Hamsik krönika

Bild på Marek Hamsik mot Degerfors. Man med en tuppkam och massa tatueringar på armarna. Står besviken med en blå och vitt randing IFK Göteborgs matchtröja

Bilden är redigerad. Foto: Petr David Joseph/AP & Björn Larsson Rosvall/TT. Redigering: Eric Länje

Publicerad: 27 april, 2021 10:56
Dags att lägga ner Hamsik-hypen!

Marek Hamsik gjorde sin första start för IFK Göteborg mot Degerfors. Den omtalade slovaken skulle äntligen ge effekt och chocka fotbollssverige. Men det slutade i defensiv katastrof och slovaken klev av efter 73 minuter. Var detta vad alla väntade på?

Den svenska fotbollen har befunnit sig i ett tillstånd av Hamsik-mania sedan nyheten kom ut.  Slovaken är utan tvekan en stor figur inom fotbollsvärlden. Hur många spelare kan du nämna som lyckats göra fler mål i Napoli än Diego Maradona? Fotbollsgudarnas gud. Att se Hamsik anlända till Landvetter till blåvita supportar som sjunger ut hans namn. Det var surrealistiskt, oavsett vilket lag man håller på. Experter kommer med sina åsikter och anser att detta är den största övergången någonsin i Allsvenskans historia. IFK Göteborg kommer vinna guld och folk kommer börja skaffa tuppkammar.

Men nu får det räcka! Det går inte att förneka att Hamsik igår visade att han är en nivå högre än alla andra. I Sven-Göran Eriksson derbyt fick han det att se enkelt ut mot Degerfors när han stod felvänd och fördelade bollen. Men nykomlingarna gör sina första allsvenska mål på 24 år. Slovaken kan inte få skulden för att Giannis Anstetis inte har starkare handleder. Kevin Yakob kommer in för Hamsik och mindre än en minut senare får han in en reducering. Det blir symboliskt att hans ersättare gav effekt. Istället för Hamsik-effekt blev det Yakob-effekt.

 

Det är dags att lugna ner oss med Hamsik-hypen!

Innan hela Göteborg kommer med högafflarna och sätter en skåning på brasan. Låt mig förklara mig själv.

Har folk helt plötsligt glömt bort att det inte är första gången som en namnstark storspelare har anlänt till Allsvenskan? Henrik Larsson, en av de största världsikonerna genom tiderna. Kom tillbaka till Allsvenskan efter att ha avgjort en Champions League final för Barcelona för att sen spela i Helsingborgs IF. Att gå från Dani Alves på högerback, till Erik Wahlstedt. Från Camp Nou till Olympia. Varför anser man inte detta vara större än Hamsik-övergången?

 

Vad är planen?

Det som också är viktigt att påpeka är att Hamsik är i Sverige huvudsakligen för att få minuter inför ett EM, där han kommer ställas mot just Sverige. Det är den bittra sanningen. Avtrycket han kommer göra i den svenska fotbollen är inte mer än 15 matcher till. Det kommer inte bli en Markus Rosenberg-saga när han leder Malmö FF på Santiago Bernabéu. Det kan man inte förvänta sig av Hamsik. Därför måste vi som ser på Allsvenskan lägga ner hypen.

Jag vill som alla andra i fotbollsverige se Hamsik i högform. Det är unikt att ha en spelare av den kalibern och karriär. Men tills han verkligen kan visa att han kan göra avtryck, kan man inte hälla på mer bensin till den eld som är Hamsik-hypen.

 

Detta är en personligt skriven text i GöteborgNu. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.