Laura, 23, från Göteborg nominerad till prestigefyllt pris: ”Jag har ju inte ens gått ut skolan“

Laura Vandelin och fyra andra journaliststudenter från Göteborgs universitet har blivit nominerade till en Guldspade. Detta för deras granskning ”Misstagen som sänkte Ringhals”, som publicerades på P4 Göteborg och har plockats upp på medier så som Ekot, P1 morgon och Göteborgs posten.

Publicerad: 28 februari, 2024 14:28
Laura, 23, från Göteborg nominerad till prestigefyllt pris: ”Jag har ju inte ens gått ut skolan“

Brister i säkerheten och felbedömning av flera allvarliga olyckor.

Det har Laura Vandelin och hennes grupp från journalistutbildningen på Göteborgs universitet kunnat avslöja i en uppmärksammad granskning av Ringhals kärnkraftverk. Nu är de nominerade till det ärofyllda journalistpriset Guldspaden, i kategorin för studenter.

– Jag har knappt hunnit smälta det här, säger Laura.

Granskningen publicerades på P4 Göteborg i december och är gjord av Noam Bertling, Tove Mattsson, Elin Dahlström, Peter Karlberg och Laura Vandelin. Den sistnämnda berättar att ambitionsnivån i gruppen varit hög under hela arbetets gång, något som hon tror är en av anledningarna till att granskningen fick ett så stort genomslag. De har hela tiden varit nitiskt noggranna med att allt som sägs i inslaget är sant. Under processen har källor intervjuas och handlingar begärts ut.

– Det var svårt. Det tog väldigt lång tid. Jag vet inte hur många timmar vi la ner på granskningen. Vi satt måndag till söndag. Det blev många timmars övertid. Jag tror också det är för att vi hade en väldigt hög ambitionsnivå. Och när skolan var nöjda, var inte P4 det, säger Laura.

Redan i början av arbetet hade gruppen som mål att få grävet publicerat i media. Det blev P4 Göteborg som nappade.

– Vi ville att detta skulle få en större exponering och att fler skulle få ta del av vår granskning.

Hon var på sin praktikplats SVT Nyheter Väst när nomineringarna tillkännagavs i en livesänding. I tystnad satt hon vid sin dator och lyssnade nervöst. När granskningen av Ringhals presenterades som en av de nominerade till Studentspaden, blev hon upprymd.

– Det gick känslor genom hela kroppen. Det kändes så jäkla skönt. Jag satt tyst för mig själv, men så fort jag ställde mig upp och skulle ta en kaffe kom jättemånga på redaktionen fram och gratulerade, säger hon och ler.

 

Varför tror du att juryn valde att nominera just ert gräv?

– Jag hoppas och tror att de har kunnat se hur vi har försökt göra ett svårbegripligt ämne intressant. Dels genom att vi har gjort granskningen i ett poddformat, men också hur vi har använt oss av olika metoder i arbetet, svarar Laura.

Guldspaden delas ut årligen till grävande journalister i Sverige. Sedan 2021 är en av kategorierna Studentspaden. Det delas ut till en eller flera studenter vid svenska journalistutbildningar som ”genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”, skriver Föreningen grävande journalister på sin hemsida.

 

Sandra Foresti är lärare på JMG och ansvarig för grävkursen. Hon är också en del av Guldspadejuryn, men är inte med och nominerar i studenternas kategori, eftersom det skulle innebära risk för jäv.

– Båda de två gräven som blev nominerade nu, examinerade jag i januari. Så det hade verkligen varit opassande om jag varit med, säger hon.

När Sandra fick höra att två av tre nomineringar var arbeten från JMG, blev hon glad.

–Det är väldigt roligt att få det erkännandet, att även andra tycker att det var en hög nivå på gräven och inte bara jag som lärare.

Grävinriktningen är en del av JMG:s profil och studenterna jobbar med granskningar under en hel termin. Sandra tror att det är en av anledningarna till att JMG studenter ofta blir nominerade till Studentspaden. 2021 var senaste, och hittills enda, gången någon från utbildningen vann priset.

 

Guldspadarna delas ut på det årliga Grävseminariet, som i år är i Karlstad den 22-23 mars. Redan nu har Laura och hennes grupp planerat att åka upp dit och närvara. Förhoppningen är att gå hem med statyetten.

– Det skulle vara helt otroligt. Bara att bli nominerad är en otrolig känsla, säger hon.

– Jag blir nästan så här ”Fan jag har inte ens gått ut skolan, och jag har redan blivit nominerad till ett otroligt prestigefyllt journalistpris”. Bara den känslan är wow. Det är ju det största priset man kan få inom grävande journalistik i Sverige.

Fakta: Tre snabba om Guldspaden

1.      Har delats ut årligen sedan 1991.

2.      Delas ut i åtta olika klasser: Etermedia riks nyheter, etermedia riks dokumentär, etermedia lokal, magasin, storstadstidning, mindre dagstidning, bok och studentspade. Guldspadejuryn har även möjlighet att dela ut Juryns Särskilda pris, till en eller flera journalister.

3.      Vinnaren får, förutom äran, en statyett av en spade och ett diplom.

Källa: Föreningen för grävande journalister