Frölunda Indians under Covid-19

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Frölundas tränare Roger Rönnberg motiverar sitt lag i ett tomt Scandinavium. Foto: Adam Ihse / TT

Uppdaterad: 25 oktober, 2021 23:31
Frölunda: "Vi skulle inte hållit det hemligt när någon fått Corona"

Inom ishockeyvärlden börjar anpassningen till Covid-19 gå allt smidigare till. Alla lag i SHL har fått riktlinjer om hur situationen ska hanteras, så att säsongen inte avbryts. En anledning till varför matchen i tisdags ställdes in för Frölunda Indians.

— Vi jobbar utifrån det verksamhetsprotokoll som SHL satt ihop inför denna säsong, säger Peter Petterson Kymmer, press- och informationschef för Frölunda HC.

På tisdagskvällen skulle Frölunda HC intagit Scandinavium för en match mot IK Oskarshamn. Dock blev matchen inställd, då Oskarshamn fått coronafall bekräftat i sin trupp.

— Vi kan inte veta om det var en eller flera spelar som fått Corona. Det vet bara Oskarshamn, säger Petterson Kymmer.

Covid-19 och verksamhetsprotokollet

Matchen ställdes in eftersom verksamhetsprotokollet som SHL satt ihop för samtliga lag i ligan står för att minska smittspridningen. Detta protokoll består av flera punkter som lagen bör följa och tänka på.

— Jag vet inte exakt hur det ser ut, men ett tydligt exempel är att vi inte får släppa in någon i träningshallen. Den är stängd för alla som inte jobbar eller tränar där, säger Petterson Kymmer.

Verksamhetsprotokollet ska förhindra att smittan sprider sig inom SHL. Om det inträffar skulle säsongen behöva avbrytas. Säsongen 19/20 avbröts och orsaken var att viruset började sprida sig desto mer i landet och att ishockeymatcherna med publik därmed skulle ha spritt Covid-19. Förra året var SHL inte redo för pandemin, dock tycker Peter Petterson Kymmer att det inte är fallet i år.

— Den största skillnaden är väl att vi inte spelat med publik i arenan denna säsongen. Plus att vi jobbar med protokollet och Folkhälsomyndighetens restriktioner. Jag tror inte att säsongen kommer avbrytas i år, säger han.

Förhindra avbruten säsong

I Frölunda HC följs verksamhetsprotokollet så noga som möjligt, för att förhindra Covid-19 utbrott i laget. Hittills har fem spelare testat positivt för Covid-19. Bland dessa var Frölundas lagkapten Joel Lunqvist och forwarden Jan Mursak drabbade, som båda missade flera matcher och fick hålla sig isolerade.

— Ja, vi har inte hållit det hemligt om någon i laget fått Corona. Vi har inte riktigt koll på hur det ser ut med Corona i de andra lagen, förutom det vi kunnat läsa i media, säger Petterson Kymmer.

Vem eller vilka som smittats i Oskarshamn är dock oklart. Matchen som hade tänkts spelas på tisdagskvällen blev framskjuten till den 6:e mars istället. Om det kommer vara coronafritt då är svårt att säga, hursomhelst tror Petterson Kymmer att det inte kommer vara några problem att spela om matchen då.

— Alla klubbar testar sig kontinuerligt. Så om vi inte har någon smitta och de inte har någon smitta kommer vi kunna spela matchen. Det är jag inte orolig över, säger han.

För att förhindra smittspridning i laget ses det till att alla håller avstånd så gott det går. Också på kontoret där bland annat presschefen sitter försöker de anställda jobba hemifrån så mycket som möjligt. Träningar och matcher är det enda undantaget där det blir svårt att hålla avstånd.

— Vi kollar dessutom i våra privatliv, att vi bara håller oss till våran flock så att säga. Vi ser till att vi inte har någon social kontakt utöver den flocken, säger presschefen Petterson Kymmer.

Betydelsefulla matcher

På grund av den inställda matchen mot Oskarshamn fick Frölunda en extra träningsdag inför matchen mot Luleå som spelas ikväll. Alla kommande matcher är viktiga för Frölunda, då deras kvartsfinalplats är hotad. Istället för att möta tabelltian Oskarshamn, ställs Frölunda nu mot ett starkt Luleå som ligger fyra i tabellen.

— Vi var redo. Den matchen ville vi ha, absolut, säger Frölundas assisterande lagkapten Nicklas Lasu, på Frölundas hemsida.

Det kommer bli en tuff bortamatch för Frölunda, framförallt med fyra raka förluster i bagaget. Dessutom fattas Viktor Ekbom och Lucas Raymond i uppställning, eftersom båda två är skadade. Ytterligare en viktig Frölunda spelare, Johan Sundström, kommer missa matchen, då han tillfälligt blivit avstängd efter en tackling under tidigare match mot Rögle BK.

— Det har påverkat oss, men vi vet samtidigt att det finns sätt att vända det här. Varje individ får gå till sig själv och göra det han kan för att hjälpa laget, säger Lasu, återigen på Frölundas hemsida.