Basketliga i Rwanda

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Barn står och dansar till musik i en gränd. En vuxen man slår på en trumma och en kvinna dansar också med.

Foto: Johannes Jönler Kanschat & Jonas Autio

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:20
Basketskorna som gör skillnad i Rwanda

Basketskor och basketbollar är några av sakerna som samlats in till förmån för den blivande basketligan Rwanda Special Basketball League. Syftet med insamlingsinitiativet är att personer med intellektuella funktionsvariationer i Rwanda ska få möjlighet att såväl spela basket som att få större respekt i samhället.

— Jag har aldrig varit med om en sån här möjlighet att nå så många. Det är jävligt häftigt, säger Jonas Autio som leder projektet.

Engagemanget och starten av insamlingen till Rwanda var liten av en slump. Genom resor till landet blev Jonas Autio väldigt berörd av folkmordet som skedde 1994. Ett folkmord där nästan en halv miljon människor miste livet under loppet av sex veckor. Idag har landet däremot ett fungerande samhälle, men med knappa resurser. Å andra sidan upptäckte Autio att specialskolorna i Rwanda har en bra organisation.

— Ska jag få kontakt med alla särskolor i Sverige får jag ringa tusen samtal och skicka tusen mail. Jag skulle ändå bara få tag på hälften. Här räcker det bara att en person meddelar alla skolor i Rwanda att vi får besök av denna kille som ska träna basket med oss, så är det klart. Det var därför som jag kände att här fanns en jättefin chans att exportera den här ligan vi har i Sverige till Rwanda, och starta samma sak där.

Större än basket

 

Massa barn som dansar i gatan. Har på sig randing fotbollströjor i gult och rött.

Foto: Johannes Jönler Kanschat & Jonas Autio

Men förutom att bidra med idrott och motion kommer projektet tjäna ett större syfte. Att förbättra synen och respekten för målgruppen. Men dessa problem finns också i Sverige med fördomar mot personer med intellektuella funktionsvariationer och folk lider av samma utmaningar. Sverige har kommit långt enligt Autio men har fortfarande en lång väg att gå. Men förhoppningen är att denna liga kan bryta dessa fördomar i Rwanda. De planerar att arbeta likt Olympic Göteborg med pausmatcher i herrligan, där en kort match spelas i halvtid på en herrlagsmatch. Med pausmatcher är målet att denna målgrupp ska synas överallt och visas upp för att förbättra synen.

— Det gör något med människor när man ser att de duger till, de kan, de är duktiga, de kämpar och bidrar. Jag tror att vi kan hjälpa till att höja det väldigt mycket i Rwanda. Det är huvudpoängen med hela denna grejen egentligen.

 

Bild på Jonas Autio. Har på sig en vit tröja och det palmträd i bakgrunden

Jonas Autio vill göra skilland nere i Rwanda Foto: Johannes Jönler Kanschat & Jonas Autio

Rwanda har totalt 15 specialskolor i hela landet och förutom Autio kommer det vara flera olika parter involverade. Tubakunde som är en intresseorganisation för människor med intellektuella funktionsvariationer, arbetar med specialskolorna. I Sverige är samarbetspartner Westra basketdistriktförbundet, vilket är Västra Götalands basketförbund. Klubbar i Västra Götaland har själva fått välja att vara involverade om de vill.

Starten med Olympic Göteborg

Jonas Autio har jobbat med personer med intellektuella funktionsvariationer i över 25 år. För tio år sen startade han Olympic Göteborg, vilket är Västsveriges första basketsektion för ungdomar med intellektuella funktionsvariationer. 

En grupp av barn i röd och svart randiga står tillsammans. En av dem har kryckor

Foto: Johannes Jönler Kanschat

— Jag har arbetat på särskola, jag har arbetat inom dagliga verksamhet och haft ett jättestort engagemang på fritiden. Just idrotten var en ögonöppnare för mig. Jag vet vad idrotten kan betyda, jag själva har idrottat. Men att det har varit en sån jävla fullträff genom åren.

Insamlingen

  • Målet är att samla in 24 000 kronor
  • Nästan 20 000 kronor och 300 basketskor har samlats in
  • Projektet har en fyra år lång plan
  • Nästan en halv miljon kronor om året kommer att krävas för projektet