Fler kvinnor vill starta podd – vill vara med och höras

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Mikrofon hos studentradion i Göteborg. Foto: Leenah Racheed.

Publicerad: 5 maj, 2022 11:59
Fler kvinnor vill starta podd - vill vara med och höras

Fler kvinnor än män är intresserade av att starta egen podcast. Det visar Spotifys årliga rapport om hur det ser ut för poddar i nuläget i Sverige. På Studentradion i Göteborg står det jämnt fördelat mellan könen. Stationschefen spekulerar på anledningen till det höga intresset för poddar.

Spotifyrapporten som publicerades visade att det var en tio procentenheters skillnad i fördelningen mellan könen inom åldrarna 18-29 år, där intresset låg på 43 procent hos kvinnorna och 33 procent hos männen. Studentradion i Göteborg har inte märkt någon sådan skillnad på vilka som startar program hos dem.

— I många år har det varit en väldigt jämn fördelning hos våra medlemmar, säger Eva Gustavfsson som är stationschef på Göteborgs studentradio. Det kanske är vanligare att männen gör program om musik medan fler kvinnor har talprogram, men det är en bra spridning på intressen. 

Eva Gustavfsson, stationschef på Göteborgs studentradio. Foto: Leenah Racheed.

Eva Gustavfsson förklarar även att den spridningen är lika jämn på informationsmötena. Dit kommer vanligtvis personer som är intresserade av att starta podd. Då kommer folk som antingen redan har en idé som de vill skapa eller inte vet direkt vad de vill göra om men vet att de vill bli hörda på något sätt. Personerna som inte vet vad de vill göra kan bli matchade med andra utifrån intresseområden och liknande. Eva förklarar att det kan vara så att fler tjejer kommer ensamma till infomöten och blir matchade med andra senare. 

— Killarna släpar oftast med sig sina polare, säger hon.

Det har blivit lättare att starta poddar. Stationschefen berättar att det inte är en hög tröskel på vilken kvalité det ska vara för att publicera ett eget program, då det är lätt att skapa fungerande ljudmiljö. Det är inte heller specifika kriterier på vem det är som får och inte får starta eget program.

— Folk gillar att prata och höras och då kan man vända sig till poddar.

Vem som är chef över en station spelar också roll för vad det är för poddar som får höras, förklarar Eva Gustavfsson. Om det bara är killars program som sänds så ser det inte ut som att vem som helst kan vara med i radio. Men hon förklarar att det inte ser ut så nu för tiden. 

— Idag görs så många populära poddar av kvinnor. Då får det tjejer att känna att de får och vill vara med och höras. De får ta plats.