Strejk Svenska kyrkan

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Svenska kyrkans flagga vajar

Svenska kyrkans strejk fortsätter. Den 11:e maj kan fler fackförbund ansluta, vilken kan komma att påverka dop, bröllop och gudstjänster. Foto: Johan Nilsso /TT

Publicerad: 2 maj, 2022 14:54
Historisk strejk inom Svenska kyrkan

I fredags gick delar av Svenska kyrkans verksamheter ut i strejk. I nuläget är det främst kyrkogårdsarbetare och kyrkvaktmästare som berörs. Om strejken kan komma att påverka fler verksamheter är för närvarande oklart, men flera fackförbund har varslat om strejk från den 11:e maj, enligt TT.

Den 29:e april utlyste fackförbundet Kommunal strejk för sina medlemmar. Ett 70-tal orter berörs av strejken, varav Göteborg är en av dem, enligt Svenska kyrkans hemsida. På Kvibergs Krematorium är det krematorieteknikerna som är drabbade av strejken. Men där har verksamheten fortsatt som vanligt.

— Det finns ett antal verksamheter som är samhällsviktiga och får inte drabbas av strejk, säger Cecilia Hammer, förvaltningschef för Göteborgs begravningssamfällighet.

 

Begravningsverksamheten drabbas inte

Kvibergs Krematorium är ett regionalt krematorium som varje vecka tar emot 140 kistor. En verksamhet som, enligt Cecilia Hammer, inte kan sluta pågå för att gå i strejk. I det här fallet är alla parter överens om att begravningsverksamheten inte ska drabbas av den rådande konflikten.

— Det är ingen lokal konflikt hos oss, och jag upplever att det är väldigt lugnt. Men det kommer ut väldigt lite information om vad strejken handlar om, säger Cecilia Hammer.

 

Fler kan ansluta till strejken

Ett av fackförbunden som har anställda inom Svenska kyrkan är Kyrkans Akademikerförbund. Det är främst diakoner, präster och pedagoger som är med i det förbundet. Om präster och diakoner ansluter till strejken är det ännu fler verksamheter som kommer att påverkas.

— Det hotar dop och vigslar, även gudstjänster kan påverkas. Sådant som folk har väntat på, säger Johan Engvall, presskontakt för Kyrkans Akademikerförbund och präst inom Norra Ölands Pastorat.

 

”Skadat förtroende”

Det är första gången i historien som medarbetare inom Svenska kyrkan går ut i strejk. Anledningen är att fackförbunden och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation inte kommer överens om ett nytt avtal, efter att det gamla sades upp av arbetsgivaren. Konflikten gick till Medlingsinstitutet, och under torsdagen förra veckan kom ett slutförslag. Något som arbetstagarnas organisationer accepterade, medan arbetsgivaren sa nej. Konsekvensen blev strejk.

Johan Engvall tror att en fortsatt strejk inom fler områden skulle kunna påverka Svenska kyrkans verksamhet på lång sikt.

— Jag tror att det skulle skada förtroendet för Svenska kyrkan. Det kommer bli ytterligare medlemstapp.  

Om parterna kan komma överens innan den 11:e maj återstår att se.

— Låt oss hoppas att man kommer till förhandlingsbordet och kan lösa det här på ett fredligt och vettigt sätt. Det tror jag det är många som önskar, säger Johan Engvall.