Västra Frölunda utvecklingsbidrag

Foto Mats Schagerström / TT

Publicerad: 27 mars, 2024 15:34
Västra Frölunda besvikna över det statliga bidraget

Fotbollsklubben Västra Frölunda IF får totalt 900 000kr ifrån Göteborgs stad för sitt samhällsarbete. Men klubben anser att bidraget är alldeles för lågt.

–      Vi ser att kommunen kanske inte gör tillräckligt, säger klubbens ordförande.

Göteborgs idrotts- och föreningsnämnd har tidigare i år beslutat om att ge Västra Frölunda IF (VF) ett bidrag på 300 000kr till klubbens tjejverksamhet. Under nämndens senaste möte, tisdagen den 26 mars, fattades det ytterligare ett beslut att klubben även beviljas ett utvecklingsbidrag på 600 000kr. Trots det så anser VF att kommunens stöd är alldeles för lågt i jämförelse med det samhällsarbete som klubben gör.

– Vi har ansökt om ett bidrag på närmare 2,9 miljoner kronor totalt men har endast beviljats bidrag på 900 000kr. Och det är vi inte riktigt nöjda med då vi inte tycker att det räcker för att täcka de kostnaderna och det arbetet som vi har tagit på oss och jobbar med, säger Elias Ercin, ordförande för Västra Frölunda IF.

Ercin förklarar även att anledningen till att klubben ansökt om ett bidrag på nästan tre miljoner kronor är att de har flera samhällsviktiga projekt som behöver finansieras. Han benämner bland annat deras arbete med barn och ungdomar med funktionsvariationer samt deras arbete med att involvera unga tjejer i föreningslivet.

– Vi har en del projekt som vi jobbar med i västra Göteborg och de här pengarna ska ju täcka våra kostnader för arbetet. Det rör sig bland annat om två heltidsanställda som enbart jobbar med det här. Och sen är det ju planer och material och andra kostnader vi tvingas ta på oss, säger han.

 

Jasmin Krohn, handläggare för ärendet gällande Västra Frölunda IF:s utvecklingsbidrag, förklarar varför klubben inte beviljats en så pass stor summa som de ansökte om.

– När man får in en ansökan så tittar man på hur mycket föreningen behöver och vad som är rimligt i förhållande till budgeten, samt vad andra föreningar får för bidrag, säger hon.

Staffan Lindström (S), vice ordförande i Göteborgs stads idrotts- och föreningsnämnd, förklarar att han personligen inte informerats om att VF ansökt om ett bidrag på 2,9 mkr men tycker ändå att kommunen visar ett stort stöd till klubben.

– Västra Frölunda IF har fått två ganska generösa bidrag om man jämför med de flesta andra föreningar som inte får den typen av bidrag för att genomföra liknande verksamheter. Så jag tycker inte alls att idrottsföreningsnämnden är snål på det sättet, säger han.

Han förklarar även att Idrotts- och föreningsnämndens uppdrag är att främja barn- och ungdomsverksamhet och att klubben istället kan vända sig till exempelvis socialnämnden för att söka bidrag till deras samhällsinsatser. Samtidigt välkomnar han ytterligare stöd till föreningar som vill ta ett större samhällsansvar.

– Personligen tror jag, utifrån en samhällsekonomisk plattform, att det hade varit en bra idé för staden att ge mer till föreningslivet för att de ska kunna göra sociala insatser och att de pengarna hade varit väl investerade.

 

Västra Frölunda IF har länge arbetat med att öka deltagandet i föreningslivet bland barn och ungdomar i västra Göteborg. Klubben har under två år fått ekonomiskt stöd från kommunen och anser att det både är välkommet och nödvändigt att samarbetet fortsätter.

– Vi ser att kommunen kanske inte gör tillräckligt och att föreningarna någonstans har möjlighet att nå ut på ett annat sätt än vad just kommunen gör, och för att göra det är vi beroende av samarbetet med kommunen, menar Ercin.

Även Staffan Lindström anser att föreningarna har enklare att göra skillnad för ungdomarna än vad kommunen har och han håller med Elias Ercins i sitt resonemang.

– Jag tror att han har rätt. Det arbetet staden gör är jättebra och jätteviktigt men jag tror att vi kan få en bättre effekt av dem som gör det utifrån en ideell plattform, säger Lindström.

Han belyser dock att kommunens ekonomiska förutsättningar påverkar hur mycket pengar som kan ges till stadens föreningar.

–     Det är klart att det är enkelt för mig som vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden att tycka att alla pengar borde gå till oss för att Göteborgs föreningar gör så fantastiskt bra saker, och om de får mer pengar så kommer de göra mer fantastiskt bra saker. Men vi har också ett befolkningsansvar som inte riktigt ser ut så, utan det handlar ju om en ganska stor och allvarlig social problematik som enligt lag även måste hanteras av socialnämnden. Samtidigt måste vi förstå att kommunen är i den tuffaste ekonomiska situationen på 30 år. Det innebär att föreningarna, likt alla andra, kommer att ha ett tufft 2024, förklarar han.

 

Huvudfokuset i Västra Frölunda IF:s samhällsarbete är på vad som anses vara socioekonomiskt utsatta områden, såsom Nya Frölunda och Tynnered. De menar på att föreningslivet fyller en viktig roll i barn och ungdomars liv och kan, med rätt stöd, motverka negativa trender. Därför jobbar föreningen aktivt med att nå ut till dem som inte redan är medlemmar i klubben, detta genom att exempelvis besöka skolor och fritidsgårdar samt erbjuda kostnadsfria aktiviteter både innan och efter skoltid.

– Vi vill få med barn och ungdomar som för tillfället är utanför vår fotbollsklubb och aktivera dem till att göra annat än sånt som får dem att hamna snett. Och vi försöker skapa möjligheter för dem som inte har råd att betala medlemsavgifter, berättar Ercin.

Ercin förklarar att VF:s målbild är större än att endast vara en toppklassig fotbollsklubb med höga utvecklingsmöjligheter för unga spelare. De vill även vara en klubb som associeras med ungdomars utveckling även utanför fotbollen, samt vara ett exempel på en klubb som aktivt jobbar med brottsförebyggande- och trygghetsfrämjande arbete. Han menar dock att dessa visioner kan tvingas komprimeras i samband med att de inte får det bidrag de vill ha.

– Nu får vi skruva i budgeten ordentligt. Det kommer att bli en förlustbudget. Vi kommer att behöva dra ner en del på många poster och det betyder ju att vår verksamhet ute i samhället också måste skäras ner på. Och då blir det ju inte på det sättet som vi hade hoppats på tyvärr.

Staffan Lindström bemöter detta och tycker det är tråkigt. Samtidigt förväntar han sig att Västra Frölunda IF använder de kommunala bidragen på rätt sätt.

– Det är ju klart att det är olyckligt ifall de känner så. Men det är ju också en prioriteringsfråga. De har fått ett utvecklingsbidrag och det kommer ju naturligtvis följas upp om de inte gör det dem har fått pengarna för, säger han.

Han är dock tydlig med att kommunen inte tvekar på klubbens förmåga att ge resultat.

– Personligen tycker jag att VF har gjort bra prioriteringar och vi i Göteborgs stad anser att de gör ett väldigt bra arbete. Men nu under våren har vi beviljat två ganska stora utvecklingsbidrag och då får föreningen naturligtvis leverera på dem. Men hur dem i övrigt prioriterar sin verksamhet, det kan inte jag ha åsikter om.