Pixbo i SM-final

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Pixbo Wallenstams damer firar ett mål i innebandy semifinalen

En styrka hos Pixbo är deras lagsammanhållning, menar lagets tränare Fredrik Larsson. Foto: AC Kårhag

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:20
Pixbo laddar inför finalen

På lördag spelar Pixbo Wallenstams damer SM-final i innebandy – trots en säsong som kantats av många hinder.

—Laget har bevisat att de har tagit sig igenom svårigheter och utmaningar. Det gör också att de känns väldigt värda att stå i finalen, säger Pixbos huvudtränare Fredrik Larsson.

Senaste gången Pixbo Wallenstams damlag spelade SM-final var 2016. Imorgon har de chans att vinna sitt andra SM-guld genom tiderna, när de möter Thorengruppen i Gavlehovshallen i Gävle.

Pixbo centern Cajsa Elm ser fram emot morgondagens match.

 —Det är något som man har drömt om sen man var liten och att nu äntligen får man stå där och uppleva detta på riktigt, det ska bli så sjukt häftigt, säger hon.

Pixbos spelare sträcker armarna i luften efter att de gjort ett mål.

Eliska Krupnova firar ett av målen i semifinalen. Foto: AC Kårhag

Lagandan är en framgångsfaktor

Cajsa Elm tror att den främsta anledningen till att de står i finalen beror på en kombination av många duktiga spelare och en stark lagsammanhållning. Vilket huvudtränaren Fredrik Larsson håller med om.

—Vi är en lagmaskin, vi har tre femmor i vårt lag som alla kan prestera och kliva fram när det gäller. Så just lagandan som vi har är en jättestyrka och det är just därför vi är där vi är, säger han.

Thorengruppen som står för motståndet gör sin första säsong i SSL. De tog över IKSUs plats i fjol när de på grund av ekonomiska problem drog sig ur.  De flesta av IKSU-spelarna gick då över till Thorengruppen. Enligt statistik från SVT Sport har Pixbo endast vunnit en gång mot IKSU/Thorengruppen de senaste 17 matcherna som lagen möts.

Fredrik Larsson säger att en av nycklarna för att ta hem segern imorgon är att vara noga och ligga rätt i försvaret. Cajsa Elm tillägger att de inte får glömma av vad de presterat under säsongen.

—Vi måste våga gå ut och göra vår grej. Det är vårt spel som har tagit oss dit vi är och jag tror vi måste lita på det vi har gjort innan, säger hon.

Huvudtränaren sparkades

Trots finalplatsen har säsongen kantats av en del utmaningar som satt laget på prov. Inför slutspelet sparkades dåvarande huvudtränaren Jonas Eliasson som resulterade i att även assisterande tränare valde att avgå.

—Det har ställt oehörda krav på hela spelartruppen och att vi har tagit oss igenom detta och kommit hela vägen till final vilket är ett kvitto på vilken stark grupp vi är . Så  det skulle varit kul att få kröna hela denna resan med ett guld, säger Elm.

Pixbos center Cajsa Elm driver bollen framåt

Pixbos center Kajsa Elm är laddad inför finalen. Foto: AC Kårhag

Även om Fredrik Larsson är ny på posten som huvudtränare har han jobbat som både tränare och sportchef innan sin nuvarande uppgift. Och har sett lagets utveckling.

—Vi har byggt en grund under många år, inte bara i försvaret utan också anfallsspelet och det är det som börjar ge frukt nu, säger han och fortsätter att beskriva vad en vinst skulle innebära.

—Det skulle vara hur stort som helst, det är detta man gör det för. Vi har många utländska spelare i laget som är här för att vinna just denna SM-medaljen. SM i innebandy är det största du kan vinna i hela världen. Det är större än att vinna ett VM-guld, skulle jag säga.

Matchen startar klockan 15:15 på lördag den 24 april.