Intervju med Eric Westergren

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Eric Westergren klar för OV Helsingborg. Foto: Malin Folkesson

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:22
Eric Westergren lämnar IK Sävehof

”Bra spelare, ännu bättre människa” och ”fina Eric, finns inget ont i den människan”. Det är bara två av alla de kommentarer som skrivits under IK Sävehofs inlägg om att 21 år gamla Eric Westergren lämnar klubben. Att detta är en spelare som kommer saknas finns det inga tvivel om.

Igår släpptes nyheten att OV Helsingborg väntar för Eric Westergren efter sommaren.

– Jag kände att om jag ska utvecklas så måste jag lämna, och få en lite större roll i ett annat lag. Det fanns lite olika alternativ. Men så tänkte jag att OV var bäst helt enkelt och det passade exakt in i det jag ville ha, med en stor roll både framåt och bakåt.

  Stockholmskillen flyttade som 15-åring till Göteborg för att börja på Katrinelundsgymnasiet och ha elitidrott i skolan. Efter att tidigare ha spelat i ett av Sveriges mest framgångsrika lag i sin åldersklass (HK Silwing Troja) blev det då en flytt till ett minst lika bra IK Sävehof. Men efter sex år, och fyra elitsäsonger som bockats av i svartgult, väljer nu linjespelaren att flytta längre ner i vårt avlånga land.

 

Kommer lämna kvar ett tomrum

Sävehofs huvudtränare Michael Apelgren beskriver Eric som ”En underbar person och energispridare som är en dröm att ha i laget” i ett inlägg på Instagram. Han avslutar lovorden med ”ska ha stor cred för hur han varit med och bidragit till att bygga klubbkänslan hos Sävehof under hans år hos oss”. Eric är en spelare som kommer lämna kvar ett stort tomrum, och han känner själv att han har mycket han kommer sakna i klubben, främst människorna.

– Framför allt i laget, alla gubbarna liksom. Men även alla runt omkring. När man går i arenan, alltså man känner de flesta, man hälsar på alla, man pratar med ganska många. Det spelar ingen roll om det är äldre personer, folk i min ålder eller ungdomsspelare, säger Eric.

 

”Inte hela världen att spela i Allsvenskan”

OV Helsingborg kommer spela i Allsvenskan nästa säsong då de inte lyckades hålla sig kvar i årets Handbollsliga. Till en början var detta det enda negativa Eric såg i klubbvalet men med lite eftertanke har han nu landat i att det kan vara ganska nyttigt.

– Om min grej nu ändå är att jag ska ta en stor roll och känner att jag vill spela mycket så är det kanske lika bra att göra det ett steg ner. Även om jag känner att jag håller måttet i Handbollsligan så är det inte hela världen att spela i Allsvenskan.

   Eric tror dock 100 procent på att det skånska laget kommer gå upp nästa säsong, annars hade han inte gått dit.

– Förhoppningsvis går jag till ett lag som vinner mycket matcher i Allsvenskan, och är en stor bidragande faktor till det.

 

En annorlunda säsong som inte fallit Eric i smaken

Pandemin har lett till en hel säsong utan publik, något som Eric tyckt varit extra jobbigt.

– Under hela min karriär så har det väl varit just det jag lite strävat efter, att spela inför publik. I och med att jag ända sedan jag var liten spelat i bra lag så har jag spelat många roliga och viktiga matcher, finaler och sånt. Det är lite därför jag spelar handboll, för att få spela inför publik.

I år har han fått tagga till och komma in i ”bubblan” själv utan publikens stöd, vilket han upplevt både som svårt och speciellt.

 

Både herr- och damlag i slutspel

Denna säsong är IK Sävehof den enda svenska förening som har både sitt herr- och damlag i slutspel. Detta tror Eric grundar sig i att det finns många bra människor med i klubben och att de gör rätt i det värvningar som görs med både tränare och spelare. Föreningen försöker även göra exakt likadant för herrarna och damerna.

– Och som jag försökte förklara innan, det känns liksom som en familj. Så känner jag även med damerna, alla är så tajta och alla mår så pass bra i klubben.

Eric kommer till slut fram till att all framgång föds ur ett bra mående.

– När alla mår bra, då går det ganska bra också.

 

Eric ser Eric och Erik som GUIF:s största hot

Övergången till Helsingborg är klar, men Eric Westergren tillhör fortfarande Sävehof, som nu spelar slutspel. Inför kvällens drabbning mot Eskilstuna GUIF är mittsexan spänd och han beskriver motståndarna som ett lag som spelar med ”jävligt mycket engagemang och energi i medgång”. Om de rider på den vågen menar han att de är väldigt jobbiga att möta. Han lyfter även Eskilstunaspelarna Eric Johansson och Erik Persson som vassa vapen.

– Men det känns bra. Vi är redo.

 

Kvällens match mellan Eskilstuna Guif och IK Sävehof sänds 18.50 på CMORE