Konstutställning Röda Sten

Ivar Brandels. Foto: Noam Bertling

Publicerad: 5 maj, 2022 11:29
Aliens, fake-news och hype-kultur - två studenters konstverk

Ivar Brandels och Alice Hedström är två av de studenter från HDK Valands fotolinje som ställer ut sina examensarbeten. Bland annat så handlar verken om utomjordingar och försäljning av konst.

Under lång tid har master- och kandidatstudenterna från HDK Valands fotolinje skildrat, fångat och brottats med sina examensarbeten. Nu ska deras verk äntligen träda fram från bakom kulisserna och visas upp för allmänheten. Verken ställs ut mellan den 30 april och 22 maj på Röda Sten Konsthall i Majorna. Totalt är det 30 studenter som ställer ut. Två av dessa är kandidatstudenterna Ivar Brandels, 22, och Alice Hedström, 27.

Utställningstiteln Counting Time in Dog Years är något studenterna själva jobbat fram. Ivar berättar att den leker med tid på flera olika sätt.

— Ett “dog year” betyder ju sju år. Och ett “hundår” är ett slitigt år. Det finns en dubbel innebörd.

Alice fortsätter:

— Tid är så relevant hela tiden på fotografiska utbildningar, och man hör det hela tiden, samtidigt som det alltid är närvarande tekniskt med kameran, slutartid och så. Då kan det vara lite roligt att driva med vad tid egentligen är för något.

Aliens och fake-news

Ivar ställer ut två verk: The Celestials och Mimos and the Machine. Sci-fi-genren är ett övergripande tema för båda.

— Båda tacklar samma tema, men på ett snarlikt sätt. Jag tycker att sci-fi är spännande eftersom den utgår från saker som inte hänt på riktigt. Det öppnar för spännande världar att jobba i. Sen så är jag en science-fiction nörd från början.

I konsthallens entré sitter svartvita fotografier och gamla tidningsurklipp uppklistrade på väggarna. Det är Ivars förstnämnda verk. Här tacklar han, ihop med studenten Maria Ward, vad som är sanning och att jobba objektivt i en tid av “fake-news”. Celestials, som på svenska betyder himlakroppar, ger verket en titel som är starkt anknuten till berättelsen som förmedlas. 

— Jag och Maria åkte upp till Haparanda när vi var väldigt intresserade av Ufologi och UFO-sightings. Jag arbetade med olika artiklar och tidningsutdrag från 50-talet under “space race”, vilket blev ett slags grundmaterial till berättelsen där jag och Maria letar efter ufon, berättar Ivar.

”The Celestials”. Foto: Noam Bertling

På övervåningen finns Ivars andra verk, Mimos and the Machine. Inspirerat av barnböcker, sci-fi och serietecknaren Jean-Giraud Moebius stil ger sig rymdvarelsen Mimos ut i rymden för att leta upp sin robotvän. Verket är ett flertal inramade fotografier på dockor som dockmakaren Timothy Johansson skapat. Fotografierna var från början svartvita vilket för Ivar innebar att han hade en lång process av photoshop-arbete framför sig. I datorn redigerade han fotografierna kraftigt genom att färglägga och bygga sina egna miljöer, för att skapa en egen värld. 

”Mimos and the Machine”

Det finns även en strategisk baktanke till varför verken är utställda på två olika våningar.

— Jag försöker se det lite som att det finns en jord-plan och ett rymd-plan. Det öppnar för att man kan läsa ihop dem, säger Ivar.

 

 

 

 

Att sälja konst

Alice Art Shop är Alices verk. I den lilla butiken blandas fotografier med diverse skulpturer och objekt.

— Det är en halvt-verklig, halvt-fiktiv konstnärsaffär som utgår från normen som jag tycker är väldigt individbaserad där varje yrkesroll ska sälja sig själv som en produkt, förklarar Alice.

”Alice art shop”. Foto: Noam Bertling

I den ena hyllan syns bland annat bilder på 3D-animerade nidbilder av en konstnär, passande döpt till “Alice the artist doll”, som det säljs tillhörande artiklar till. Verket pekar på ett utsäljande av både artisten Alice och Alice som person. Två olika artiklar, en liten docka och en tavla, säljs i butiken för två helt olika priser: tavlan för två kronor och dockan för en miljon. Artiklarna är till salu på riktigt.

Alice Hedström. Foto: Alice Hedström

 

 

 

— På vernissagen blev vissa ganska provocerade av priserna och sa att det var helt hutlösa priser. Men det är så, “har ni ens koll?” Ni kan också fynda en tavla för 50 spänn, säger Alice.

 

— Det är ingen flea-market, fyller Ivar in.

Konstförsäljning har varit en viktig utgångspunkt för Alice. Hon vittnar om att det finns en slags hype-kultur kring konst, som gör att annan konst väljs bort. I början av utställningen finns en mänsklig pappfigur som heter “pose and post”.

 

 

— Tanken är att man ska ta bild med dockan och lägga ut på Instagram. Det blir en slags kommentar på att de konstverk som blir uppmärksammade är de som är lättast att ta selfies i, berättar hon.

Utöver verken så har de även jobbat med att utforma själva eventet, med exempelvis logistik, tal, vernissage och publikation. Nu efter examen funderar båda på att ta ett brödjobb. Men en sak är klar: det är konsten de ska fortsätta med. Både Ivar och Alice har egna projekt de jobbar på i nuläget, men vad dessa består av är hemligt.