Så blir nya hyran för Göteborgs studenter

Bild på en av Sgs-byggnader, i hörnet syns Kerstin Siwertsson som bor i studentbostad.

Bild: Alma Nauclér

Publicerad: 27 februari, 2024 10:51
Så blir nya hyran för Göteborgs studenter

Nu är hyresförhandlingen klar mellan Hyresgästföreningen och Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS). Hyreshöjningen kommer att påverka 7200 hushåll. För studenten Kerstin Siwertsson innebär det att 42 procent av hennes inkomst kommer att gå till hyreskostnader.

-Det blir ju mindre pengar till annat.

I fredags blev förhandlingen klar mellan Hyresgästföreningen och Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS) gällande hyresnivån för år 2024. De påverkade blir cirka 7200 hushåll som bor hos SGS. Hyreshöjningen blir i snitt nästan fem procent från Januari 2024, enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige.

Kerstin Siwertsson är student vid Göteborg universitet. Hon bor i en av stiftelsens hyresrätter och blir därför drabbad av hyreshöjningen. För henne innebär höjningen att pengar till nöjen försvinner.

-Det blir ju mindre pengar att göra roliga saker för. Det är ju tråkigt såklart.

Sgs byggnad vid Kjellmansgatan.

SGS byggnad vid Kjellmansgatan/ Bild: Alma Nauclér

Pontus Blad är förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige och uttalar sig i ett pressmeddelande. Enligt Blad är det en hyresnivå som Hyresgästföreningen inte är nöjda med, men som de har gjort allt i sin makt för att hålla nere. Blad påpekar att studenter är en ekonomisk utsatt grupp och att höjningen kommer att bli tuff för många.

Höjningen kommer för Kerstin att innebära att hyran på lägenheten på 31 kvm höjs med 258 kronor i månaden. Det innebär att 42 procent av hennes inkomst kommer att behöva gå till hyreskostnader.

-Jag tar ju från mitt sparkonto ganska mycket, om man inte hade jobbat tidigare hade det kanske varit svårt att få ekonomin att gå ihop, säger hon.

År 2024 får en student som tar ut fullt CSN lån och bidrag 13 156 kronor i månaden.

Vid fullt studiemedel är 9 168 kronor lån och 3 988 kronor bidrag.

Källa: CSN