Majblomman

En skolungom som håller upp årets fysiska rosa majblomma.

Foto: Majblomman

Publicerad: 28 april, 2021 14:00
Majblommans arbete tuffare - men viktigare

Många barn uttrycker just nu en oro för sina föräldrars ostadiga situation med jobb, och vissa får ta ett ansvar som barn inte ska behöva ta. Organisationen Majblomman är igång med sin försäljning av majblommor, som samlar in pengar till barn som har det svårt, men pandemin har försvårat arbetet även för dem.

Majblomman är en barnrättsorganisation som jobbar för att motverka barnfattigdom. De samlar varje år in pengar genom att barn säljer majblommor, pengar som sedan stöttar barn i Sverige som lever i fattigdom. Men förra våren ställdes försäljningen in på grund av pandemin. Göteborgs lokala Majblommeförening drabbades särskilt hårt, då de inte lyckades ställa om och göra en digital insamling. Att många i föreningen är i riskgrupp har även begränsat möten och beslutsfattanden. 

– De pengar som vi får in på Majblomman när barnen säljer blommor, är de pengar vi kan dela ut. Göteborgs Majblommeförening sålde nästan inga majblommor förra året. Då hade de mindre pengar att dela ut, säger Liv Landell Major, pressansvarig på Majblommans riksförbund.

Barn får vuxnas ansvar

Enligt en rapport från UNICEF har många barn upplevt att deras föräldrars sysselsättning förändrats under pandemin. Föräldrar har förlorat jobbet, blivit permitterade eller gått ner i arbetstid. Oron smittar av sig på barnen. En ny undersökning från Högskolan i Halmstad, Lunds Universitet och Kronofogden, visar att nästan var tredje svensk vuxen haft svårt att betala sina räkningar någon eller flera gånger under året. 

– Det finns hur många rapporter som helst som säger att pandemin har påverkat alla barn negativt, i synnerhet barn som redan innan har en besvärlig situation. Barnen tar ansvar för det som vuxna normalt hade tagit ansvar för, säger Liv Landell Major. 

Bild på årets majblomma, som är designad av tre skolungdomar.

Årets majblomma är designad av tre skolungdomar. Den har tyllbotten och kronblad som påminner om vilda djur. Foto: Majblomman

Antal ansökningar om ekonomiskt stöd från Majblomman har inte ökat i Göteborg, men pandemins påverkan på barnen har märkts av på andra sätt. Majblomman har projekt där de jobbar i barngrupper, som fritidsgården MiniMix i Angered. Saida Ahmed är projektledare för MiniMix och har sett att barnens fokus flyttats till basala behov som mat och hyra. 

“Jag vet att barn oroar sig för vad som händer när mammas a-kassa tar slut. De barn jag träffar är ängsliga för hur det ska gå för familjen och de uttrycker tydligt att de saknar stimulans”, säger Saida Ahmed i Majblommans senaste rapport om pandemiåret. 

Optimistisk för framtiden

Efter en tid av omställning ser Liv Landell Major nu optimistiskt på framtiden för Majblomman. Med två stora donationer förra året kunde organisationen överleva och dela ut ungefär lika mycket pengar som ett vanligt år. Nu under våren har Majblomman satsat på digitala butiker och efter kommande helg ska det bli möjligt att köpa majblommor på ICA. I framtiden väntar en dubbel insamlingsvariant, med både traditionella gröna väskor och digitala butiker. Tanken är att de ska kunna öka sin insamling. 

– Vi menar att vi är igenom det värsta och har gott hopp om att Majblomman ska kunna fortsätta stötta barn och göra det på ett ännu bättre sätt, säger Liv Landell Major.