wendelsbergs revy

Fanny Wranne, Simon Holm och Josefin Nordberg mellan lektioner. Foto: Ingrid Kullberg Wulf

Publicerad: 25 februari, 2021 09:54
Färdig revy - ingen publik

I 31 år har Wendelsbergs folkhögskolas musikalelever satt upp en nyårsrevy. Men under år 32 slog coronapandemin till och för första gången har eleverna inte haft någon premiär. Men arbetet slutar inte för det.

Årets revy heter ”Smittad av hybris”, inte helt otippat döpt efter årets största händelse. Men det är inte det enda som berörs. Ombyggnationer i Göteborg, koalornas kris i Australien och att Pippi Långstrump fyllde 75 år är alla händelser som visas i föreställningen. Bosse Widell är lärare på skolan och regisserar revyn.

– Hela arbetet har varit, kommer det bli av eller kommer det inte bli av? Ovissheten har varit det som varit svårast, säger han.

Bosse Widell, lärare och regissör för årets revy. Foto: Ingrid Kullberg Wulf

Trots att ett premiärdatum för allmänheten inte har kunnat sättas har elever och lärare arbetat på som vanligt.

– Anledningen till att vi gjort det här, är ju för att vi är en skola. Eleverna ska veta hur det är, hela bygget av en föreställning. Det måste vara på riktigt, för att de ska få sy, bygga, marknadsföra och alla delar som ska in där, säger han.

Elever tacksamma att få fortsätta arbetet

Eleverna Fanny Wranne, Simon Holm och Josefin Nordberg skriver under på det som deras lärare säger.

– Jag är otroligt tacksam för att vi fortfarande håller på. Och det känns verkligen som att de värnar om eleverna och att vi ska få ha vår skolgång, säger Fanny.

Men revyn blev inte som vanligt. Ingen ur allmänheten har fått komma och justeringar har skett i bygget av showen. I vanliga fall sitter musiker med i varje föreställning och tekniker tas in. Denna gång är musiken förinspelad och lärarna delar på ansvaret med tekniken. Det är ett team med lärare som arbetar med regi, dans, sång, musik, och kostym. Just kostymerna är något som både Bosse och eleverna hyllar lite extra.

Bakom scen syns det ordnade kaos som är kostymer. Foto: Ingrid Kullberg Wulf

– Vi sa innan, att vi känner att vi ville steppa upp en nivå. Vi ska gå in extra allt, säger Bosse.

Med nästan 250 kostymer i föreställningen medföljer många snabba byten.

– Mitt snabbaste är precis innan toapappernumret, jag tror jag klarar det på 15 sekunder, säger Fanny.

Svår balansgång i marknadsföringen

Simon har arbetat i marknadsföringsgruppen som producent. Ett arbete som sett annorlunda ut än tidigare år.

– Vi vill marknadsföra vår föreställning, men vi vill inte uppmuntra till att vara i sammanhang där det är mycket folk. Vi har varit aktiva på sociala medier men hållit tillbaka lite med den fysiska marknadsföringen. Vi försöker hålla det vid liv och sen köra på om det återgår till en mer normal nivå, säger han.

Eleverna har inte stått helt utan publik. Klass för klass har övriga elever på skolan fått komma och se öppna rep och genomdrag. Klasser som då annars spenderar sin tid tillsammans, är friska och sitter med rejält avstånd inne i den stora teatersalongen.

Trots hinder och ovisshet berömmer Bosse sina elever. Humöret har, enligt honom, varit strålande.

– Revyn blir bra om klassen är bra, arbetsvilliga och har roligt ihop. Och i år är revyn bra. Det blir så mycket mer lättarbetat, säger han.

Har arbetat länge och intensivt

Arbetet med revyn startade redan under förra vårterminen. Eleverna ombads skriva ner vad som hände, saker som präglat året och när höstterminen började hade Bosse och de andra lärarna flera A4-sidor att gå genom. De bollade idéer och såg vad som kunde bli bra scener. När urvalet var klart skrev de sketcher, låttexter och koreograferade danser. Elever och lärare hjälptes åt med manusskrivandet och repetitionerna började efter höstlovet. De nådde sin kulmen i januari då eleverna arbetade mellan 9-21 varje dag i två veckor.

I verkstaden trängs scenografin som eleverna byggt från grunden. Foto: Ingrid Kullberg Wulf

– Det tyckte jag var jättekul, att ha ett högt tempo och att få jobba med sina bästa vänner varje dag. Vi hann hinna jobba fram så mycket, säger Fanny.

Josefin stämmer in och berättar om just utvecklingen de upplevt.

– Vi har fått utmaningar. Man tänkte efter ettan ”ja men jag kan ju redan allt”, men man fortsätter utvecklas, säger Josefin.

Hon blev själv sjuk i covid och blev tvungen att släppa bomben för sina klasskamrater och lärare. Men bemötandet var tryggt.

– Man är tillåten att vara sjuk och inte skämmas för det. Vi alla har ansvar att hålla varandra så friska som möjligt. Alla har verkligen tagit ansvaret, om man känt sig kärv i halsen har alla stannat hemma. Både lärare och elever har tagit det på ett väldigt bra sätt, säger hon.

Föreställningen kan släppas digitalt

Förhoppningsvis ska publiken snart få skratta gott åt sketcher med Herr Ryda som är upprörd

Fanny Wranne, Simon Holm och Josefin Nordberg framför årets affisch vid Wendelsbergs teater. Foto: Ingrid Kullberg Wulf

över att han bor i zon B och inte A enligt Västtrafik. Han kämpar för att ta sig till sin vän i zon A, Göte Borg. Eller elevernas favoritscen, där en person försöker säga upp ett telefonabonnemang. Dock visar det sig att även telefonbolaget vill säga upp abonnemanget, då personen i fråga varit en jobbig kund. Efter det spårar det ur och nästan hela klassen finns på plats på scen.

Eleverna arbetar just nu med andra projekt. De arbetar med etyder, vilket är kortare scener som andraårseleverna regisserar och ettorna gestaltar. Vid sidan av det håller de revyn vid liv. Ett datum för premiär är inte satt än, men en idé är att filma revyn, klippa den och sen streama, så att allmänheten ska få ta del av föreställningen. I så fall ska biljetter säljas, för att få en länk och titta. Dock hoppas skolan fortfarande på en fysisk premiär så inget datum för streaming är släppt. En revy som förhoppningsvis ska skänka skratt i en jobbig tid.

– Man måste få bli glad i dessa tider. Skrattet är viktigt. Det är två timmars underhållning, inget annat. Även om man underhåller om viktiga saker, säger Bosse.