Basketfestivalen inställd

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Två basketspelare i kamp om bollen i en närduell.

Nästa år är det 40-årsjubileum för Högsbo Baskets klubbturnering Göteborg Basket Festival. Foto: Högsbo Basket

Uppdaterad: 16 januari, 2022 18:02
Göteborg Basketball Festival inställd – skjuts upp till nästa år

På grund av pandemin ställdes den stora basketfesten i Göteborg in förra året. Nu meddelar Högsbo Basket att även årets festival ställs in – och istället flyttas fram tills nästa år. 

Den efterlängtade basketfestivalen skulle äga rum mellan den 13–16 Maj i Göteborg. Men på grund av coronapandemin ställs alltså årets festival in. Istället flyttas turneringen fram till samma datum nästa år.

–- Det var svårare förra året, då var allt var otydligt. Nu var det lättare att förhålla sig till det. Vi hade hela tiden en öppen kommunikation med våra leverantörer och Göteborgs Stad. Hade vi velat trycka på ”go” hade de backat oss, men det här var rätt beslut, säger Carina Peleg, verksamhetschef på Högsbo Basket, göteborgsföreningen som arrangerar festivalen. 

Sedan turneringens början för 39 år sedan har Göteborg Basketball Festival utvecklats till att bli en av Sveriges mest populära turneringar. Lag från hela Skandinavien deltar varje år och deltagare i lag från 13 år upp till vuxen ålder är välkomna. Carina Peleg säger att de hade kommit långt i planeringen inför årets evenemang. 

— Vi hade alla områdesansvariga på plats, som i sin tur redan hade rekryterat funktionärer. Men arbetet fortgick också med förvarningen att det kunde bli inställt. Vi hoppades att i slutändan få ihop det, men nu blev det inte så. 

Populär folkfest

Till årets festival var över 500-lag anmälda och mer än 100 lag stod på kö för att vara med. Carina Peleg säger att det är mest synd om de anmälda ungdomarna, som nu får vänta ytterligare ett år på basketfesten. 

—  Matchuppehållet har varit ett större problem än vi kunde förstå. Barn- och ungdomar tränar inte bara för att det är kul, utan också för det att få det sociala och känna kicken av att prestera. 

Hur taggade är ni på att äntligen få dra igång igen om ett år?

— Alla är grymt taggade. De yngre spelarna i vår förening går ju och suktar efter detta. De har hört talas om hur roligt det är av sina föräldrar, säger hon. säger Carina Peleg.