Omröstningen är klar – nej till VAR från GFF

Videodomarna diskuterar domslut i VAR-rummet. Foto: Erik Flaaris Johansen/TT.

Videodomarna diskuterar domslut i VAR-rummet. Foto: Erik Flaaris Johansen/TT.

Publicerad: 28 februari, 2024 13:44
Göteborgsdistriktet tar ställning mot införande av VAR

Under Göteborgs fotbollförbunds årsmöte i tisdags fick GAIS igenom sin motion om att aktivt motverka införandet av videodomarsystem i Sverige. VAR-frågan har blivit en symbolfråga för fotbollssupportrar i Sverige.

– Det finns en oro i elitklubbarna att VAR ska införas genom distriktsförbunden, säger Roland Blomstrand, ordförande i GAIS.

Debatten om ett eventuellt införande av VAR i svensk fotboll har intensifierats under de senaste dagarna. Sverige är en av få europeiska fotbollsnationer som inte använder sig av videodomarsystem. I torsdags röstade Stockholms fotbollförbund för att distriktsförbundet inte aktivt ska motarbeta ett potentiellt införande av videodomare.

Igår röstade Göteborgs fotbollförbund om samma fråga. Resultatet blev det motsatta från omröstningen i Stockholm. Göteborgs FF ska aktivt arbeta mot införandet av VAR. Beslutet mottogs med stort jubel hos elitklubbarna och supportrarna i staden.

– Det var en motion från GAIS medlemmar som vi valde att ta upp på årsmötet. Jag är ordförande och har som uppgift att företräda medlemmarna som förtroendevalt mig. Jag personligen gillar inte heller VAR, det tror jag ingen i GAIS styrelse gör, säger Roland Blomstrand, ordförande i GAIS.

 

Årsmötet var mer välbesökt än vanligt och det är troligt att det är VAR-frågan lockar extra mycket intresse. Omröstningen var tydlig och resultatet av handuppräckningen var så pass tydligt att det inte behövdes räknas exakta röstantal. Att GAIS valde att lämna in en specifik motion på årsmötet är sällsynt.

– Motionen togs fram redan 2021 av våra medlemmar. Vad jag kan minnas har vi aldrig under min tid som aktiv i styrelsen lämnat in den här typen av motion. Det säger väl en del om hur viktigt det är för medlemmarna, säger Roland Blomstrand, ordförande i GAIS.

Mjällby-supportrar med en banderoll mot VAR. Foto: Johan Nilsson/TT.

Mjällby-supportrar med en banderoll mot VAR. Foto: Johan Nilsson/TT.

Bert Andersson, som blev omvald som ordförande i Göteborgs fotbollförbund under årsmötet delar inte Roland Blomstrands bild av införandet av VAR. Men han accepterar de röstberättigades beslut och har inga problem med utfallet.

– GFF har aldrig har tagit ställning för VAR, vi har sagt att vi inte vill låsa fast oss vid en åsikt innan vi vet mer. Det känns lite märkligt att ta beslut innan vi vet exakt vad det kommer att kosta och hur det kommer att tillämpas. Jag har dock inga som helst bekymmer med den demokratiska processen, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund.

 

GAIS-motionen grundar sig i att elitklubbarna vill undvika att beslut om införande går genom distrikten snarare än på klubbarnas egna årsmöten. Det nuvarande upplägget gör att även breddföreningar får rösta i frågan om införande av VAR. I Stockholm gjorde det att elitklubbarnas motion om att motverka VAR röstades emot, vilket var starten på en stor debatt.

– Det är inte rimligt att alla ska få vara med och rösta om en fråga som bara berör elitklubbarna. Det finns en oro i elitklubbarna att VAR ska införas genom distriktsförbunden, säger Roland Blomstrand, ordförande i GAIS.

 

Bert Andersson håller inte med om Roland Blomstrands resonemang. Han tycker att det blir märkligt att resonera kring vem som borde få rösta i vilka frågor och förespråkar det nuvarande systemet som innebär att även breddföreningarna har något att säga till om i frågan.

– Först och främst tycker jag debatten är överdriven. GFF arbetar inte för VAR, det är ingen fråga vi aktivt driver. Att bara elitklubbarna skulle få rösta är ett märkligt tänk. Ska inte herrklubbarna få rösta om frågor som rör damklubbarna? Det blir konstigt. Jag förstår också att det inte kommer att finnas VAR på Heden, men det handlar inte om det, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund.

Fem vanliga argument för VAR:

  • Fler korrekta domslut
  • Enklare att korrigera matchavgörande domslut
  • Minskar filmningar
  • Alla europeiska toppnationer i fotboll använder sig av VAR
  • Svenska domare blir mer attraktiva för att döma internationella matcher

 

Fem vanliga argument mot VAR

  • Försämrar upplevelsen för publiken
  • Tar för lång tid
  • Domarna på plan blir ”synade” vid felbeslut
  • Behåller Allsvenskans särställning i världsfotbollen som traditionell och konservativ
  • Det sker domarmisstag även vid användning av VAR