Vanlife

Freja Boström har köpt en van som hon planerar att bo i. Foto: Nellie Slöjdare

Publicerad: 5 april, 2024 11:56
Frihet i hem på fyra hjul

Personer som lever i ombyggda skåpbilar har blivit en vanligare syn på sociala medier. Vanlife beskrivs som ett fritt levnadssätt där man undviker ekorrhjulet. Freja Boström planerar att testa på livsstilen i sommar.

Skåpbilen är 34 år gammal. Foto: Nellie Slöjdare

I Algutsrum på Öland står en smutsig vit skåpbil parkerad framför ett rött hus.

– Här är han. Han fyller 34 år i år, säger Freja Boström, 21, och visar bilen med hela handen.

 

Den ombyggda skåpbilen är tänkt att vara hennes framtida hem – hon ska börja leva vanlife. Freja Boström rycker till i sidodörren så att den åker åt sidan och kikar in. Luckor och skåp i ljus träfaner täcker nästan all väggyta, i klassisk husbilsanda. De få kvadratmeterna rymmer både garderob, kök och en liten toalett. Vid bakdörrarna går det att se att det har varit någon slags sittmöbel som rivits ut under renoveringen. Nu är stommen målad vit och Freja förklarar att det är där sängen ska vara.

– Igår målade jag för första gången på ett halvår typ, men jag tänker att den ska vara klar vid midsommar. Vi ska fira på norra Öland så då kan jag ta den dit. Det är invigningsdatumet, säger hon.

 

I en studie gjord vid universitetet i Algarve karaktäriseras vanlife av att individer reser i en van eller husbil med begränsad sanitetsutrustning och bekvämligheter. Fordonet är under resan det huvudsakliga boendet.

 

Fenomenet är ingenting nytt, men började delas på Instagram under hashtagen #vanlife år 2010. De senaste åren har livsstilen spridits som en löpeld på sociala medier, främst bild- eller videobaserade sådana som Instagram, Pinterest och TikTok. På Instagram ligger 16,5 miljoner inlägg under hashtagen #vanlife. Söker man på hashtagen på TikTok kommer videor med hundratusentals, om inte miljoner, visningar upp.

– För några år sedan scrollade jag på Instagram och hittade Amalia Braunstahl som bodde i en van tillsammans med sin sambo och två barn. Där började det växa fram en idé, säger Freja Boström.

 

Katten Zeke brukar vilja vara med när Freja Boström befinner sig i vanen, men idag hoppar han ut direkt när hon sätter sig i förarsätet, som hon klätt om i ett orange tyg. Freja Boström stänger dörren så att det inte blåser in. När hon tar av sig skorna och korsar benen råkar hon komma åt tutan.

– Förlåt alla grannar, skrattar hon.

 

I augusti 2023 tog Freja Boström tag i drömmen och köpte sin första van. Efter premiärturen vid midsommar hoppas hon kunna bo största delen av sommaren i bilen.

– Jag orkar inte bo hemma mer. Men det är mycket som händer här som man ändå måste vara med på, så jag får väl hålla mig i trakterna. Jag kommer inte till Frankrike liksom, men vi kanske kan nå Skåne, säger hon och ler.

 

Freja Boström har klätt om sätena. Foto: Nellie Slöjdare

Träfaner täcker väggarna i skåpbilen. Foto: Nellie Slöjdare

 

 

Enligt studien visar inläggen under #vanlife på sociala medier en form av eskapism. Detta tillsammans med den rörliga livsstilen kan vara en del av det som lockar. Freja Boström tror att vanlife passar bra för den plats i livet hon är på just nu.

– Jag har ingen anledning att skaffa lägenhet. Jag har ingenstans jag behöver vara, egentligen. Och det känns bara som en låsning att skaffa lägenhet någonstans. Så då känns det här som ett väldigt mycket friare alternativ, säger hon.

 

På sociala medier växer det fram stora konton där vardagen från vägarna delas. Flera av dessa influencers kan delvis försörja sig på intäkter från sina konton. Däremot visar studien att en större del vanlifers lämnat livsstilen. En del av dem förklarar att anledningen är en glamoriserad bild på sociala medier som inte stämmer överens med verkligheten.

 

Ett problem Freja Boström ser med livsstilen är hur hon ska klara av kostnader. Än så länge har hon en del sparpengar, men hon kommer behöva en inkomst som går att ha kvar även när hon befinner sig på vägarna.

– Jag vill helst hitta ett sätt som funkar i längden. Att inte ha något som drar i en hemåt och att man kan vara borta längre, men inkomst löser sig ju, säger hon.

 

Freja Boström försöker komma ihåg vilken växel den gamla bilen vill starta på. Nyckeln vrids om och bilen hoppar till och dör. Man behöver få in snitsen. Motorn puttrar igång samtidigt som varvmätaren går högt. Snart rullar bilen.