Tio boktips

Den norska författaren Vigdis Hjorth är aktuell med en ny bok. Foto: Natur & Kultur

Publicerad: 24 mars, 2021 14:17
Dags för lön – här är tio nya böcker att spendera den på

Just nu pågår Göteborgs årliga litteraturvecka för fullt. I andan av detta evenemang vill vi på Göteborg Nu ge dig de bästa tipsen på nyutgivna böcker att spendera lönen på.  Allt från fascinerande romaner till facklitteratur och nyutgåvor utlovas.

Den bästa tiden i månaden, i alla fall för en fattig student, är snart här – löning och (eller) CSN-utbetalning! 

Inte bara är det dessutom Göteborgs litteraturvecka, snart ska Göteborgs Stad även skicka in sin ansökan om att bli en del av Unesco:s nätverk för kreativa städer, och förhoppningsvis bli Sveriges första City of Literature, Litteraturstad. Det är dags för alla göteborgare att dra sitt strå till stacken och engagera sig för att detta ska bli verklighet. 

Göteborg Nu har kastat sig över förlagslistorna för nyutkomna böcker för att ge er de bästa möjliga tipsen på böcker att klicka hem. Nedan väntar tio tips utan inbördes ordning – se till att fira löningsdagen rejält!

 

1. Fallet av Albert Camus, Albert Bonniers Förlag

Foto: Albert Bonniers Förlag

Förlagets beskrivning:

Parisaren Jean-Baptiste Clamence, en tidigare respekterad advokat och försvarare av fattiga och utstötta, har efter sitt spektakulära fall sökt tillflykt i Amsterdam. På en sliten hamnkrog agerar Clamence sin egen domare och pläderar föraktfullt om sin meningslösa existens.

Göteborg Nu säger sitt:

En 50-talsklassiker nu i nyöversättning av Jan Stolpe och förord av författaren och Göteborg-legendaren Lydia Sandgren. Bara att läsa direkt, vad passar inte bättre än en roman om existentiella frågor i en hopplös tid som denna. 

 

2. Så undviker vi klimatkatastrofen av Bill Gates, Albert Bonniers Förlag.

Foto: Albert Bonniers Förlag

Förlagets beskrivning:

I denna angelägna bok beskriver Bill Gates en omfattande plan för hur världen kan uppnå nollutsläpp av växthusgaser i tid för att undvika en klimatkatastrof.

 

Göteborg Nu säger sitt:

Bill Gates har ju tyvärr blivit undanskuffad från titeln som världens rikaste man av Jeff Bezos (och nu kanske även Elon Musk). Men det stoppar som tur är inte honom från att rädda världen. Världens godaste man kanske kan bli hans nya titel.

 

 

3. Den utbrända hjärnforskaren – Personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning av Hedvig Söderlund, Bonnier Fakta

Foto: Bonnier Fakta

Förlagets beskrivning:
 I boken berättar hon sin egen historia, om framgång och motgång, om iakttagelser hon gjort i forskarvärlden, om varningssignalerna som till sist smög sig på. Hon går igenom vad som händer med en människa vid utmattning och hur hjärnan påverkas. 

 

Göteborg Nu säger sitt:

Spännande att läsa om utbrändhet och hur det skiljer sig mellan kvinnor och män. Ojämställdheten ställer till det för oss av “det andra könet” som vanligt, typiskt. Spontant också väldigt läskigt att stress påverkar hjärnan för evigt.

 

 

4. Mina ryska vänner – en berättelse om Putins Ryssland av Johanna Melén, Natur & Kultur

Foto: Natur & Kultur

Förlagets beskrivning:

I september 1999 anländer Johanna Melén till Sankt Petersburg. Det är bara åtta år sedan Sovjetunionen bröts upp och kommunismen byttes ut mot ohejdad kapitalism. Mina ryska vänner är berättelsen om några vänner i Sankt Petersburg, en skildring av hur Putin kom till makten – och vad som hände sedan.

Göteborg Nu säger sitt:

Jag har hört Johanna Melén rapportera en del på Sveriges Radio, nu senast från Aleksej Navalnyj-protesterna, så ska bli spännande att ta del av henne även i text. Jag är lika fascinerad som skrämd av Ryssland överlag, intressant att få en ny inblick!

 

 

5. Vittring av Ola Nilsson, Natur & Kultur

Foto: Natur & Kultur

Förlagets beskrivning:

I ett litet samhälle i Jämtland lever Sigrid och Ilian. Under några heta sommardagar skruvas spänningarna i byn upp och Sigrid och Ilian rör sig långsamt men säkert mot en katastrof.

 

Göteborg Nu säger sitt: 

Redan på förhand känns den här boken verkligen som en rysare. Tror att den kommer passa extra bra att läsa på en (svensk och pandemisäker) strand i sommar. Så får det bli.

 

 

6. Är mor död av Vigdis Hjorth, Natur & Kultur

Foto: Natur & Kultur

Förlagets beskrivning:

Är mor död skildrar Johannas försök att förstå och närma sig sin mor – och rannsakar hennes egna livsval. Vigdis Hjorth skärskådar i sin nya roman relationen mellan mor och dotter.

 

Göteborg Nu säger sitt:

Få böcker har väl blivit så stark hyllade på senaste tiden som Vigdis Hjorths tidigare roman Arv och miljö, hoppas på en likartad succé med även denna. Beskrivningen utlovar i min mening åtminstone stort potential!

7. Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård, Norstedts

Foto: Nordstedts

Förlagets beskrivning:
Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare.

 

Göteborg Nu säger sitt:

Knausgård kommer alltid vara Knausgård. Vill inte vara en klyscha men jag kommer absolut läsa denna på en parkbänk i solen och försöka se svår ut. Längtar!

 

 

8. Scener från hovet av Mats Kolmisoppi, Norstedts

Foto: Nordstedts

Förlagets beskrivning:

Två bröder växer upp i en sverigefinsk familj som älskar monarkin. För sent inser mor och far att de har skapat ett monster. Mats Kolmisoppi skriver i två långnoveller om existensen och döden. Om att acceptera sin plats på jorden, eller fly från den.

 

Göteborg Nu säger sitt:

Så insyltad i allt skvaller om det brittiska kungahuset nu att jag nästan trodde att även denna roman handlar om det. Men så inte är fallet, och den här historien låter till och med ännu mer intressant och fängslande. Skönt att det här är skönlitteratur dock.

 

9. Eufori av Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand

Foto: Wahlström & Widstrand

Förlagets beskrivning:

Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. Elin Cullhed lånar av sina egna erfarenheter till en ikonisk författare i denna roman om moderskap och skapande.

 

Göteborg Nu säger sitt:

Älskade Sylvia Plaths roman Glaskupan när jag läste den i tonåren. Läst mycket om Eufori och har höga förväntningar. Ser väldigt mycket fram emot att ta del av det universum som Elin Cullhed skapat åt Sylvia Plath i denna roman.

 

10. Klara och solen av Kazu Ishiguro, Wahlström & Widstrand 

Foto: Wahlström & Widstrand

Förlagets beskrivning:

I denna glimrande roman skildrar Kazuo Ishiguro vår snabbt föränderliga värld genom en oförglömlig berättares ögon och utforskar en grundläggande fråga: Vad betyder det att älska?

 

Göteborg Nu säger sitt: 

Har tyvärr aldrig läst något av den nobelprisbelönade Kazu Ishiguro, men någon gång måste väl vara den första! Minns att jag blev väldigt tagen av filmadapationen av hans roman Never Let Me Go, som han också skrivit manus till.