Friheten på fönsterrutan – initiativet som lyfter fram poesin

Dikt ur "Fem minuter av ditt liv" av Elise Ingvarsson. Foto: Noam Bertling

Publicerad: 5 maj, 2022 12:17
Friheten på fönsterrutan - initiativet som lyfter fram poesin

UNESCO utser Göteborg till en litteraturstad. Staden passar därför på att sätta upp dikter på bussar och spårvagnar igen efter en paus på några år. Poeterna som skrev dikterna delar med sig av deras känslor om initiativet.

Rosa skyltar finns uppsatta längst upp i mitten på fönsterna till stadens kollektivtrafik. På högra hörnet av dessa rektangulära skyltar står orden “Tema FRIHET” skrivna. Orden understryker litteraturstädernas tänkta arbete för att främja läsning, litteratur och yttrandefrihet. Malin Bernhardsson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik, förklarar beslutet av tema.

— Frihet har funnits med som ett möjligt tema som har diskuterats tidigare. Men utifrån läget just nu med pandemi som lättar och världsläget med kriget i Ukraina kändes det som att temat frihet resonerade med den här gruppen. Det kändes aktuellt och rätt på många sätt.

Gruppen som ansvarar över detta projekt består av personer från Västtrafik, Författarcentrum Väst och Stadsbiblioteket. Några av de inkluderade, bland annat poeterna Lina Ekdahl och Kennet Klemets som är knutna till Författarcentrum Väst, var med när staden först genomförde ett sådant initiativ. Malin Bernhardsson berättar att första gången man satte upp litteratur på kollektivtrafiken var år 2001. Det uppskattades av resenärerna och därför fortsatte man med sådana projekt.

På bussen hem 

En av poeterna, Elise Ingvarsson, berättar om att hon inte visste att dikterna skulle sättas upp på bussar också. Hon blev positivt överraskad och sa att hon brukar åka buss hem med sin dotter från förskolan, så det är roligt att de är uppsatta där. 

— Det var rätt länge sen man såg de där dikterna, men jag tyckte alltid det var fint att få en motpol till reklamen som annars är allenarådande på spårvagn och bussar, säger Elise Ingvarsson. 

I början blev poeten förvånad över valet av dikt. Hon förklarar att den är en av de gladaste dikterna hon har skrivit, speciellt när 99 procent av dikterna ur boken den är tagen ifrån är enligt henne “motsatsen till glädje”.

— Jag blev först lite sådär skamsen som man kan bli “ånej inte en glad dikt, ska den stå för hela mitt författarskap?” Men sen tänkte jag nej men det blir jättefint. Och det passade bra med temat också.

En tröst i svåra tider

Rasha Alqasim är en annan poet vars dikt har valts att sättas upp. Hon förklarar att temat ‘frihet’ resonerade mycket med henne. 

“Det gör mig väldigt glad och stolt att någon har läst och funnit frihet i min poesi och att jag är med i ett projekt som bär namnet frihet särskilt i dessa svåra tider”, skriver Rasha Alqasim i ett telefonmeddelande.

Hon förklarar att hon har emigrerat mycket både fysiskt och i sin poesi för att söka efter frihet. Poeten beskriver känslan som en dröm många offrar mycket för att uppnå, vilket hon själv relaterar till i sin egen migration. Därför är hon glad att vara en representant för ordet i staden. 

“Det känns så underbart att se ditt ord gå runt och kanske trösta någon, kanske få dem att tro igen på betydelsen av frihet”, skriver hon vidare.

Förhoppning om att väcka tankar

Vid eftertanke på vad det är för känsla hon hoppas att folk ska bära med sig på sin vardagliga resa till och från jobbet beskriver Malin Bernhardsson det såhär:

— Förhoppningsvis så väcker det lite tankar eller en känsla, säger hon. Allra roligast vore det om man fick igång ett samtal med någon man annars inte skulle prata med.