Så klär sig göteborgarna

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Vintage-butik i centrala Göteborg. Foto: Leenah Racheed.

Publicerad: 4 maj, 2022 15:02
Så klär sig göteborgarna

Bekvämlighetszon. Det är ordet som flest klädeshandlare kopplar till den mest klassiska looken för en göteborgare. Ett par svarta jeans, en t-shirt och vita sneakers är “go-to”-plaggen för att ta sig an dagen på bästa sätt. Ansvariga för klädbutiker försöker definiera stilen i staden.

I Göteborg, som många andra städer, kan det vara svårt att definiera den övergripande stilen. För att förklara olika klädfenomen brukar man skilja på tillfälliga trender och övergripande generaliseringar. Emma Theding, butiksbiträde på en klädaffär i Nordstan, berättar att hon har märkt är att det just nu är trendigt med 90- och 2000-talsplagg – till exempel cargo-byxor, lågmidjade jeans och magtröjor. Dessa sprider sig bland personer som är 20 år och yngre. Däremot förklarar hon att det är något man ser på gatan mer än att det är kopplat till göteborgarna i sig. 

Stilen i staden jämförs med både Köpenhamn och Stockholm. Frida Haglund, som jobbar på en vintage-butik, är en av personerna som har märkt skillnaderna bland städerna.

Frida Haglund beskriver att göteborgsstilen har en hipster-känsla. Foto: Leenah Racheed.

 

— Folk här mixar vintage med dyra plagg, säger Frida Haglund. Jämfört med Stockholm har göteborgarna en sportigt chic stil där det är lowkey, men ändå snyggt.  

Hon säger att det finns en hipster-känsla i stilen. I Köpenhamn tänker hon att folk klär sig ännu mer avslappnat, med mjukisbyxor och North Face-jackor. 

Tråkig stil

Oscar Karlson, som är butiksbiträde i en annan klädaffär, är på liknande spår om vad den typiska göteborgskunden är ute efter.

— Här finns en hipster-stil men det är inte en lika stor kund som den som vill ha en svart t-shirt, svarta jeans och ett par sneakers, säger Oscar Karlson. Man vill ha basic-plagg där inget står ut mycket.

Han spekulerar även om varför många butiker som har försökt testa en annorlunda stil oftast har fått stänga ner. Han säger att det är förmodligen på grund av att göteborgare har en “tråkig” stil där folk inte vågar gå utanför boxen med sina kläder, speciellt när det kommer till starka färger och unika plagg. 

Oscar Karlson beskriver stilen som delvis hipster, delvis tråkig. Foto: Leenah Racheed.

Kan handla om historia

Att inte vilja stå ut för mycket från mängden grundar sig mycket om identitetsbildning och samhörighetskänsla. Marie Ulväng, som är biträdande lektor i modevetenskap på institutionen för mediestudier i Stockholm, förklarar fenomenet.

— Jag tror att mycket beror på det här mänskliga att man klär sig som hur de andra runt omkring klär sig, säger Marie Ulväng. Att man passar in och kanske sticker ut bara lite grann men att det inte behöver vara så stora skillnader. Jag tror att man kan förklara mycket genom mänskliga faktorer som att man vill höra till, bekräftelse och ekonomiska resurser. 

Vintage-butik i centrala Göteborg. Foto: Leenah Rached

Hon förklarar att det även finns geografiska och historiska faktorer som gör att göteborgarna klär sig som de gör.

— Marinaarvet, redarhistoriken och Göteborg som en oerhört viktig handelsstad kan man tänka sig ha skapat en grundläggande idé, medvetet och omedvetet, om hur man klär sig, säger hon.

— Jag tänker mig att det har med den historik som staden har och att man värnar om sin kultur.

5 plagg varje göteborgare har i garderoben:

1. Trenchcoat i antingen grönt eller beige.
2. Vita sneakers.
3. Kånken-väska.
4. Breda jeans.
5. Half-zip tjocktröja.