Mened Göteborg

Göteborgs tingrätt

Foto: Adam Ihse / TT /

Publicerad: 29 februari, 2024 09:44
Ljög i tingsrätten - döms till fängelse

En man döms i Göteborg tingsrätt för mened efter att ha erkänt ett brott som det sedan visade sig att han inte begått. Trafikbrottet som mannen erkände skulle ha gett honom böter – nu får han istället fängelse.

Det var i april 2021 som en man i 25-årsåldern på flera sätt agerade vårdslöst i trafiken. Mannen ska bland annat ha kört en personbil som överstigit hastighetsbegränsningen med mer än 30 kilometer i timmen. Han ska också ha orsakat trafikfarliga situationer genom att han bland annat kört om fordon på höger sida.

Mannen dömdes mot sitt nekande, han menade att det var en vän som hade lånat bilen just den aktuella dagen. Den andra inblandande, en man i 35-års åldern hördes då som vittne, och uppgav under ed att det faktiskt var han som kört bilen.

Tingsrätten kom trots detta fram till att det var den yngre mannen som också var skriven på bilen som kört på ett vårdslöst sätt. Det innebar i sin tur att 35-åringen som vittnat under ed misstänktes för att ha berättat falska uppgifter. När mannen delgavs misstanke om mened var han inte längre säker på att det faktiskt var just den dagen som han lånat bilen.

Förra veckan dömdes mannen i 35-års åldern efter att det visat sig att han faktiskt lämnat felaktiga uppgifter under vittnesed.

Tingsrätten beskriver att för brottet mened finns en stark anledning att välja fängelse då brottet innebär en brist i respekten för rättsväsendet, vilket kan äventyra systemets tillförlitlighet. Eftersom mannen vittnat falskt gällande ett brott med endast böter i straffskalan blir straffet enbart tre månaders fängelse.

VITTNESED

Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed:

”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag ska säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”.

 

MENED

Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger eller undanhåller fakta på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened.

 

Källa: Åklagarmyndigheten