Villa Lidköping om coronakaoset

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Villa Lidköpings Christoffer Edlund firar efter ett mål.

Christoffer Edlund och de andra i Villa Lidköping får vänta och se hur semifinalserien ska avslutas. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:24
Villa efter inställda matchen: "Vill att det avgörs på isen"

Torsdagens semifinalmöte mellan Villa Lidköping och Sandviken blev inställt. Detta på grund av flera coronafall i Sandvikens trupp. Även Villaspelare har drabbats av covid 19, och nu är det oklart hur semifinalserien ska avgöras.

Torsdag morgon. De spelare som anlänt till Villa Lidköpings anläggning sitter och tejpar klubban, snackar om kvällens match och laddar upp. Stämningen är god.

– Jag pratade med några av spelarna och alla var taggade för match på morgonkvisten. Jag hade en skön känsla, berättar Jonas Johansson, klubbdirektör i Villa Lidköping.

Men senare på förmiddagen kom beskedet. Motståndarlaget Sandvikens AIK hade fått flera fall av corona i truppen och de tvingades ställa in matchen. Villa Lidköping agerade direkt och gjorde snabbtester även på sina spelare.

– Eftersom vi redan spelat två matcher mot Sandviken tänkte vi att det finns stor risk för corona även hos oss, säger klubbdirektören.

Så var det också. Villa hade i princip lika många coronafall i sin trupp som Sandviken, trots att ingen spelare visade några symptom. Hela torsdagen fylldes sedan av ovisshet.

– Det var en dag med blandade känslor. Vi ville så klart spela matchen, säger Jonas Johansson.

 

Diskussioner förs med förbundet

Under seriespelet i bandyn har det funnits möjlighet att skjuta upp matcher när ett lag drabbas av flera coronafall. Men inför slutspelet bestämde förbundet att ett lag som inte kunde spela på grund av covid 19 istället får lämna walkover. Detta för att alla matcher ska hinna spelas.

Nu fick alltså Sandvikens AIK lämna walkover i det tredje semifinalmötet mot Villa Lidköping. De sistnämnda leder nu serien med 2-1 i matcher efter WO-segern. Semifinalerna spelas bäst av fem, så Villa behöver bara en seger till för att säkra en finalplats. Men om västgötarna själva får bestämma vill de avgöra semifinalen på isen.

– Vi som klubb står upp för fair play och det måste vi stå för. När Sandviken får lämna WO, men vi har lika många coronafall känns det inte alls rätt. Så nu har diskuterat med Sandviken och med bandyförbundet hur vi kan gå vidare.

 

”Hoppas på bra lösning”

Finalen är bestämd att spelas lördagen den 27 mars. Imorgon lördag och på måndag ska de två sista semifinalmatcherna spelas. Men det finns ingen möjlighet att de blir av, med tanke på smittoläget i de båda lagen.

Tills vidare har Sandviken pausat sin verksamhet. Villa Lidköping å sin sida har fortfarande träningsverksamhet med de åtta spelare som varit smittade tidigare under säsongen, och därmed har antikroppar. Däremot har övriga truppen skickats hem, i väntan på nya testsvar.

– Jag hoppas på en bra lösning nu, så vi får avgöra detta på ett rättvist sätt. Vi vill att det avgörs på isen, säger Villas klubbdirektör.

Vi har sökt Svenska bandyförbundet för en kommentar kring situationen. De meddelar att ett besked väntas komma under fredagen.