SM-guld i orientering

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Sara Hagström sträcker ut armarna när hon springer i mål på orienterings SM.

Sara Hagström vann SM i knockout-sprint som arrangerades första gången någonsin i helgen. Foto: Lars Rönnols

Uppdaterad: 17 januari, 2022 14:35
Guld till IFK Göteborg

I helgen orienterade IFK Göteborgs Sara Hagström hem ett historiskt SM-guld – trots att distansen inte tillhör hennes favoriter. Nu hoppas hon kunna ta med sig formen och lugnet till EM om två veckor.

I helgen anordnades de första svenska mästerskapet i orienteringsdistansen knockout-sprint, i Norrtälje. Storfavoriten Tove Alexandersson krockade under semifinalen med Hanna Lundberg och lyckades inte ta sig till final. Istället gick IFK Göteborgs Sara Hagström ut starkt redan från start och fick ett försprång som hon höll ända in över mållinjen. 

—Jag är väldigt nöjd, det handlar mycket om vad man själv gör och jag tyckte jag genomförde loppet väldigt bra. Jag tog bra vägval och kände att jag hade bra form och kunde trycka på. Så det var väldigt skön känsla att känna att ”idag stämmer det bra”.

Oväntad vinst

SM-guldet var också Hagströms första individuella SM-guld. Och trots den goda formen så hade hon själv inte förväntat sig en vinst.

—Knockout-grenen har inte riktigt varit min favoritgren av orientering. Och så hade vi snö i söndags när vi vaknade, så man blev lite omotiverad. Då blev känslorna lite att ”jag vill egentligen bara få det här överstökat”, säger hon och fortsätter.

—Jag tycker om att springa själv och behöva orientera och lösa uppgifterna på egen hand. Så därför har jag varit lite skeptisk till knockout-grenen innan, och sen gick jag och vann den nu, det känns jättekonstigt.

Till skillnad från knockout-sprinten som kräver mer taktiskt tänkande då löparen springer mycket tillsammans så går vanlig sprint mer ut på att ha en god teknisk förmåga förklarar Hagström. Vad gäller framgångsfaktorn, tror hon det var hennes starka inledningen som låg till grund för den.

—Man påverkas väldigt mycket av vad de andra gör, men jag tog täten ganska tidigt så jag såg inte de andra så mycket. Det tror jag gjorde att jag fick med mig lugnet och kunde göra bra beslut själv utan att påverkas av stressen.

Men att skaffa sig, och behålla lugnet tycker Hagström är svårt.

—Vissa dagar funkar det och vissa dagar funkar det inte. Men det brukar vara att komma ner på jorden och tänka att ”det är inte hela världen”, det klart att det är viktigt för mig med min idrott men det är inte de som är det allra viktigaste i livet. Då brukar man ofta bli ganska lugn och kunna släppa stressen lite.

EM i Schweiz stundar

Vinsten firade hon med tårta hemma hos sin sambos föräldrar, och blickar nu framåt mot EM i Schweiz om några veckor.

—Baserat på den här helgen så ser det bra ut, så jag hoppas att de ska kunna bli något liknande. Sen vet man aldrig hur de andra länderna har kunnat träna och sådär. Det var längesen vi möttes internationellt så det kan verkligen vara högt eller lågt. Så det är svårt att sätta upp ett resultatmål, de får bli att göra sitt bästa så får vi se vad som händer.

Knockout-sprint

  • Knockout-sprint i orientering startar likt skidåkningens sprint med en prolog, som följs upp av kvarts- och semifinaler samt avslutas med en final.
  • De är sex löpare i varje heat och loppet håller på i runt 6-8 minuter.
  • Rak bana, diamant och ”runners’ choice” är de tre gafflingsmetoderna som kan tillämpas.

Rak bana innebär att löparna har samma bana och kontroller.

Diamant (kallas också fjäril) innebär att löparna tar samma kontroller men i olika ordning.

”Runners’ choice” innebär att löparna 20 sekunder innan start får se vilka vägar (gafflingar) som finns och sen välja vilken gafflingsvariant de vill springa. A, B eller C.

Källa: orienteringsmagasinet.se