Ny e-sportarena i Partille

Gamingstolar och datorer på en rad

Här på Xtream E-sport Arena kan spelsugna från hela regionen samlas. Foto: Elvira Knudsen

Publicerad: 19 mars, 2021 15:58
Ny e-sportarena i Göteborg mitt under pandemin

När allt fler fritidsgårdar i Sverige stänger ner begränsar det ungdomars möjlighet att träffas. Det har nu gått några veckor sedan Xtream E-sport Arena öppnade i Partille och det har lockat både unga som gamla, trots coronapandemin.

– Vi har valt att kalla detta en modern fritidsgård, säger delägaren Samir Omeirat.

Antalet fritidsgårdar har minskat över tid i Sverige. Det visar enkätundersökningar från Sveriges kommuner och regioner (SKR). År 1990 fanns det ungefär 1600 fritidsgårdar runt om i landet jämfört med 2014 då det endast fanns 850 fritidsgårdar kvar. Att allt fler fritidsgårdar stänger ner begränsar möjligheten för ungdomar att träffas. Det är något Samir Omeirat och Ahmed Simmo, som nyligen slagit upp dörrarna till en ny e-sportarena i Partille, vill ändra på.

– Vår tanke var att vi vill kunna samla ungdomar på ett och samma ställe. Förr fanns det ju fritidsgårdar och det finns ju inte lika många kvar längre, säger Samir Omeirat, en av delägarna till Xtream E-sport Arena.

E-sportarenan är den största av sitt slag i Västra Götaland och hit kommer spelsugna, unga som gamla, från hela regionen. Samir Omeirat berättar att responsen har varit fantastisk sedan öppnandet.

– Responsen har varit otrolig, mer än vad vi hade förväntat oss. Alla ungdomar är nöjda. Föräldrarna är jättenöjda. Det är inte bara det att vi har en verksamhet, vi tar ju hand om barnen. Vi lär dem hur man ska spela. Om de behöver hjälp ställer vi alltid upp och vi hjälper dem att komma igång så att de har något att göra och inte bara sitter vid datorn, säger han.

Letat efter en bra lösning

På grund av den rådande coronapandemin har antalet platser i lokalen begränsats, från 80 till 40, och på helger brukar det vara helt fullsatt. Samir berättar att de har vidtagit de åtgärder som krävs för att minska smittspridningen.

– Vi har gjort allt vi kan. Handsprit på alla bord och vid båda ingångarna. Vi har våtservetter med handsprit. Sen har vi mellanrum mellan alla stolar. Vi har två ingångar också så att det inte ska bli så mycket köer. 

I takt med att e-sporten växer har Samir Omeirat och Ahmed Simmo länge haft en idé om att öppna upp en e-sportarena och de har länge letat efter en lämplig lokal.

– Vi har letat runt om i Göteborg efter en lokal, men vi hittade aldrig den lokal som passade oss. Vi vill ju inte ha några grannar i närheten, det kan ju bli högljutt och då stör man dem, speciellt när vi har nattgibbet. Då har vi öppet till klockan sex på morgonen och det är ju inte så roligt för någon granne att höra massa ungdomar skrika. Så vi fick aldrig någon lokal och sen kom pandemin och vi la det lite på is några månader. Men sen tänkte vi att vi får köra ändå för vi hade ansökt om flera olika lokaler och så kom det här mitt under pandemin, berättar Samir.

Till följd av pandemin då aktiviteter ställs in och begränsar ungdomars möjligheter att träffas ser Samir detta som ett sätt för människor att ses och samlas kring ett gemensamt intresse. Men han är fortfarande tydlig med att de följer utvecklingen kring coronaviruset och att restriktioner följs för att inte bidra till ökad smittspridning.

”Stora planer framöver”

Det som kommer härnäst är en Fifa-turnering och den kommer att spelas hemifrån fram till finalen som kommer att spelas på plats i Partille, men ingen publik kommer att tillåtas. Allt för att begränsa smittspridningen.

– Vi har massa stora planer framöver men vi vill inte göra det nu på grund av pandemin, säger Samir.

För Samir Omeirat och Ahmed Simmo är det viktigt att alla känner sig hemma. Därför planerar de att ha aktiviteter som riktar sig till specifika målgrupper, till exempel en tjejkväll eller en kväll för bara ungdomar i en viss åldersgrupp.

– Vi har valt att kalla detta en modern fritidsgård och då kan vi samla ungdomar här och ha kul. Det är många som har blivit vänner här, jättemånga ungdomar som sitter och spelar bredvid varandra och sen börjar de spela tillsammans, säger Samir Omeirat.