Buddhismen i Göteborg

Publicerad: 8 mars, 2024 11:19
Att kombinera buddhismen med vardagslivet– “Jag bär alltid med mig den”

Dennis Hertz är en av runt 60 aktiva medlemmar i föreningen för tibetansk buddhism i Göteborg. Det var för 15 år sedan som Dennis fann sin tro. Idag är buddhismen en stor del av hans vardag.

Dennis Hertz i föreningslokalen för tibetansk buddhism. Foto: Beatrice Jönsson Lindholm

 

Det är tidig eftermiddag. Vintersolen lyser in genom lokalens fönster. På väggarna hänger thangas, en slags mattor i färgstarka kulörer. Inramade fotografier vittnar om buddhistiska förebilder. Altaret är dekorerat med blommor och statyer av Buddha. Dennis Hertz, 47, sitter tillbakalutad i en stol med en kopp kaffe framför sig. Det var i samband med hans flytt till Göteborg för 15 år sedan som han blev en del av föreningen för tibetansk buddhism.

 

Dennis beskriver sitt gamla jag som en “sökare”. Han hade tidigare letat sig fram inom kristendomen, men hade svårt att tro på en personlig Gud. Däremot hade han bekantat sig med begreppen karma och återfödelse, vilket kändes naturligt för honom när han väl stötte på buddhismen. Det var genom att en bekant till Dennis flickvän träffade en lama, det vill säga buddhistisk lärare, som han själv fick upp ögonen för religionen. Men det var när han började läsa buddhistiska böcker och själv tog kontakt med en lama, som han fann sin tro.

 

– Efter att ha bekantat mig med buddhismen i lite mer än ett år, så gick det ganska fort. Och sedan blev det viktigaste för mig att få ha så mycket som möjligt av det i mitt liv. Buddhismen är för mig som en karta eller en kompass, berättar han.

 

Att leva som buddhist

 

Elin Thorsén forskar och undervisar inom religionsvetenskap med inriktning mot Asiens religioner på Göteborgs universitet. Hon menar att den buddhistiska trons uppsving på senare år bland annat kan ha att göra med hur vi lever i dagens samhälle.

 

Elin Thorsén på Göteborgs universitet. Foto: Beatrice Jönsson Lindholm

 

– Idag är det många som ser buddhismen mer som en filosofi än som en religion. I den modernistiska buddhismen är det mer fokus på meditation och etik och mindre på ritualer. Det är inget krav på att bli munk och ägna hela livet åt det. När människor omvänder sig till buddhismen räcker det med att försöka leva ett så bra och etiskt liv som möjligt. Fokuset på meditation är någonting som också passar bra in i samtiden. Även om det kan finnas många olika mål med meditation, hjälper det till att stilla tankarna och att hitta lugn vilket passar in i den tid som vi lever i idag med mycket stress och press, säger Thorsén.

 

Föreningens altare och thangas, det vill säga mattorna som hänger på väggarna. Foto: Beatrice Jönsson Lindholm

 

För Dennis funkar det oftast fint att kombinera buddhismen med vardagens bestyr. Han jobbar inom daglig verksamhet som stödassistent, men har aldrig upplevt att hans tro krockar med jobbet. Snarare tvärtom.

 

– Buddhismen är rätt smidig på det viset. Jag bär alltid med mig den. Praktikerna som finns i religionen innebär bland annat att öva på medkänsla. Och det kan jag göra hela dagen utan att det syns på mig. Målet är att inte släppa det, berättar Dennis.

 

Samtidigt upplever han att det kan vara svårare i relationer.

 

– Ibland krockar det. Framförallt om man bor med personer som inte är buddhister. För mig är buddhismen alltid det viktigaste. Och det kan köra ihop sig när man har kärleksrelationer. Att jag har någonting annat också. Där tycker jag att det kan vara lite svårt ibland. Att jag har någonting som jag aldrig kan släppa eller kommer att släppa.

 

Att leva som religiös är för Dennis dock inget som han kan välja bort.

 

– Jag är troende, och tror ju att det här är fullständigt sant. Jag ser ingen existens utan buddhismen. Det är som att dricka vatten eller andas luft. Samtidigt hade det bästa varit om man hade sluppit buddhismen och att vi redan var fria från allt lidande, säger han.

 

Meditationen som förenar

 

Som aktiv buddhist utövar Dennis stillhetsmeditation. Det betyder att han oftast sitter ner, blundar och koncentrerar sig på sin andning medan han låter tankar och känslor komma och gå, utan att försöka greppa tag i dem.

 

– Meditation kan vara fruktansvärt jobbigt, på så sätt att vad som helst kan dyka upp i tankarna. Det mörkaste mörka, men också det ljusaste ljusa. Men med hjälp av meditationen klamrar jag mig inte fast vid saker på samma sätt som jag gjorde innan, berättar han.

 

Dennis i mediterande position. Foto: Beatrice Jönsson Lindholm

 

Dennis sätter sig rakt i ryggen med benen i kors och illustrerar hans vanliga mediteringsposition. Han tar ett djupt andetag och blundar. Dennis brukar meditera ensam hemma, men också tillsammans med föreningens medlemmar. Sittande och gående meditation varvas under en session på 50 minuter.

 

– Människor kommer hit och mediterar och alla har olika skäl till varför. Vissa är buddhister, andra inte. Det är inte alla som har som enda mål att bli upplyst. Utan de kanske bara vill meditera för att finna någon form av lugn och stabilitet i meditationen. Det tycker jag är fint, säger Dennis.