Kvinna nås av brev trots kontaktförbud

Foto Fredrik Sandberg / TT

Publicerad: 28 mars, 2024 12:03
Kvinna dödshotad av gammal klasskompis: “Det är mitt nöje att göra mitt bästa försök att döda dig“

Sofia, 23, blev dödshotad av sin gamla klasskamrat via sociala medier. Hon blev beviljad kontaktförbud men den åtalade kan fortfarande skicka brev till hennes mamma från häktet.

–  Han ger ju sig på vem han kan i min närhet.

18 november i fjol mottog Sofia det första hotfulla meddelandet via Instagram från en man vars namn hon kände väl igen. Meddelandet var långt och formellt och innehöll uttryck som:

 

“Om jag dig i ett tillstånd av din ondska finner är det mitt nöje att göra mitt bästa försök att döda dig“

”ingen psykopat, men väldigt illa däran är du. Jag önskar dig bättre hälsa. Jag vill fortfarande döda dig“.

 

Det kom från en profil med samma namn som hennes gamla klasskompis från grundskolan i Västra Sverige, som hon inte haft någon kontakt med på över sex år.

–  Jag var i förnekelse väldigt länge. Jag ville inte tro att det var han och var övertygad om att han var hackad. Han hade börjat följa och avfölja mig sedan sommaren, och en vecka innan hoten började skrev han “jag älskar dig”, säger Sofia, som egentligen heter något annat.

Två hotfulla meddelanden senare blockerade Sofia profilen, men det dröjde inte länge innan Sofias vänner från den gamla klassen började höra av sig till henne. De hade mottagit liknande meddelanden med uttryck om att de borde eller skulle dö och flera av dem innehöll dessutom förnedrande beskrivningar av Sofia. Utöver detta lade mannen även ut offentliga inlägg på både Instagram och Facebook där han bland annat uttryckte att han planerar Sofias död.

–  Jag var utomlands när detta hände och av den anledningen kände jag mig rätt trygg. Jag var mest orolig för min familj hemma, men hade jag varit i Sverige så hade jag varit livrädd.

 

Sofia polisanmälde före detta klasskompisen tillsammans med de andra vännerna som blev utsatta. Ärendet lades ned till en början eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis på vem det var som skickade meddelandena. För att säkerställa att det var hennes gamla klasskamrat som låg bakom profilen tog Sofias mamma kontakt med mannens mamma.

–  De hade ett bra samtal och hans mamma sa att det var han. Hon berättade att han hade sagt upp sin gamla lägenhet, åkt hem till henne med en plastpåse med packning och bett om att få flytta in igen. Den kvällen hade han berättat för sin mamma att han var kär i mig och när hon frågade hur vi träffades svarade han “i grundskolan”. Det var dagen innan han skickade det första meddelandet.

Polisanmälan togs upp igen när mer information kom in. Polisen frågade Sofia om hon ville ansöka om ett kontaktförbud, hon svarade ja.

– Jag kände mig rädd när jag förstod att det var han och att han bodde nära min familj. Han hade skrivit till min syster och nämnt min familj. Han hade också skrivit till min vän att han hade mätt avståndet i fotsteg från hans hus till hennes, så det kändes bra att ha kontaktförbud.

Enligt Åklagarmyndigheten innebär ett kontaktförbud att en person förbjuds att kontakta, besöka eller följa efter skyddspersonen. Ansökan om kontaktförbud görs vanligast muntligt eller skriftligt hos åklagare eller polis. Enligt Per Erik Vister, utredningsansvarig på polisens kontaktcenter, är det däremot viktigt att veta om att man inte är helt skyddad bara för att man har kontaktförbud.

– Jag med många andra poliser anser att kontaktförbudet är överskattat. Det viktigaste är att polisen pratar säkerhetsmedvetande med skyddspersonen. Man kan behöva bryta mönster i vardagen genom att till exempel ta en annan väg till jobbet eller gå till gymmet en annan tid än vanligt, säger han.

 

I samband med att Sofia och hennes vänner anmälde mannen för olaga hot och ofredande, anmälde även mannens egen mamma honom för misshandel som hade skett kvällen han flyttat in hos henne igen. 20 november ringde Sofias vän 112. Två dagar senare togs mannen till häktet.

–  Det kändes surrealistiskt. För när jag tänker på honom tänker jag på en ganska tyst, oskyldig och tillbakadragen människa men den bilden har ju förändrats. Det är ingen jag hade trott skulle göra något sånt.

Hur var eran relation innan? 

– Vi hade väl ingen jättenära relation, vi var klasskompisar och inte mer än så. Vi brukade dock ha ganska heta debatter om politik för vi hade olika åsikter, men min upplevelse var att det bara var roligt och på skoj.

 

Den första huvudförhandlingen hölls 19 januari i år. Då stod mannen åtalad för fem fall av olaga hot mot kvinnorna och misshandel av sin mamma. Han stod även åtalad för ofredande mot en manlig tidigare klasskompis som mottagit flera meddelanden om att Sofia skulle dö.

