Josefin Taljegård slog personrekord i konståknings-VM i Globen

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Josefin Taljegård håller upp armarna i luften under sin åkning i konståknings-VM 2021

Foto: Pontus Lundahl / TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:22
Succén för Mölndalstjejen - slog personbästa i VM

Josefin Taljegård från Mölndal fick ett nytt personrekord i kortprogrammet i konståknings-VM. Detta var Josefin Taljegårds VM-debut och hon var en av de äldsta deltagarna i tävlingen, som ägde rum idag.

Det gick väldigt bra för Josefin Taljegård i hennes VM-debut trots att hon berättade att hon var nervös innan hon startade. Hon fick ett nytt rekord i kortprogrammet på 61,58 poäng, hennes tidigare bästa var 56,19. Hon var även fjärde äldst i hela tävlingen.

– Det var bättre än jag kunnat drömma om och det var lite folk ändå och jag kände deras stöd och gick in i känslan och lät musiken föra mig, vilket var otroligt, säger Josefin till SVT sport efter att resultatet meddelats.

Josefin gjorde en comeback som konståkerska för fem år sen efter att ha lagt av med konståkningen helt under 21 månader. I Globen var hon med sina tjugofem år fjärde äldst av alla deltagarna. Det är vanligt att konståkerskor pensionerar sig redan i tjugoårsåldern på grund av den fysiska påfrestningen och skadebenägenheten i sporten och att man måste vara väldigt lätt och vig. I en intervju med SVT sport innan tävlingen berättade hon att hon ville vara en förebild och visa att man kan åka VM även när man har fyllt tjugofem.

– Jag vill inte sätta någon ålder för när man måste lyckas, det gör bara att man sänker motivationen som inte lyckats eller stressar på dom som är på väg att uppnå den ålder, sa Taljegård i intervjun med SVT sport.

Det står klart att Taljegårds poäng räcker för att vara en av de 24 åkare som går vidare till långprogrammet på fredag.

Josefin Taljegård 

  • Ålder – 25 
  • Från – Mölndal 
  • Tidigare medaljer – Guld i Coupe du Printemps 2019 och brons i Nordiska mästerskapen 2018