håller planeringen öppen

Vidare säger Emma Guntherberg Sachs att de har ”ganska goda förhoppningar” på att anordna en fysisk festival i höst, men att de håller planeringen öppen och ser hur restriktionerna och smittläget utvecklar sig. Paraden vill de gärna kunna genomföra, även om det kanske kommer krävas anpassningar för att kunna göra den säker ur ett smittskyddsperspektiv.

– Det är väldigt många HBTQI-personer som har blivit väldigt isolerade under året och som har känt sig väldigt ensamma. Att få vara på en plats åtminstone en gång om året där man kan känna sig helt trygg och att man kan vara sig själv, det är ganska viktigt, säger hon.

  • HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. (Källa: RFSL)
  • West Pride har anordnats varje år i Västra Götaland sedan 2007, förutom år 2020 då festivalen ställdes in på grund av coronapandemin. År 2020 hölls en global digital pridefestival där West Pride deltog.
  • West Pride kommer enligt nuvarande planer hållas mellan 27 september och 3 oktober.
  • Den officiella flaggperioden börjar en vecka tidigare, den 20 september och fortsätter under festivalens gång.