Göteborg kan förbjuda tillträde till offentliga platser

Publicerad: 23 april, 2021 16:37
Göteborg kan förbjuda tillträde till offenliga platser

Göteborg stad kan komma att införa vistelseförbud till parker och badplatser för att minska smittspridningen av covid-19. Det röstades igenom av kommunfullmäktige under torsdagskvällen. Totalt är det 18 platser som omfattas i beslutet. 

Sedan den 4:e mars har kommuner rätt att utfärda föreskrifter om vistelseförbud på offentliga platser. Detta beslutade regeringen för att minska spridningen av covid-19. Kommunstyrelsen i Göteborg röstade under torsdagskvällen genom att 18 platser, innefattande parker, bad- och lekplatser, ska kunna omfattas av vistelseförbud.

Regeringen kan nu förbjuda människor att vistas i bland annat parker.

Beslutet har tagits för att kunna minska smittspridningen i samband med stundande högtider och fester som Valborg, studentfiranden och semestrar.

– Det är en allvarlig inskränkning i göteborgarnas frihet och det finns villkor som måste uppfyllas för att det ska gå att fatta beslut om förbud, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till SVT. 

Kommunstyrelsen måste konsultera smittskydd om situationen innan de kan införa ett vistelseförbud. Axel Josefson menar också att vistelseförbudet är ett komplement till den övriga kampen mot pandemin och att det kommer införas sparsamt.

Slottsskogen är en av de platser som omfattas av beslutet.

Tar några dagar innan förbuden gäller

Filip Lundgren, avdelningschef på Säkerhet och beredskap vid Statsledningskontoret i Göteborg, förklarar att det kommer ta några dagar innan ett sådant vistelseförbud kan komma att gälla. 

– Värderingen görs löpande. Om vi får signaler att det kan finnas skäl att införa vistelseförbud kommer vi ha möte med berörda och Smittskydd Västra Götaland, så får vi väga för och emot om vi ska remittera frågan vidare till Folkhälsomyndigheten. Så det kan ta några arbetsdagar. 

De platser där allmänheten kan nekas tillträde är bland annat Slottsskogen, Trädgårdsföreningen, Bältesspännarparken, Kungsparken och Vasaparken. Dessutom finns exempelvis badplatser som Askimsbadet, Näset, Hovås och Delsjöbadet med på listan. Förordningen om vistelseförbud gäller längst till och med den 30 september 2021.

Så tycker göteborgarna:

Göteborg Nu har gett sig ut i Slotsskogen för att fråga vad göteborgare tycker om beslutet.

– Egentligen känns det ju inte bra. Möjligt att det är  lämpligt om det skulle utbryta en ännu högre smittspridning. Men de här inskränkningarna tangerar ju demokrati-rättigheter. Man är ute på lite hal is, säger Monika Widegren, 70.

– Jag litar helt och fullt på myndigheterna inte lägger begränsningar om de inte är nödvändiga. Det kan dom ju inte göra, säger Björn Jutendahl, 59. 

 

– Jag tycker att det är väldigt dåligt eftersom det är öppna platser utomhus. Jag kan förstå att man vill införa restriktioner nu när det blir varmare och det kanske samlas mycket folk i Slottsskogen eller så, men man borde bara ha restriktioner om att hålla avstånd i sådana fall, säger Malin Blomström, 50.