Kitesurf i Varberg

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

David Moretti och Oskar Hellsing på väg till stranden med sina kitedrakar.

David Moretti och Oskar Hellsing på väg till stranden en gråmulen dag med sina kitedrakar.

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:22
Vårens vindar är här för kitesurfarna

När vårvindarna kommer till Varberg fylls himlen upp av stora drakar i glada färger. Staden är något av Sveriges surfmecka, här samlas både vågsurfare och vindsurfare, men mest spektakulära att se från stranden är nog ändå kitesurfarna.

På Apelvikens parkering har tre killar samlats runt en van. De är iklädda långa, varma ponchos som nästan får dem att se ut som vandrande tält. Vinden är iskall och inte en enda värmande solstråle tar sig igenom molntäcket. Men det verkar David Moretti, Adam Bjärkse och Oskar Hellsing knappt ens medvetna om. Det som andra hade ansett vara alldeles för dåligt väder för en stranddag, anser dessa killar vara toppen. ”Det skulle egentligen blåst lite mer”, säger Adam.

— Vi ska bara pumpa upp, säger David, och snart vecklar tre gigantiska drakar ut sig över sanddynorna.

Bra vindar är avgörande

David har precis börjat åka igen efter ett långt uppehåll på hela tio år, det är de två vännerna som fått honom att börja igen. Adam och Oskar har kört kite i många år och Adam tillhör topp fem i Sveriges när det kommer till att hoppa högt. På brädan har han flugit hela 25 meter upp i luften. För dem är det säsong året runt, så länge det finns bra vindar.

— För de allra flesta börjar säsongen nu. Det är inte lika kallt längre och det är mest vind när vår- och höststormarna kommer. Men dem som är lite mer ”hardcore” kör året runt, oavsett temperatur, säger Adam.

— Det finns dock jävligt många hardcore i just Varberg, som är väldigt duktiga, skrattar Oskar till svar.

Att leka med naturens krafter

Adam Bjärkse

— Jag gillar att köra när det blåser extremt mycket. Det är sådan otrolig kraft i dem när det är mycket vind. Det ger en känsla av att var ett med naturens krafter, samtidigt som man är fri att göra vad man vill därute, berättar Adam. 

Alla hjälper alla

Men det är bara inte känslan ute på vattnet som gör kiten till en så tilltalande sport. ”Communityt” i Varberg är något alldeles särskilt, och samhörigheten är stor. Oskar berättar om hur alla hjälper varandra ifall något går fel, och hur han ibland kan hänga på stranden med de andra även om han inte känner för att köra själv den dagen. 

David Moretti

 

— Det är svingrymt! Utbrister David med ett stort leende.
— Vågsurfingcommunityt är lite svårare kan jag tycka. Där kör man mer sin egna grej och håller sig lite mer för sig själv i vattnet. Men inom kiten här i Varberg känns det som att man umgås mer, hänger vid bilarna och hjälps åt väldigt mycket, avslutar David.

 

Lite om kitesurfning: 

Kitesurfning kallas även ”draksurfning”, och kan kortfattat beskrivas som en kombination mellan segling och wakeboard åkning. Man drivs framåt av vinden i en kraftdrake som genom linor är kopplat till ens midja. 

 

Det finns olika stilar och en uppsjö av av brädor till olika ändamål. Vissa passar till att hoppa högt och göra tricks i luften, medans andra fungerar som en vågsurfsbräda, där du får fart upp på vågorna med hjälp av din drake istället för att paddla.