VM konståkning

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Josefin Taljegård tränar inför VM

Josefin Taljegård, under måndagens träning inför konståknings-VM i Globen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:22
Mölndalstjejen med i hemma-VM: ”Hon är i jättegod form"

Arenan i Globen är täckt av is, skridskorna är välslipade och kamerorna står redo. VM i konståkning har dragit i gång. Josefin Taljegård från Mölndal är redo för att representera Sverige idag och på fredag i damklasserna. 

Världsmästerskapen i konståkning skulle egentligen gått av stapeln förra året, men blev på grund av pandemin framflyttad till i år. Detta öppnade dock upp dörrarna till mästerskapet för en ny konståkerska. Josefin Taljegård har haft fin form under hela säsongen och fått bra resultat på de internationella tävlingarna. Efter att hon klarat kvalet blev hon utvald av konståkningsförbundet att representera Sverige i sitt första VM.

— Året började bra, och sen har det bara ökat, och nu här på VM så känns det som att hon verkligen har lyckats hålla kvar formen. Man kan se att hon verkligen gör allt hon ska här på träningarna, och det med ett leende, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

Anna Burwall har höga förhoppningar på Taljegårds start, och berättar att hennes största styrka är hennes karisma.

— Hennes starkaste sidor är koreografi och inlevelse. Hon har en förmåga att verkligen förmedla en känsla till de som tittar, och det är en jätteviktig styrka. Tekniskt sett så är det steg och piruetter som hon briljerar mest på.

Att det är Josefin Taljegårds första start är ingenting Anna Burwall oroar sig för. Även om hennes 25 år låter ungt för många, så är det ingen låg ålder i konståkningssammanhang. Hon har mycket erfarenhet i bagaget och nerverna verkar vara under kontroll.

— Hon har förberett sig väldigt bra inför det här. Hon har mycket rutin även om hon inte varit på ett världsmästerskap innan. Sen tror jag det är en liten trygghet för henne att det är här i Sverige på hemmaplan, avslutar Anna Burwall.