Så ser Göteborg ut 2050

Bild av Göteborg

Bild: Alice Östenberg

Publicerad: 19 mars, 2021 15:58
Så ser Göteborg ut om 30 år

Göteborg växer så det knakar. Om 15 år förväntas 200 000 fler invånare bo i området och flera stora utvecklingsprojekt planeras därför under de närmaste åren.

Här är de tio största just nu!

 

 

1. Hisingsbron

Hisingsbron är en bro mellan Hisingen och Centrum som ska ersätta den nuvarande Götaälvbron. Byggandet påbörjades under 2017 och bron planeras att öppna under 2021.

Bild av Hisingsbron

Visionsbild av Hisingsbron. Bild: Pressbild, Älvstaden

2. Jubileumsparken

Jubileumsparken är en park vid Frihamnen som utvecklades som ett resultat av invånarnas önskemål om ett grönområde inför firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. I januari inleddes bygget av parken som förväntas stå färdig under 2021.

Bild av Jubileumsparken

Visionsbild av Jubileumsparken. Bild: Pressbild, Älvstaden

3. Liseberg

Liseberg ska under kommande år expandera sin verksamhet med en inomhusvattenpark och ett hotell uppbyggda kring temat Ostindiska Kompaniet. Projektet beräknas kunna ta emot de första gästerna under 2023.

Bild på Lisebergs nya vattenpark Oceana

Visionsbild av Lisebergs nya vattenpark Oceana. Bild: Pressbild, Liseberg

4. Karlatornet

Karlatornet är en skyskrapa med hotell och lägenheter som ska byggas som en del av Karlastaden på Lindholmen. Med sina 245 meter kommer det att bli Nordens högsta byggnad före Turning Torso i Malmö och inflyttning förväntas kunna starta under 2023.

Bild av Karlatornet

Visionsbild av Karlatornet. Bild: Pressbild, Älvstaden

5. Västlänken

Västlänken är en åtta kilometer lång järnväg för pendel- och regiontåg. Drygt sex kilometer kommer att gå i en tunnel under centrala Göteborg med tre underjordiska stationer vid Centralen, Haga och Korsvägen. Arbetet påbörjades under 2018 och förväntas vara klart 2026.

Bild av Västlänkens sträckning

Karta över Västlänkens sträckning. Bild: Daniel Andersson

6. Gång- och cykelbro över Göta älv

En gång- och cykelbro ska byggas över Göta älv mellan Packhuskajen och Lindholmen. Bron planeras att stå färdig under 2030.

Karta över gång- och cykelbrons sträckning över Göta Älv

Karta över gång- och cykelbrons sträckning. Bild: Daniel Andersson

7. Backaplan

Backaplan, som nu är en handelsplats med stora asfalterade ytor, ska bli en tätbebyggd stadsmiljö med bostäder, servicebyggnader, kontor och affärer. Omvandlingen förväntas pågå till och med 2034.

Bild av Backaplan

Visionsbild av Backaplan. Bild: Pressbild, Älvstaden

8. Centralenområdet

Centralenområdet ska under de kommande 20 åren utvecklas med bland annat en ny underjordisk centralstation och 2000 nya bostäder. Projektet ska stå färdigt under 2035.

Bild av Centralstationen

Visionsbild av centralstationen. Bild: Pressbild, Älvstaden

9. Lindholmsförbindelsen

Lindholmsförbindelsen ska gå mellan Stigberget och Lindholmen och därmed utgöra ytterligare en färdväg mellan Centrum och Hisingen. Efter att flera förslag varit ute på remiss beslutades att förbindelsen ska utgöras av en tunnel och bygget beräknas stå klart 2035.

Illustration av Lindholmsförbindelsen

Illustration av Lindholmsförbindelsen. Bild: Pressbild, Sweco

10. Dag Hammarskjöldsleden

Dag Hammarskjöldsleden sträcker sig från Järnbrottsmotet till Linnéplatsen och är idag en stor infart till centrala Göteborg. Leden ska istället bli en boulevard omgiven av bostäder, service, kontor och handel och förväntas stå färdig under 2050.