Livet som nomad skildras i ny pjäs

Pressbild / Foto: Nadim-Elazzeh

Publicerad: 29 februari, 2024 10:16
Livet som nomad skildras i ny pjäs

I pjäsen “Nomad” följer vi Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez i en resa för att skildra det samiska och romska nomadlivet. De vill ge förståelse till begreppet och vad det innebär att leva som nomad idag.

Sofia Jannok från Umeå har samiska rötter och Salamanca Taikon Gonzalez från Göteborg har romska rötter. Genom pjäsen har de haft som mål att klara upp missförstånd och bryta stereotypa bilder som finns.

“Utifrån sett har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter”, står det om pjäsen på Folkteaterns webbplats.

– Det är ett vackert levnadssätt som ligger i både den romska och samiska kulturen men i samernas fall blev vi också inmålade i ett sådant stereotypt hörn, så det är både frihet och fångenskap, säger Sofia Jannok till TT.

I pjäsen följer man med till allt från Hisingen till dåtidens Palestina för att uppleva  kulturen från alla sidor. Men det främsta perspektivet är artisternas egna erfarenheter och drömmar där flamenco, familjehistorier och jojk berättar historien.

Hemma världen runt

Ett stort missförstånd som de belyser är att nomader är ett folk utan hem. Sofia Jannok menar istället att folket är fyllt av människor med hem var de än väljer att slå sig ner.

Salamanca har en väldigt stark känsla för att vara på väg och i rörelse. Och samiskan har ett talesätt som är tvärtom mot ”borta bra men hemma bäst”: ”det är bättre att vara på väg än att vara fast”, säger hon.

I pjäsen vill de skildra den respekt som finns för de platser som de befinner sig på, och att resa med så mycket kan betyda så mycket. Sofia Jannok menar att man får anpassa sig efter naturen och de tillgångar som den ger i stunden.

Vi anpassar oss till vad som är runt om oss istället för att försöka få naturen att anpassa sig till människan, som tyvärr ofta det rådande majoritetssamhället vill göra, säger hon till TT.

“Nomad” har premiär den 3 mars i Östersund och kommer  att spela tre föreställningar i Göteborg. Den är producerad i samarbete med Riksteatern och Folkteatern i Göteborg.