Håkan Hellström i Azalea

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Publicerad: 2 maj, 2022 14:54
I Azalea kan man inte undgå Håkan

På Valborgsmässoafton dök Håkan Hellström plötsligt upp i ett folktätt Slottsskogen, efter att ha hintat på Instagram tidigare under dagen. Från ett lastbilsflak bjöd Göteborgssonen på konsert inför ett par hundra personer.

Klockan är strax före 19.00 på Valborgsmässoafton och i Slottsskogen har hundratals människor samlats för att fira in sommaren. Den som vill korsa Azaleadalen måste sicksacka fram mellan picknickfiltar och kubbturneringar, och genom musiken och sorlet hörs det enstaka knäppet från en flaska som öppnas.

Plötsligt kommer en tjej springande över ett krön.

— Håkan Hellström är här! Ropar hon, innan hon vänder på klacken och rusar tillbaka.

Förvirrade ansikten vänds mot varandra över ölburkar och snabbmat. Vissa ställer sig upp och börjar tveksamt gå mot krönet, bortom vilket en oidentifierbar musik kan urskiljas. Bara minuter senare har ryktet spridits, och människor springer mot ljudet.

På ett lastbilsflak står fem personer varav en, mycket riktigt, är Håkan Hellström. Runt lastbilen står ett hundratal människor samlade, och hela tiden ansluter fler. Nästan längst fram står Yasmine Christensson Kavur. Hon hamnade här av en slump.

— Jag och en kompis gick för att hitta blommor till blomsterkransar, och så såg vi en lastbil där någon stod och spelade musik, berättar hon.

Vännerna rörde sig mot lastbilen, där det vid denna tidpunkt inte samlats mer än 50 personer. De bestämde sig för att försöka komma så nära som möjligt.

— Man tänkte ju inte att det skulle vara Håkan som stod där, säger hon. Jag skulle liksom aldrig ha känt igen honom på stan, så min första tanke var att det var en imitatör.

Tidigare på dagen hade artisten delat ett inlägg på Instagram med texten ”Gla valborg på er! Var ses vi ikväll?”, en hint till fansen om vad som skulle komma. I den tillhörande videon sågs han sprejmåla insidan på en lastbil, i vilken han nu stod framför Yasmine och hennes vän.

Håkan Hellström med band på lastbilsflak

Håkan och hans band på lastbilsflaket. Foto: Tobias Stjernkvist

— Det var jättekul, jag har aldrig sett honom live. Det var väldigt mysigt för att man kom så nära, och för att det inte var så mycket folk. Jag vet inte hur många det slutade med, men det kan inte ha varit mer än 300 personer där.

I Hellströms ovanligt fåtaliga publik fanns också Petter Myrenberg. Han beskriver hur människor kastade upp öl och vin till artisten. Mitt under en låt fångade han en öl och knäppte den på scen.

— Det var bra drag. Han snackade inte så mycket först, utan körde på ganska ordentligt.

Artisten inledde passande nog med låten Valborg. Under frasen ”om du vill ha en idiot, lägg din hand i min” sträckte sig Håkan mot publiken och tog någons hand.

— Han var väldigt glad och folklig. Det var jättefin stämning, säger Petter Myrenberg.

Efter en handfull låtar adresserar Hellström den polispatrull som under konsertens gång smugit närmare och närmare den provisoriska scenen. Konserten var inte bara en överraskning för fansen, utan även för polisen, som efter händelsen anmält arrangören.

— Vi har inget tillstånd att vara här, men får vi köra en sista låt?

Efter godkännande från poliserna fortsätter han.

— Man ska ju sluta ungefär där man började, så det gör vi ikväll också, säger han till publikens skrik och de första tonerna av Valborg.

Håkan Hellström med band på lastbilsflak

Hundratals människor hann se spelningen, trots att den bara varade en halvtimma. Foto: Tobias Stjernkvist.