Västlänken

Byggarbete vid Korsvägen

Västlänksbygget drogs igång 2018, och väntas stå klart 2026. Just nu pågår sprängningar vid Korsvägen i centrala Göteborg. Foto: Hugo Göthberg

Publicerad: 2 maj, 2022 15:09
Västlänksbygget drabbar bosatta

Flera medier har rapporterat om hur bosatta i områden kring Västlänksbygget påverkas av sprängningar och byggbuller. Bygget som pågår på flera platser i staden har väckt många reaktioner.

— Jag behöver inte sätta väckarklockan. Klockan sju varje morgon så spränger de, säger Lucas Anderberg, en av de som påverkas.

Den 30 maj 2018 togs de första spadtagen för byggandet av Västlänken. I dagsläget är det på Kvarnberget mittemot operan, i Haga och vid Korsvägen de största byggnationerna sker. Lucas Anderberg bor på Nedre Fogelbergsgatan och varje morgon och kväll sprängs det under huset där han bor.

— Man vänjer sig aldrig när huset plötsligt skakar från ingenstans, säger han.

Hyresgästföreningen skriver i ett mejl att de har fått in några ärenden som rör störning från Västlänken men att det inte varit någon ”anstormning”. De skriver också att en del hyresgäster har behövt evakuera sina hem delvis eller helt på grund av störningarna och att det då har hanterats av Trafikverket.

 

Västlänksbygget vid Korsvägen. Foto: Hugo Göthberg

 

”De är helt värdelösa”

En källa som bedriver en verksamhet längst Södra vägen säger att man ofta samtalar med sina hyresgäster om Västlänksbygget.

— Vi får inte klagomål mot vår verksamhet, utan folk har förståelse över att vi inte kan påverka att det byggs just här.

Verksamheten ställer sig dock kritisk till Trafikverkets kommunikationshantering gällande bygget. Man upplever att den är bristfällig och felriktad.

— De är helt värdelösa på att informera. Det är ingen idé att informera oss utan de borde informera dem som bor här vad som försiggår. Men då sätter de bara upp en lapp och nöjer sig med det.

Foto: Hugo Göthberg

 

 

Kontaktar de berörda direkt

Jennie Midler, fastighetsansvarig på Trafikverket för Västlänken, säger att Trafikverket är direkt och tydlig i sin kommunikation.

— När vi riskerar att överskrida våra riktvärden kontaktar vi de berörda med brev och erbjuder tillfällig vistelse, säger hon.

Riktvärdena som Jennie Midler talar om är villkoren i Trafikverkets miljödom som kom 2018. Det handlar om att inte gå över de bestämda decibelvärdena, alltså ljudnivåer, under för lång tid utan att erbjuda en tillfällig vistelse till de som störs. 

—  När det handlar om tillfällig vistelse kontaktar vi de berörda direkt. Annan kontakt blir på hyresvärdarnas initiativ.

Västlänksbygget förväntas vara klart 2026.