Göteborgs förlorade son är bäst i Allsvenskan

Kollage: Emil Davidson

Publicerad: 4 maj, 2022 14:01
Krönika: Göteborgs förlorade son är bäst i Allsvenskan

I världens största sport är det svårt att hålla sig undan rampljuset, i synnerhet när saker och ting inte går som planerat. Du har ett fåtal möjligheter att skriva in ditt namn i historieböckerna, på ett eller annat sätt. Marcus Berg har inte haft en perfekt karriär, men den har tagit honom dit han ska vara; på Gamla Ullevi framför de blåvita supportrarna som en av Allsvenskans absolut bästa spelare.

Historien om Marcus Berg är kantig och suddig och har på senare år präglats av mer klander än gemene man får ta emot under hela sitt liv, men hans historia är inte över än.

Den Torsbyfödda anfallaren fick som bekant sitt stora genombrott i IFK Göteborg för femton år sedan, där han säsongen 2007 som 21-åring dunkade in 14 mål på 17 allsvenska matcher, en starkt bidragande faktor till att blåvitt blev svenska mästare det året. Därefter såldes Berg för 38 miljoner kronor till nederländska Groningen, ett klubbrekord vad gäller spelarförsäljningar för den tiden. 

En berest fotbollsspelare

Efter Göteborg och Groningen har Marcus Berg hunnit med att under 14 år spela fotboll i Tyskland, Grekland, Förenade Arabemiraten och Ryssland innan han efter EM 2021 (2020?) återvände till den svenska västkusten. Efter en lång och trogen landslagskarriär där Berg mäktade med 90 matcher och 24 mål var tanken att han tillsammans med en ny och spännande blågul generation skulle avsluta sin landslagskarriär med ett framgångsrikt Europamästerskap.

Och visst fick han avsluta den, men det var allt annat än framgångsrikt, och knappt ens tillsammans med förutnämnda generation. Ett missat öppet mål, en snedträff, en felpassning. Hatet mot en fotbollsspelare, mot en pappa och familjeman fullkomligt exploderade. 

Det omättliga hatet

Marcus Berg lämnade mästerskapet mållös, kritiserad och bänkad till förmån för både Robin Quaison och Dejan Kulusevski. Det var sannerligen inte första gången han fick känna av kritikernas fördömanden i landslagssammanhang, under VM 2018 i Ryssland var Berg en av de anfallare som sköt flest skott utan att göra mål. Gör du misstag på de stora scenerna så är det inte orimligt att kritiseras, det är han medveten om i allra högsta grad, men mängden hat och hot Marcus Berg fick ta emot efter sina framträdanden i den blågula dressen var snudd på omänsklig.

I en lång intervju med Göteborgs-Posten från i fjol berättade han om det enorma hat som letat sig anfallarens väg. Han frågade sig själv om hans familj ska behöva känna rädsla och oro som en följd av hans framträdanden på fotbollsplanen. På sociala medier ramlade alla världens svordomar, angrepp och hot in. Det gick så långt att även hans familj hotades och att säkerhetspersonal fick placeras utanför hans hem i Göteborg. 

Efterlängtad comeback

Nedslagen och sargad återvände han tillslut till Göteborg och Allsvenskan och sedan återkomsten har anfallaren varit allt annat än kritiserad. Blåvitt-fansen välkomnade sin förlorade son tillbaka och tillsammans med andra hemvändare i form av Oscar Wendt och Gustav Svensson skulle Göteborg ta sig tillbaka till toppen.

Marcus Berg tände till igen, han fick Göteborg att tro på någonting annat än hårda vindar och tolfteplatser och viktigast av allt: han visade att han är riktigt, riktigt bra på att spela fotboll.

Samuel Karlsson

I måndags var jag på plats på ett kyligt men stämningsfullt Gamla Ullevi för att se blåvitt ta emot ett ovisst Kalmar. IFK Göteborg förlorade visserligen, men en sak stod mer klart än kanske någonsin förut och det är att Marcus Berg är en nivå över resten av Allsvenskan. 

Det har blivit 12 mål och 3 målgivande passningar sedan Berg kom tillbaka till Göteborg, vilket med allsvenska mått är relativt fina siffror. Men Marcus Berg utmärker sig på sätt som är svåra att mäta kvantitativt. Hans bollmottagningar, hans första touch, sättet han ser ut att gå in i en duell bara för att i sista sekund backa tillbaka och vara precis där hans motståndare har nickat undan bollen. Det krävs erfarenhet och kvalitet för att göra det som Marcus Berg gör, och äntligen får han visa det.

Äntligen får han vara stjärnan i ett lag som är byggt runt honom och äntligen får han göra det som bara han kan, på sitt sätt. Nog finns det ett fåtal spelare som kan tänkas vara på en liknande nivå. Ola Toivonen och Anders Christiansen i Malmö är kvalificerade kandidater och Sebastian Larsson har fina förmågor, men ingenting kan stoppa mig från att hävda att Berg är bäst i Allsvenskan, och viktigast av allt: Marcus Berg är det bästa som kunde hända Göteborg. Och Göteborg är det bästa som kunde hända Marcus Berg.