– Det var obehagligt och väldigt konstigt att se honom, säger Sofia.

Mannen nekade till samtliga brott, trots att han erkände att det var han som skickat meddelandena. Han menar att det inte var hans avsikt att framkalla allvarlig rädsla hos någon av mottagarna. Den andra huvudförhandlingen hölls i slutet av februari, och var än mer hektisk.

– På andra dagen, när det var klart och vi skulle gå därifrån fick han spel och hoppade över bordet och sprang emot oss. Jag tror han ville åt sin mamma på något sätt. Väktarna tog tag i honom och han började skrika massa och uppträdde väldigt hotfullt.

 

Mellan huvudförhandlingarna gick det upp för Sofia att mannen haft koll på henne via sociala medier i flera år. Hon hade tagit del av hans polisförhör där mannen bland annat säger:

 

”Jag har gjort mitt bästa för att se henne och tolka hennes känslor och se henne och hur hon mår och följa hennes utveckling. Jag har varit mycket lite med vilja. Inte min egen vilja kontrollerande aspekt. Jag har sett henne varit i relation gentemot andra. Jag är så ledsen över hur hennes hälsa och välmående ser ut”.

 

Mannen beskriver även i polisförhör hur han fått upp bilder i huvudet av henne mot sin vilja. Han medger dessutom att de andra kvinnorna han skickat meddelanden till dykt upp som insikter i hans inre och att han genom att skriva till dem upplevt en lättnad.

Kontaktförbudet hittade mannen snabbt vägar runt. Han började skicka brev till Sofias mamma.

– Det var bara massa skriverier om mig och rättegången. Han skriver väldigt osammanhängande så det är svårt att förstå. Sen kom det ett brev som var av bara sexuellt innehåll där han skriver om vad han vill göra med mig i grovt sexuellt språk. Så det är anmält som sexuellt ofredande nu.

Sofias mamma berättar att det sexuella innehållet i breven gjorde henne både äcklad och rädd, men beskriver även att hon är ambivalent i allt detta.

– Jag är orolig och upprörd samtidigt som jag tycker att det är otroligt sorgligt att en ung och intelligent kille har blivit så sjuk, säger hon.

I breven nämner mannen även två av Sofias före detta pojkvänner från flera år tillbaka och gamla inlägg från hennes instagramkonto.

– Det är tydligt att han länge varit inne och kollat på mina sociala medier.

Även Sofias mamma ansökte om kontaktförbud efter att breven skickats till henne. Då blev breven adresserade till hennes pappa och en vän som också blivit utsatt för hotfulla meddelanden.

– Han ger ju sig på vem han kan i min närhet. Han har skickat flest brev till mamma, också till min pappa. Han adresserade ett till mig som skickades till mammas adress som var ett formulär om att jag skulle få besöka honom.

Hur känns det att han fortfarande kan ta kontakt med dig på dessa sätt?

–  Jag förstår det inte alls. Speciellt nu när han skickat så många brev, blivit anmält för överträdelse av kontaktförbud och blivit åtalad för sexuellt ofredande. Det är varken bra för mig eller hans tillfrisknande. Jag förstår inte hur han kan få skriva till sina brottsoffer.

Detta instämmer även Sofias mamma i.

– Jag tycker att det är slöseri med samhällets resurser att han får lov att skicka brev när kontaktförbud är utfärdat. Förutom att det påverkar måendet hos oss som tar emot breven så ska såväl polis som åklagare läsa, utreda och väcka nya åtal och nya rättegångar ska genomföras. Tid och resurser kunde använts på bättre sätt genom att hindra honom från att skicka dessa brev, säger Sofias mamma.

Både fysisk och icke-fysisk kontakt anses enligt Åklagarmyndigheten som överträdelser. Detta inkluderar alltså sms, telefonsamtal och e-postmeddelanden. Även kontakt med nära anhörig räknas enligt Per Erik Vister, utredningsansvarig på polisens kontaktcenter, som överträdelse av kontaktförbud.

– Det är inte helt ovanligt att man försöker ta kontakt på det sättet. Om breven går ut på att han ska kontakta skyddspersonen så är det en överträdelse av kontaktförbudet, säger Vister.

 

Mannen dömdes för misshandel, ofredande och fem fall av olaga hot. Påföljden bestämdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Fram till att domen vinner laga kraft befinner sig mannen i häktet. Vilka restriktioner mannen ska ha därefter är ännu under utredning, något som bekymrar Sofia.

–  Jag vill ju veta vad han kommer ha för restriktioner och det har jag sagt till polisen också. Om han har tillgång till internet så lär han ju trakassera mig och min familj jättelänge tills han blir frisk. Han har visat tydligt att han inte förstår vad han gjort fel. Jag vill att han ska ha de strängaste restriktionerna, åtminstone så han inte kan skicka brev eller ha internet och kunna skriva till mig.

Nu väntar ytterligare en rättegång när det ska klarläggas om mannen överskridit kontaktförbudet. Datum för rättegången är ännu inte klarlagt.